26/3/11

«Eπιδέξια ουδέτερη» η Τουρκία


Π. Ήφαιστος
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών, www.ifestosedu.gr
Η «Στρατηγική βάθους» του Νταβούτογλου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και οι ελιγμοί της Τουρκίας στις Μεσανατολικές κρίσεις είναι αποκαλυπτικοί για την
Davutoglou-Coverαποφασιστικότητα της Άγκυρας να καταστεί ηγεμονικός άξονας. Την «επιτήδεια ουδετερότητα», η Άγκυρα καταφέρνει να την καθιστά «επιδέξια ουδετερότητα» με απώτερο σκοπό ένα ακραία ιδιοτελή νέο-Οθωμανικό πρωταγωνιστικό ρόλο.
Άγνοια περί την τουρκική διπλωματία είναι πλέον αδικαιολόγητη. Η πρόσφατη κυκλοφορία των βιβλίων του Αχμέτ Νταβούτογλου Στρατηγικό βάθος η Διεθνής θέση της Τουρκίας (Ποιότητα 2010) και Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες (Ποιότητα 2011) φώτισε πλήρως τους τουρκικούς σκοπούς: Κατάκτηση μιας ηγεμονικής θέσης που προϋποθέτει  εκμηδένιση της Ελλάδας και της Κύπρου για να διευκολυνθεί γεωπολιτικά η πρόσβαση στην πλούσια σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικά, εν μέσω κρίσεως και τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στο Καστελλόριζο που υποδηλώνουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό ως προς τον ΑΟΖ, οι τούρκοι έθεσαν ως όρο συναίνεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Λιβύη ένα πρωταγωνιστικό τουρκικό ρόλο στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, τον έλεγχο του αεροδρομίου της Βεγγάζης και τον ναυτικό έλεγχο μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης. Οι τούρκοι, επιπλέον, λειτουργώντας καιροσκοπικά κατηγορούν τους άλλους για … οπορτουνισμό. Όπως γράφτηκε πρόσφατα, «αν καταλάβεις ποιος είναι ο ψεύτης αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο κλέφτης».
EnallaktikesDavutogluΚτίζοντας πάνω στην κατά Νταβούτογλου ύπαρξη μιας κοινής ισλαμικής κοσμοθεωρίας και ενός κοινού Οθωμανικού παρελθόντος, οι τούρκοι ηγέτες διακρίνουν μεταξύ των δυτικόστροφων εξουσιαστικών ελίτ και των μουσουλμανικών πληθυσμών στους οποίους διεισδύουν μεθοδικά και υποχθόνια. Βέβαια, πιστεύουν στον σκοπό τους: Η ισλαμική κοσμοθεωρία, λέει ο Νταβούτογλου, είναι βαθιά ριζωμένη στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των οποίων η ζωή μέσα στην πολιτική σφαίρα δεν μπορεί παρά να είναι «εξαρτημένη από την θεοκεντρική δομή πίστης προκειμένου να δικαιολογήσει το κοινωνικοπολιτικό τους σύστημα» (Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες, σ. 415).
Τα αιτιώδη κίνητρα των ισλαμιστών νεότουρκων είναι κάτι περισσότερο από σαφή. Ο «Δάσκαλος Νταβούτογλου», όπως τον αποκαλεί ο Ερτογάν, μεταξύ πολλών άλλων, ανατρέχει στα «λάθη» της παρελθούσης οθωμανοτουρκικής «εγκατάλειψης της πλούσιας σε φυσικές πηγές πλούτου Μέσης Ανατολής» και της παρελθούσης άνευ όρων, όπως γράφει, λανθασμένης «σύμπραξης με τους αποικιοκράτες στην Τρίπολη και στην Αλγερία». Η Τουρκία, υποστηρίζει, «δεν μπορεί να παραμείνει και δεν θα παραμείνει αδιάφορη στις κρί σεις που λαμβάνουν χώρα στη Βοσνία, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή». Δεν πρέπει να επαναληφτούν τα λάθη, συνεχίζει, όταν η Τουρκία «απέτυχε να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την κυριαρχία της στα εδάφη αυτά, η οποία διήρκησε επί 500 χρόνια». Απώτερος σκοπός η συμμετοχή «στη διαδικασία διαμοιρασμού των φυσικών πηγών πλούτου, ικανών να καθορίσουν τις σχέσεις σε παγκόσμια κλίμακα» (Στρατηγικό βάθος σελ. 34,102,107).
Κάποια μη κυβερνητικά διεθνικά «ιδρύματα» εδώ και καιρό φρόντισαν να τυφλώσουν διπλωματικά την Ελλάδα. Καλλιέργησαν την λανθασμένη θέση πως επίκεινται δήθεν χαρούμενα γλέντια μέσα σε έναν ανθόσπαρτο  παγκοσμιοποιημένο πλανήτη και μέσα σε μια μυρωδάτη ενωμένη Ευρώπη όπου θα συμβιώνουμε αγκαλιασμένοι με μια ευρωεξημερωμένη Τουρκία. Έτσι, εν μέσω κοσμογονίας στην διεθνή πολιτική και επιτήδειων δόλιων τουρκικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, η Ελλάδα αποκοιμήθηκε. Ύπνος από τον οποίο κινδυνεύει να μην ξυπνήσει.Φαντάζει ως περίπου απόφαση ευθανασίας.

Π. Ήφαιστος - PIfestos
www.ifestosedu.gr - info@ifestosedu.gr
«Έθνος της Κυριακής» 26-27.3.2011
αναρτημένο επίσης στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/109ΝταβούτογλουΚοσμοθεωρίες.htm


9 σχόλια:

  1. Προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη σε μια διάλεξη έλεγε ο Νταβούτογλου ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται τίποτε στον περίγυρο της Τουρκίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της και ότι ο σκοπός τους είναι το 2023 να μην γίνεται τίποτε παγκοσμίως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Έχουν δηλαδή δεδομένο ότι τώρα είναι περιφερειακή δύναμη με τις χώρες δορυφόρους γύρω τους και ότι το 2023 θα είναι παγκόσμια δύναμη. Κάνω το ερώτημα και θα ήθελα να σχολιαστεί: Μήπως η σωστή κίνηση για την Ελλάδα θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα της αρχαίας Σπάρτης, η οποία είδε την αλματώδη ανάπτυξη της Αθήνας και για αυτό τον λόγο προξένησε τον Πελλοπονησιακό πόλεμο (τον οποίο και κέρδισε), προλαμβάνοντας έναν συσχετισμό ισχύος που θα την δορυφοριοποιούσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν΄΄αποκοιμήθηκε΄΄,απλώς εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν πρόθυμοι εξουστές δηλαδή ξεπουλημένοι ή αλλιώς κατά το πνεύμα των ημερών προσκυνημένοι.
    Η λύση είναι βγαλμένη απο την Ιστορία και το δρόμο τον έδειξε ο ''Γέρος του Μωριά΄΄.Πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι Προσκυνημένοι όσο ψηλά κ΄αν βρίσκονται και μετά να ακολουθηθεί ο Πατριωτικός δρόμος.
    Πατριωτικός δρόμος σημαίνει αναγέννηση, πρόοδο και Εθνική ανάταση,βέβαια απαιτείται ΗΓΕΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία κάποια στιγμή θα την πατήσει. Απλώνεται πολύ και δεν θα της βγεί σε καλό. Μπορεί ο νεοοθωμανισμός να εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ για έλεγχο στην περιοχή, και να μην νοιάζει και πολύ την Ευρώπη, αλλά μια τέτοια ανερχόμενη επεκτατική δύναμη στο μέλλον θα νοιάξει και πολύ την... Ρωσία. Δεν θα την αφήσουν για πολύ να αυθαιρετεί, θα την τσακίσουν.
    Όσο... για την Ελλάδα και τον ραγιαδισμό μας τι να πω, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν βλέπω τι θα ήταν αυτό που θα μας άλλαζε πορεία και θα μας έσωζε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξιοτιμε κ.κ.Καλεντεριδη,το να θεωρουμε και να αντιμετωπιζουμε τη Τουρκια ως ενα ενιαιο και ομοιογενες εθνικο συνολο ειναι λαθος διοτι στη Τουρκια ζουν και αλλες φυλετικες ομαδες με κυριοτερη τη Κουρδικη και η οποια ζητα καθεστως αυτονομιας.
    Οταν θα υπαρξει η εξεγερση ολων αυτων μεσα στη Τουρκια και οι οποιοι θα γυρεψουν τη προστασια των χωρων που βομβαρδιζουν σημερα τη Λιβυη ,τοτε ας αναλογιστουμε τι θα συμβει στη Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΑΚΛΗΤΟΙ βουλευτές, δήμαρχοι κλπ.
    Άρθρο 72 του Συντάγματος της Βενεζουέλας:
    Όλες οι υπηρεσίες οι οποίες ανατίθενται με λαϊκή ψήφο υπόκεινται σε ανάκληση.
    Μόλις παρέλθει το ήμισυ της θητείας για την οποία έχει εκλεγεί ο αξιωματούχος, ένας αριθμός των ψηφοφόρων που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% των εγγεγραμμένων στην εκλογική του περιφέρεια, μπορεί να υποβάλει αίτηση για δημοψήφισμα προς ανάκλησή του.
    Όταν ένας αριθμός ψηφοφόρων ίσος ή μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που εξέλεξαν τον αξιωματούχο ψηφίσει υπέρ της ανάκλησης, (με τον όρο ότι ψήφισε τουλάχιστον το 25% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), η εντολή του αξιωματούχου θεωρείται ότι έχει ανακληθεί και πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση για την πλήρωση της κενής θέσης, όπως προβλέπεται από το παρόν Σύνταγμα και τους νόμους.
    http://www.analitica.com/bitblioteca/venezuela/constitucion_ingles.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το τελευταίο γεύμα των γενιτσάρων
    Βρισκόμαστε στο έτος 1944. Ήδη το καλοκαίρι έχει έρθει και οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία τους στην χώρα δεν κρατήσει πολύ.

    Παράλληλα μεγάλη ανυπομονησία έχει απλωθεί στους συνεργάτες των Γερμανών στην Αθήνα και όλη την χώρα. Τι θα απογίνουν εκείνοι; Οι Γερμανοί φαίνονται καθησυχαστικοί. Υπόσχονται για όσους το επιθυμούν να τους πάρουν μαζί τους στην Γερμανία όταν επιστρέψουν. Οι Γερμανοί τελικά θα εγκαταλείψουν την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, πριν όμως από αυτό διοργάνωσαν μια αποχαιρετιστήρια φιέστα...

    Με κάθε επισημότητα, οι Γερμανοί αποστέλλουν προσκλήσεις σε όλον τον "καλό" κόσμο της Αθήνας και των προαστίων. Καλούν κάθε είδους συνεργάτες τους, ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, δοσιλόγους και μαυραγορίτες. Η γιορτή λαμβάνει χώρα στο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος πάνω από 100 καλεσμένοι και υψηλά ιστάμενοι της γερμανικής διοίκησης. Οι δοσίλογοι Γκόβερης, Κωστούλας, Φαρδούλης, Κούκας, Λιάσκας Χαμουρτζόγλου, Γιαννόπουλος, οι μαυραγορίτες Σταματόπουλος, Δενδρινός, Λιναρδάκης, Άρνης και Έξαρχος, ο Πέππας, προμηθευτής των Γερμανών, ο Μιχαηλίδης, γνωστός μαυραγορίτης λαδιού, ο Κωσταντόπουλος, ταγματάρχης των ταγμάτων ασφαλείας, ο Γεώργιος και η Αλεξάνδρα Λακιώτη καταδότες των Γερμανών, οι δοσίλογοι Χατζηδημητρίου και Σιάκος, ο Παπαβασιλείου και άλλοι πολλοί.
    Η φιέστα θα ξεκινήσει με χορό, αργότερα ένα πλούσιο τραπέζι θα στρωθεί για να αποχαιρετισθούν οι συνδαιτυμόνες. Κρέας και φαγητά που σπάνιζαν ακόμα και από τα πιό εύπορα σπίτια και μπύρα άφθονη γερμανική μπύρα. Το γεύμα θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα και τέλος θα έλθει το γκραν φινάλε. Με τις πρώτες αχτίδες του ηλίου οι Γερμανοί αποχωρούν χαιρετώντας ευγενικά τους καλεσμένους τους. Αμέσως μετά μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών θα μπουν οπλισμένοι στο κτίριο και θα εκτελέσουν εν ψυχρώ τους καλεσμένους. Δεν θα επιβιώσει ούτε ένας.

    Αυτό ήταν το μεφιστοφελικό τέλος πολλών από τους δοσίλογος της κατοχής που μας φέρνει στο νου το αρχαίο ρητό περί προδοσίας και προδοτών: "την προδοσία αγάπησαν πολλοί, τον προδότη κανένας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 27 Μαρτίου 2011 8:38 π.μ Αυτο εγινε για να κλεισουν τα στοματα αυτων που ηξεραν πολλα ωστε να επιβιωσουν ατομα που δρουσαν στα παρασκηνια για τα χρησιμοποιησουν οι γερμανοι στο μελλον .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καθηγητής επισημαίνει με σαφήνεια, γιατί δεν συγχωρούνται πλέον οι αυταπάτες.
    Οι μάσκες άλλωστε έχουν πέσει-ίσως αυτό να είναι και ένα θετικό από την κρίση.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.