29/3/11

Αμερικανικό διάβημα στην Αγκυρα για τις υπερπτήσεις

Της Δωρας Aντωνιου
Ο αυξημένος αριθμός υπερπτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι το 2009 προκάλεσε την κινητοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα τηλεγραφήματα των WikiLeaks, που εξασφάλισε και παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα η «Κ», ζήτησε από τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Αγκυρα να ενεργήσουν. Στα τηλεγραφήματα διατυπώνεται η ευθεία αντίθεση της Ουάσιγκτον στις υπερπτήσεις, καθώς αναγνωρίζεται ότι τα δύο νησιά αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Στις 12 Ιουνίου 2009, αποστέλλεται από τη Ουάσιγκτον τηλεγράφημα σε Αθήνα και Αγκυρα, με συντάκτη τον αρμόδιο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, με το οποίο ζητείται από τις εκεί αμερικανικές πρεσβείες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

«Ζητούμενες ενέργειες: Οι πρεσβείες στην Αθήνα και την Αγκυρα θα πρέπει να προβούν στο ακόλουθο διάβημα, στο ενδεδειγμένο υψηλό επίπεδο (υφυπουργού ή πιο πάνω) και προς στρατιωτικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους των πρωθυπουργικών γραφείων», αναφέρει το τηλεγράφημα.

Ακολούθως, παρατίθενται οι κοινές και για τις δύο χώρες παρατηρήσεις: «Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανήσυχες από την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας και των αντιπαραθέσεων στο Αιγαίο, τόσο από τις τουρκικές υπερπτήσεις αλλά και από τις ελληνικές παρενοχλήσεις, τους τελευταίους έξι - επτά μήνες». «Αυτές οι αντιπαραθέσεις διαμορφώνουν μη αποδεκτό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος».

Το τηλεγράφημα συνεχίζει με τις οδηγίες που αφορούν μόνο την Αθήνα: «Κατόπιν αιτήματός σας, έχουμε επανειλημμένως επικοινωνήσει με ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, για τις υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Θα το κάνουμε εκ νέου, ως μέρος του παρόντος διαβήματος. Παράλληλα, προκειμένου να παραχθεί κοινώς αποδεκτό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες της Τουρκίας σε ελληνικές δραστηριότητες, οι οποίες προκαλούν τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο, όπως οι «επιθετικές» παρεμβολές για το FIR Αθηνών ή η μονομερής στρατιωτική χρήση περιοχών που οι Τούρκοι πιστεύουν ότι βάσει συνθηκών θα πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένες. Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο να περιορίσουμε την Τουρκία, εάν η Ελλάδα συμπεριφέρεται επιθετικά, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής για στρατιωτικές ασκήσεις νησιών που η στρατιωτική τους αξιοποίηση αμφισβητείται».

Ακολουθούν οι οδηγίες που αφορούν μόνο την Αγκυρα: «Οπως και στο παρελθόν, ζητούμε να σταματήσετε τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Καθώς τα δύο νησιά είναι κατοικημένα, οι υπερπτήσεις συνιστούν μια νέα, επικίνδυνη παράμετρο στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο. Αυτό θα ίσχυε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ωστόσο, ειδικά όσον αφορά το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, οι ΗΠΑ, ως μέρος της συνθήκης των Παρισίων του 1947, αποδέχονται ότι τα νησιά αυτά είναι αδιαμφισβήτητο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Ενώ σε πολλά από τα θέματα του Αιγαίου η Τουρκία υιοθετεί θέσεις με τις οποίες είτε συμφωνούμε είτε μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε, δεν συμμεριζόμαστε τις θέσεις σας όσον αφορά αυτά τα νησιά. Εάν συμβεί κάποια τραγωδία ή εάν το θέμα λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε να δηλώσουμε δημοσίως τη θέση των ΗΠΑ. Παράλληλα, διατυπώνουμε και στην ελληνική πλευρά τον προβληματισμό μας για συμπεριφορές και πρωτοβουλίες που αμφισβητούν το de facto καθεστώς και τις οποίες κατανοούμε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ως χρήζουσες απάντησης».http://news.kathimerini.gr

8 σχόλια:

  1. πολύ ψεύτικο μου φένεται. Μάλλον είναι διπλωματία υψηλού επιπέδου τα wiki χωρίς όνοματα και χωρίς να μπορούν οι χώρες να απαντήσουν αφού δεν είναι επισημα αλλά είναι προϊόν υποκλοπής. Τελικά μάλλον με αυτό τον τρόπο δοκίμασαν τις δυνάμεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους. Η Πιο πετυχημένη στρατηγικής σημασίας διπλωματία που έγινε τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μας βάλουν και μας NOFLY ZONE ;
    Είναι πολύ της μόδας.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ φοβούμαι ότι οι δύο πρεσβείες δεν μπορούν να συντονίσουν κάποιες ενέργειες, διότι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Η μεν Άγκυρα ενεργεί, η δε Αθήνα ... ενεργείται :( Κι εν πάση περιπτώσει, οδηγίες και συμβουλές προς την Άγκυρα είναι δώρον άδωρο, διότι κάτι τέτοια πιάνουν μόνο στην Αθήνα. Η Άγκυρα καταλαβαίνει άλλη γλώσσα, όπως αυτήν του Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Aθηνα το ΥΠ.ΕΞ. για καποιο λογο ακολουθη την πρακτικη κολυμπα πισω απο τον καρχαρια για να εισαι ασφαλης . Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νὰ πῶς δροῦν οἱ ἀμερικανοί. Βρίσκουν τὸν πιὸ ἀδύνατο καὶ τὰ χώνουν. Σοῦ λένε ἐὰν οἱ ἕλληνες θεωροῦν τοὺς ἑαυτούς τους ἀναλώσιμους, ἐμεῖς τί φταῖμε;
    Κανονικὰ ἀντί νὰ τὰ χὠσουν στὴν Ἄγκυρα τὰ χώνουν καὶ σὲ μᾶς, λόγω προτέρου δικοῦ μας ἐντίμου βίου. Ἐντίμου βίου; Μᾶλλον κάτι λάθος λέω, ἐνδοτικοῦ βίου ἤθελα νὰ πῶ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ konion

    Πάντα πιέζουν αυτόν που ξέρουν ότι θα υποχωρήσει και η Ελλάδα τους έχει πείσει αρκούντως ότι είναι "καλόβολη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανήσυχες... τόσο από τις τουρκικές υπερπτήσεις αλλά και από τις ελληνικές παρενοχλήσεις"

    Έτσι κάνεις παιχνίδι άμα λάχει να 'ούμε. Πρώτα κλείνεις το μάτι στον κουραδόμαγκα τής γειτονιάς να κάνει τα ντηλίκια του και μετά επεμβαίνεις σαν καλοπροαίρετος (και καλά) διατητής και τα χώνεις και στο νοικοκύρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε βαρυέστε. Έστω κι έτσι. Αν γίνει κάτι, πάλι σ' αυτούς θα τρέξουμε. Τι άλλαξε από το Ευχαριστώ του Σημίτη; Τίποτα. Ή μάλλον άλλαξε προς το χειρότερο. Αν τότε είπαμε ευχαριστώ, τώρα θα τους πάρουμε και πίπα. Για δώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.