28/3/11

Απάντηση Δρούτσα σε Νταβούτογλου για το Αιγαίο

Βιώσιμη λύση ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, υποστηρίζει πλέον επίμονα η ελληνική πλευρά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας
στην εφημερίδα Hurriyet, ανέφερε πως η Ελλάδα θα σεβαστεί την προεκλογική περίοδο της Τουρκίας, αλλά αμέσως μετά έπεται η στιγμή της αλήθειας.

Λύση ή Χάγη. Οι ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως αποτελέσουν το κλειδί προκειμένου να ξεπεραστεί η χρόνια αντιπαλότητα που κυριαρχεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις>>, ανέφερε ο κ. Δρούτσας.
Οι δύο χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της
υφαλοκρηπίδας πριν από μια δεκαετία, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί αξιόλογη
πρόοδος στο ζήτημα.
Σημείο - αγκάθι στην πορεία των συνομιλιών αποτελεί η σθεναρή άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει τη Νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, σύμφωνα με την οποία , κάθε κράτος δικαιούται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη του μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Συνθήκης και έχει κάθε δικαίωμα να εφαρμόσει τις διατάξεις της, κάτι που η Τουρκία
έχει δηλώσει ανοιχτά πως θα εκλάβει ως casus belli.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλληνα αξιωματούχου, το πρόβλημα έγκειται στη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το Δίκαιο της Θάλασσας. Αντί να απειλεί με βίαια αντίμετρα, η Τουρκία θα ήταν προτιμότερο να υπογράψει τη Σύμβαση και από εκεί κι έπειτα να αναλάβει το Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού για το Καστελόριζο , ότι αυτό βρίσκεται στη Μεσόγειο παρά στο Αιγαίο, ο κ. Δρούτσας δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το σχόλιο του ομολόγου του.
Σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίον η Άγκυρα αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, τονίζοντας πως οι κυβερνήσεις πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών τους ανεξαιρέτως, όπως άλλωστε θα έπρεπε να είχε κάνει και η Τουρκία με την ελληνική μειονότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός, επανέλαβε την ελληνική θέση για άμεση απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Τέλος, αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Τουρκία να γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη. Οι μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στο τουρκικό κράτος με απώτερο σκοπό την ένταξη, αποτελούν ένα μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της Τουρκίας.
Πηγή: Hurriyet, Επίκαιρα

4 σχόλια:

  1. Ναι...σιγα μην παει η τουρκια στην χαγη...
    Η τουρκια παιζει μαζι μας...
    Εν ολιγοις μας κοροιδευει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ιστορια απλα επαναλαμβανεται.

    Το παρελθον δειχνει ξεκαθαρα πως οι προδοτικα ανικανοι Σοσιαλ(η)στες μονο λυσεις δεν προσφερουν, αντιθετως, πως βλαπτουν τα ζωτικα συμφεροντα του τοπου με τις "αμπελοφιλοσοφιες" τους.

    Με την υποστηριξη του φασιστικου σχεδιου Αναν και την ενταξη του Τουρκου στην ΕΕ π.χ., το μονο που καταφερνουν ειναι η προωθηση του αυτοκαταστροφικου Εθνομηδενισμου και της θανασιμης εχθρολαγνειας.

    Και εμεις, ως συνειδητοποιημενοι πλεον ζητιανο-ραγιαδες, συνηθισαμε να κοιμομαστε του καλου καιρου !

    - Μιχάλη Ιγνατίου, Η ευθύνη του Παπανδρέου,
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_5646.html

    - Βολές Β. Μαρκεζίνη για την εξωτερική πολιτική,
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_1621.html

    - Π. Ηφαιστος, "Εχθρολαγνεία, ο «Άλλος» και εμείς",
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_542.html

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα!! Το παιδί μιλάει; (εννοώ τον Δρούτσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάν το άλλο το παληκάρι στο παραπάνω άρθρο που πήγε στο Μαϊάμι να διαπραγματευθεί. Σαν το αρνί στο στόμα του λύκου. Εκεί σαν υπάκουο παιδάκι αν θές να κυβερνάς ή να μή μετασχηματιστής κάνεις ότι σου λένε, όπως και εδώ στην προκειμένη περίπτωση. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Οθωμανοί μας βλέπουν σαν υπηκόους, σαν ραγιάδες που προσορινά τους την κάναμε και θέλουν πάλι να κάνουν τα ίδια.


    Αυτοί δεν καταλαβαίνουν ψευτοκουλτούρες και ψευτοευρωπαϊσμούς.

    Και οι μεγάλοι ευννοούν όποιον τους τα σκάει, όποιον πληρώνει τους φόρους "κουτουράδα", πιο κουλτουριάρικα "κατ' αποκοπή". Αν έχεις πολιτικούς είσαι μάγκας αν όχι την ............... έβαψες Έλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.