31/3/11

«Os Cafres da Europa» - Οι «Κάφροι της Eυρώπης»

Ρήση του Πορτογάλου Ιησουήτη μοναχού Αντόνιο Βιέιρα για τους ομοεθνείς του 


του David Landes
Για να κατανοήσει κανείς την άνοδο και την πτώση των αυτοκρατοριών, πρέπει πάντα να παρατηρεί τις δυνάμεις και τις περιστάσεις στο  εσωτερικό των  χωρών όσο και τις συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχίας τους.  Όταν οι Πορτογάλοι κατέκτησαν τον Νότιο Ατλαντικό, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της τεχνικής της πλοήγησης. Η ετοιμότητα να διδαχθούν από ξένους σοφούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν Εβραίοι είχε οδηγήσει στη γνώση που μεταφράστηκε αμέσως σε πρακτική εφαρμογή - και όταν, το 1492, οι Ισπανοί αποφάσισαν να εξαναγκάσουν τους Εβραίους τους η να ομολογήσουν πίστη στο χριστιανισμό ή να φύγουν, πολλοί Εβραίοι κατέφυγαν ως  πρόσφυγες στην Πορτογαλία, όπου τα αντισημιτικά αισθήματα δεν ήταν τόσο έντονα.
Το 1497 όμως, η πίεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τη της Ισπανίας ανάγκασε το πορτογαλικό στέμμα να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική ανεκτικότητας. Περίπου εβδομήντα χιλιάδες Εβραίοι αναγκάστηκαν να βαπτιστούν με ψευδή αλλά εντούτοις έγκυρο θρησκευτικά τρόπο. Το 1506, η Λισαβόνα έζησε το πρώτο πογκρόμ, που είχε σαν αποτέλεομα να θανατωθούν δύο χιλιάδες «προσηλυτισμένοι» Εβραίοι. (Στην Ισπανία γίνονταν τέτοια πογκρόμ επί διακόσια χρόνια.)


 Εκτοτε, η πνευματική και επιστημονική ζωή της Πορτογαλίας κατρακυλούσε σε μια άβυσσο θρησκοληψίας, φανατισμού και καθαρότητας τον αίματος.
Η παρακμή ήταν σταδιακή. Η πορτογαλική Ιερά Εξέταση ιδρύθηκε στη δεκαετία τον 1540 και οδήγησε στην πυρά τον πρώτο αιρετικό της το 1543 αλλά δεν επέδειξε άκαμπτη αδιαλλαξία μέχρι τη δεκαετία τον 1580, οπότε τα στέμματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ενοποιήθηκαν στο πρόσωπο τον Φιλίππου τον Δευτέρου. Εν τω μεταξύ, οι κρυπτοεβραίοι, μεταξύ των οποίων και ο Αβραάμ Ζακούι και άλλοι αστρονόμοι, θεώρησαν ότι η ζωή στην Πορτογαλία ήταν αρκετά επικίνδυνη και εγκατέλειψαν μαζικά τη χώρα. Πήραν μαζί τους χρήματα, εμπορική τεχνογνωσία, διασυνδέσεις, γνώση και -κάτι ακόμη σοβαρότερο- τις αμέτρητες ποσότητες περιέργειας και διαφωνίας που αποτελούν τη μαγιά της σκέψης.


Ήταν μια απώλεια, αλλά σε θέματα αδιαλλαξίας η μεγαλύτερη απώλεια του διώκτη είναι η προσβολή που προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό τον. Είναι η διαδικασία αυτουποβιβασμού που προσδίδει στο διωγμό τη διάρκεια του, τον καθιστά όχι το γεγονός της στιγμής ή μιας βασιλικής θητείας, αλλά διαρκές συμβάν ολοκλήρων ζωών και αιώνων. Το 1513, η Πορτογαλία ήταν περιζήτητη για τους αστρονόμους, τη δεκαετία τον 1520 η επιστημονική ηγεσία είχε φύγει. Η χώρα προσπάθησε να δημιουργήσει μια νέα χριστιανική αστρονομική και μαθηματική παράδοση αλλά απέτυχε, και μάλιστα η αιτία ήταν πως οι καλοί αστρονόμοι θεωρούνταν ύποπτοι για ιουδαϊσμό. (Συγκρίνετε με την αντίστοιχη υποψία της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης για τους γιατρούς.)


Οπως συνέβη και στην Ισπανία, ετσι και οι Πορτογάλοι έβαλαν τα δυνατά τους να οχυρωθούν έναντι των ξένων και αιρετικών επιρροών. Η εκπαίδευση ελεγχόταν από την Εκκλησία, η οποία διατηρούσε ένα μεσαιωνικού τύπον κύκλο σπουδών που είχε ως πυρήνα τον τη γραμματική, τη ρητορική και το σχολαστικισμό. Χαρακτηριζόταν από την επιδειξιομανία και τη λεπτολογία (υπήρχαν περίπου 247 ομοιοκατάληκτοι κανόνες της σύνταξης των λατινικών ουσιαστικών που τους μάθαιναν απέξω).Η μόνη επιστήμη ανωτάτου επίπεδου διδασκόταν σε μια πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής στην Κοΐμπρα. Ακόμη και εκεί, ελάχιστοι καθηγητές ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον Γαληνό* για να διδάξουν Χάρβεϊ  ή να διδάξουν τις ακόμη πιο επικίνδυνες ιδέες του Κοπέρνικου, τον Γαλιλαίου και του Νεύτωνα, που όλες ήταν απαγορευμένες από τους Ιησουίτες μέχρι το 1746. Μάλιστα, μέχρι τόσο αργά.


Στο ίδιο διάστημα, οι Πορτογάλοι φοιτητές δεν μετέβαιναν στο εξωτερικό για σπουδές και η εισαγωγή βιβλίων ελεγχόταν αυστηρά από τούς επιθεωρητές που έστελνε η Ιερά Σύνοδος να προϋπαντούν τα εισερχόμενα πλοία και να επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες. To 1547 καταρτίστηκε ένα πρώτος κατάλογος των απαγορευμένων βιβλίων, διαδοχικές επεκτάσεις κορυφώθηκαν στη τεράστια λίστα του 1624 - έκαναν το καλύτερο για να σώσουν τις ψυχές των Πορτογάλων.


Στο εσωτερικό του βασιλείου αλλά και στο εξωτερικό, ένα τριπλό λογοκριτικό εμπόδιο μετά βίας έδινε την άδεια για την έκδοση βιβλίων και αποθάρρυνε την δημιουργικότητα. Όπου επιτρέπονταν τυπογραφεία (στην Γκόα, αλλά όχι στη Βραζιλία) ήταν στα χέρια κληρικών, γενικώς των Ιησουιτών, οι οποίοι περιόριζαν τις εκδόσεις τους σε λεξικά και σε βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου *** Από τη Βραζιλία και την Αγκόλα, ακόμη και αυτά τα ασφαλή υλικά έπρεπε να σταλούν στην Πορτογαλία για να περάσουν πριν από τη λογοκρισία.Δεν είναι να απορεί κάνεις και πολύ που αποσυντέθηκε η επιστήμη και η θεωρία.


 Ελάχιστοι προνομιούχοι τελικά ξέφευγαν από τονς έλεγχους - έτσι στους ευγενείς και τους κληρικούς που ήταν μέλη της βασιλικής ιστορικής ακαδημίας (που ιδρύθηκε το 1720), όλοι ερασιτέχνες, επιτρεπόταν να εισάγουν τα απαγορευμένα βιβλία, αλλά αυτοί το έβρισκαν ευκολότερο να γράφουν δουλοπρεπείς ευλογίες της βασιλικής οικογένειας.


Βεβαίως, ήταν αδύνατο να απομονωθεί μια χώρα που επιδίωκε να συμβαδίσει με την Ευρώπη και να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Οι Πορτογάλοι διπλωμάτες και οι πράκτορες στο εξωτερικό επέστρεφαν με το μήνυμα ότι ο υπόλοιπος κόσμος κινούνταν ενώ η Πορτογαλία έμενε στάσιμη. Αυτοί οι estrangeirados -το υποτιμητικό τους παρατσούκλι- προκαλούσαν βαθιά καχυποψία διότι θεωρούνταν μολυσμένοι. Η πορτογαλική περηφάνια τους απέρριπτε ανεπιφύλαχτα. Ατυχέστατο. Διότι αυτοί διαπίστωσαν ότι ελάχιστοι Πορτογάλοι μπορούσαν να δουν ή θα έβλεπαν: Οτι η επιδίωξη της χριστιανικής ομοιομορφίας ήταν βλακώδης- ότι η Ιερά Υπηρεσία της Ιεράς Εξέτασης ήταν μια εθνική καταστροφή- ότι η Εκκλησία καταβρόχθιζε τον πλούτο της χωρας, ότι η αποτυχία της κυβέρνησης στην ανάπτυξη της γεωργίας και της βιομηχανίας είχε υποβιβάσει την Πορτογαλία στο ρόλο της «καλύτερης και πιo επικερδούς αποικίας της Αγγλίας». (Οι Βρετανοί κλασικοί οικονομολόγοι θα το έθεταν διαφορετικά. Η Πορτογαλία ήταν το παράδειγμα που είχε επιλέξει ο Ντέιβιντ Ρικάρντο για τα κέρδη τον εμπορίου και την επιδίωξη τον συγκριτικού πλεονεκτήματος.)


Η μειονεξία των Πορτογάλων στον πνευματικό τομέα σύντομα έγινε αντικείμενο περιφρόνησης: Ετσι, ο Ντιόγκο ντο Κούτο αναφέρεται, στα 1603, στην «εντέλεια και την έλλειψη περιέργειας αυτού τον πορτογαλικού μας έθνους»' και ο Φράνσις Πάρι, ο Άγγλος διπλωματικός απεσταλμένος στη Λισαβόνα, το 1670, παρατηρεί ότι -"οι άνθρωποι είναι τόσο λίγο περίεργοι που κανείς δεν γνωρίζει περισσότερα απο όσα είναι απλώς αναγκαία για τον ίδιο" και η Αγγλίδα επισκέπτρια τον 18ου αιώνα Μαίρη Μπρίρλεϊ σημειώνει ότι "η μεγάλη μάζα τον λαού δεν είχε καμιά κλίση στην ανεξαρτησία της σκέψης και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων αποστρεφόταν πάρα πολύ την πνευματική δραστηριότητα, για να αμφισβητεί ό,τι είχε διδαχθεί». 
Με αυτο το αυτο-επιβεβλημένο κλείσιμο, οι Πορτογάλοι έχασαν την ικανοτητα τους ακόμη και σε εκείνους τους τομείς που κάποτε κυριαρχούσαν. «Από ηγέτες της εμπροσθοφυλακής της θεωρίας και της πρακτικής του πλοηγείν, κατάντησαν οι βραδυπορούντες της οπισθοφυλακής».


Στο τέλος τον 17ου αιώνα, αρκετοί από τους πλοηγούς στο carreira da India (το ινδικό εμπόριο) ήταν ξένοι. Είχαν παρέλθει οι εποχές των άκρως απόρρητων ναυτικών χαρτών- οι Ολλανδοί είχαν καλύτερους. Και όταν ο αρχιμηχανικός έπεισε το βασιλιά Ιωάννη τον Πέμπτο (βασίλεψε στα 1706-1750) να ανανεώσει τη διδασκαλία των μαθηματικών, της στρατιωτικής μηχανικής και της αστρονομίας τα απαιτούμενα όργανα εισηχθησαν απο το εξωτερικό.


To 1600, ακόμη δε περισσότερο το 1700, η Πορτογαλία είχε γίνει μια οπισθοδρομική και αδύναμη χωρα. Οι κρυπτοεβραίοι επιστήμονες, μαθηματικοί και γιατροί των προηγούμενων χρόνων είχαν φύγει, δεν εμφανίστηκαν αιρετικοί για να καταλάβουν τη θέση τους. Το 1736, ο Ντομ Λουίς ντα Κούνα θρηνούσε για την απουσία κοινότητας μεταρρυθμιστών (καλβινιστων) στην Πορτογαλία. Σημείωσε ότι η πρόκληση των ουγενότων είχε εμποδίσει την Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας να βυθιστεί στο «οικτρό» επίπεδο των Πορτογάλων αδελφών της.  Πολύ προκλητικά  λόγια, αλλα εύστοχα: Αν και τα κέρδη απο το εμπόριο προϊόντων είναι ουσιαστικά, είναι μικρά συγκρινόμενα με το εμπόριο των ιδεών.

______________________________
*Ελληνας βιολόγος, φυσιολόγος και ανατόμος ( 129-200 μ.Χ). Πίστευε για την κυκλοφορία του αίματος ότι οι φλέβες και οι αρτηρίες ανήκουν σε δυο τελείως διαφορετικά φυσιολογικά και ανατομικά συστήματα. Συγκεκριμένα πίστευε ότι το φλεβικό σύστημα έχει την πηγή του στο συκώτι, ενώ το αρτηριακό στην καρδιά, Οι απόψεις του επικρατούσαν μέχρι την ανακάλυψη του Χάρβεϊ. (Σ.τ.Ε.Ε.)
*** Η τυπογραφία δεν εισήχθη στη Βραζιλία μέχρι το 1807, όταν μεταφέρθηκε εκεί η πορτογαλική Αυλή. Οι σύγχρονες γραφειοκρατίες κρατούν αρχεία και εκδίδουν διατάγματα και κανονισμούς και ένα τυπογραφείο ήταν κάτι εκ των ουκ ουκ άνευ - Lang, Portuguese Brazil, a. 195. (Σ.τ.Σ.)

Από το βιβλίου του David Landes  "Ο πλούτος και η φτώχεια των εθνών"

39 σχόλια:

  1. Andpik
    Εξαιρετικη η επιλογη σου
    από το βιβλίου του καθηγητη ιστοριας οικονομικων του Χαρβαρντ David Landes "Ο πλούτος και η φτώχεια των εθνών" ( το
    πολυτιμο συγγραμμα του αστρονομου
    Abraham Zacuto).το βιβλιο αυτο απο τις εκδοσεις Λιβανη αξιζει να το μελετησωμε ολοι μας και μετα να ξεκινησει μια δημιουργικη συζητηση γιατι στο τελος του διαβασματος του βιβλιου αυτου θα ειμαστε πιο διαφορετικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Ρικάρντο δεν ήταν μέλος της οικογένειας των τραπεζιτών που μας έδωσαν τα δάνεια της επανάστασης του 1821;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὅσο σκέπτομαι ὅτι κάποιοι τά πιστεύουν κάτι τέτοια κείμενα μέ πιάνει νευρικό γέλιο.
    Δεῖγμα νέκρωσης τῆς σκέψης, παράδοσης, ὁ μαγματοποιημένος ἄνθρωπος τοῦ αὔριο εἶναι σήμερα ἐδῶ.

    Κορυφαῖα εἰρωνική δημοσίευση ἀπό τόν Ινφογνώμονα, ἀπ᾽ὅσα ἔχω διαβάσει μέχρι τώρα.

    Ἕνα ἀπό τά ὡραῖα δείγματα τοῦ πόσο οἱ περιούσιοι δουλεύουν μέ ψιλό γαζί ὅλο τόν πλανήτη.

    ΥΓ. Αύτό τό Ινφο πάντως στόν γνώμονα πραγματικά δέν χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά!

    Το γεγονός πως η Πορτογαλία ,πάνω στην ακμή τς αυτοκρατορίας της κατελήφθη απο την Ισπανία,υποβιβάστηκε σε επαρχία β' διαλογής,και χρείαστηκε να πολεμάει επι 100 χρόνια για την ανεξαρτησία της,δεν αναφέρεται καθόλου σαν λόγος της κατάπτωσής της! Μικρολεπτομέρειες!

    Μόνο η εκδίωξη τον Εβραίων έφταιγε!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΓ. Αύτό τό Ινφο πάντως στόν γνώμονα πραγματικά δέν χρειάζεται.

    30 Μαρτίου 2011 8:54 μ.μ.

    Αν δεν σου αρεσει στριβε και παγαινε στην TV σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πυροβολητή νομίζω ότι ο ΠορτογαλοΙσπανικός πόλεμος έγινε στα 1700 κάτι.
    Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ῾῾Αν δεν σου αρεσει στριβε και παγαινε στην TV σου᾽᾽

    οὕτε ινφο ἐγγλέζικα μέ ἑλληνικούς χαρακτήρες οὕτε -πολύ περισσότερο -TV- μέ τό λατινικό ἀρφάβητο-

    ΥΓ. Ἐσύ τώρα γιά πιό λόγο πετάχτηκες θιγμένος γιά τήν λεπτομέρια τοῦ ινφο. Τῆς ἱστοσελίδας δέν εἶσαι. Λοιπόν;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. XA - XA - XA - XA

    Do you know also the other joke with TOTTO David ?

    Ωστε ηταν οι οβριοι (εβραιοι) που εμαθαν την ναυτικη τεχνη στους Πορτογαλους ? ναι απο τα γενοφασκια τους ναυτικοι ταξιδευτες ηταν... ΡΕ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ ? εναε περιφερομενος νομαδικος βαρβαρος λαος αποτελουμενος απο βοσκους ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΠΟΤΕ - ΔΕΝ ΙΔΡΥΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΛΗ πως ειχε την 'ναυτικη τεχνογνωσια' ? εξ αποκαλυψεως ? αμ το αλλο ? εκεινο το 'κρυπτοεβραιοι' επιστημονες , γιατροι , μαθηματικοι κλπ ?? που το πατε ? μαλλον ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΑΡΑΦΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ θα εννοουν... επισης DAVID δεν στα εχουν πει καλα οτι οι οβριοι πηγανε στην Ισπανια... ΑΛΛΟΥ ΠΗΓΑΝΕ (Θεσσαλονικη) ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΟΣ... αυτα να τα ψαξεις (αν και τα ξερεις πονηρουλη..) ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ γιατι οπως πατε σε λιγο θα ονομαζεται ΧΑΙΒΑΝ και οχι ΧΑΡΒΑΝΤ..

    Το οτι μερικοι δεν ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ στις γελοιοτητες που αραδιαζετε εκει εδω και εκει ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ οτι μας πειθετε κιολας... απλα σας παιρνουμε πρωτα στο ψιλο ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΣ ΚΑΡΠΑΖΩΝΟΥΜΕ , αιντε γιατι αρχισατε να το παρατραβατε εσχατως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΕΒΡΑΙΟΣ David Landes ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ. ΠΕΣ ΤΑ "ΑΝΩΝΥΜΕ". ΟΙ ΜΙΝΩΕΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΚΑΝΑΝ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΡΧΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΜΙΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΤΩΝ (ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 150,000 ΧΡΟΝΙΑ) ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.

    ΙΑΣΟΝΑΣ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ, ΠΥΘΕΑΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ. ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ?

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΟΛΟ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΖΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ.

    ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΜΩΣ? ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ CREDIT Η ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ. ΟΠΩΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟ 2004, ΑΝΕΦΕΡΕ, "ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΦΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΡΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ
    ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...
    ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΤΕ...
    ΕΡΤ
    http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=68754&tsz=0&act=mMainView

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε λιγο θα μας πουν οτι δεν ηταν ποντοποροι οι ελληνες αλλα οι εβραιοι...
    Πραγματι υπαρχει πολυ εβραιολατρεια σαυτη την χωρα αναμεσα στις αλλες λατρειες...
    Κι ο χριστοφορος κολομβος κρυπτοεβραιος ηταν...
    Κιεγω εβραιος ειμαι :-)>
    Kαι γιατι επεσε το βυζαντιο σαν ωριμο συκο;
    Aφου ειχε αγκαλιασει τους εβραιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγω παντως ξερω οτι το πορτογαλικο
    δουλεμποριο(μηπως εννοει πως αυτο εμαθαν οι πορτογαλοι απο τους εβραιους ο david;) και γενικως η επικυριαρχια των πορτογαλων στους ωκεανους, δεχθηκε εντονοτατα πιεση απο τους αγγλο-ολλανδους δουλεμπορους κατα το 17ο αιωνα οποτε και επηλθε ο μαρασμος των πορτογαλων...
    Εχουν παντως ταλεντο οι εβραιοι στην διαστροφη της αληθειας ,της κλεψιας και του εκβιασμου.
    Μπορουμε να μαθουμε πολλα απαυτους.
    Αλλα κιετσι τους αγαπαμε,ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δε μας λέει για τις τοκογλυφίες και τις διάφορες διαβρωτικές ενέργειες που προσπαθούσαν να επιτύχουν σε κάθε περιοχή όπου εγκαθίστατο και τους λόγους γκετοποίησής τους. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν Εβραίοι στην γη θα χανόταν ο κόσμος, δε λέει ότι μπορεί να ήταν καλύτερος γιατί θα έλειπαν οι σαράφηδες και οι αργυραμοιβοί και οι δολοφόνοι των σύγχρονων εθνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΙΑΣΟΝΑΣ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ, ΠΥΘΕΑΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ. ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ?

    Αλλο Μυθολογια και αλλο Πραγματικοτητα.Τα στοιχεια τα αντικειμενικα με προσωπα και πραξεις η η φαντασια.Διαλεξτε και παρτε!!! Ονειρεμα η Πραγματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οπου Εβραίοι βάλτε νέες ιδέες, όπου Ιερά Εξέταση βάλτε κατεστημένη τάξη, όπου Πορτογαλία βάλτε τη χώρα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αλλο Μυθολογια και αλλο Πραγματικοτητα.Τα στοιχεια τα αντικειμενικα με προσωπα και πραξεις η η φαντασια.Διαλεξτε και παρτε!!! Ονειρεμα η Πραγματικοτητα.

    31 Μαρτίου 2011 8:25 π.μ.

    --------------------

    Ο Νέαρχος, ο ναύαρχος του Μ. Αλεξάνδρου, και ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης σου κάνουν;


    Δυστυχώς, όμως, απευθύνομαι σε άτομο χαμηλής μόρφωσης και ιστορικής ένδειας. Αυτό συνάγεται από τα λεγόμενα του.

    Ας μην καυχιέται λοιπόν ο κισσός που φτάνει στα μεγάλα ύψη, αναρριχόμενος και παρασιτώντας πάνω στα υψηλά αιωνόβια δέντρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "ο υπόλοιπος κόσμος κινούνταν ενώ η ΧΧΧ έμενε στάσιμη. Αυτοί οι estrangeirados -το υποτιμητικό τους παρατσούκλι- προκαλούσαν βαθιά καχυποψία διότι θεωρούνταν μολυσμένοι"

    Χρύσανθε, ο τύπος μιλάει λες και ξέρει το μαγαζί σου!!!

    Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας εξηγήσει κάποιος από αυτούς που πήραν το ουσιαστικό για την Ελλάδα ζήτημα που προανέφερα (οι άχρηστοι νταβατζήδες του τίποτα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την ανάπτυξη μακρυά από τα μαγαζιά τους) και το μετέτρεψαν στη γνωστή συζήτηση περί Εβραίων.

    Είναι εργολαβική εργασία να αποπροσανατολίζουν από τα ουσιαστικά εθνικά ζητήματα ή απλά είναι, δικαιολογημένα ή όχι δεν σχετίζεται με το εθνικό συμφέρον, κολλημένοι και απλά θέλουν να ξεδώσουν;

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Κοπέρνικος και ο Γαλιλαίος ήταν Εβραίοι;

    Ο καθένας παίρνει από το κείμενο ότι θέλει...
    Οταν μία χώρα διώχνει το σπουδαιότερο κεφάλαιό της ( τα μυαλά ) τι μέλλον μπορεί να έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @10:04π.μ.
    Εβραικο...με συσαμελαιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ας μην καυχιέται λοιπόν ο κισσός που φτάνει στα μεγάλα ύψη, αναρριχόμενος και παρασιτώντας πάνω στα υψηλά αιωνόβια δέντρα!

    31 Μαρτίου 2011 9:34 π.μ.

    Διαβασε λιγο και θα καταλαβεις οτι αυτο λεγεται Συμβιωση αλλα με στοιχεια "Διαλεκτικης και Δημιουργικης Επιλογης" και οχι "παρασιτωση" και ισχυει παντου.Μονο που στο τελος επιβιωνει αυτο που εχει τα φοντα να επιβιωσει και αυτος πχ ειναι ο...κισσος και φαινεται και απο το αποτελεσμα που δικαιωνει παντα τελεσιδικα στην Φυση το ποιο ειναι βιωσιμο ειδος και ποιο οχι.Και το "βιωσιμο" για την φυση δεν εξαρταται απο τον ογκο του αλλα απο το συνολο των λεπτομερειων του για να προστεθει και αυτο το ειδος
    στις μεθεπομενες χιλιετιες αν το αξιζει.Η Φυση γνωριζει καλυτερα απο εμας την αυτοεξελειξη της και αγνοει αυτα που εντυπωσιαζουν την επιπολαιη παρατηρηση μας.Το ιδιο ακριβως αφορα και το Βασιλειο των ζωων και φυσικα και των ανθρωπων και αναλυοντας πιο πολυ και την επιβιωση φυλων και εθνων.Ο "θειος" Νομος ειναι στα ματια απλων ανθρωπων "αδικος"αλλα η Φυση εχει την δικη της δυναμικη και μας αγνοει οταν δεν φροντιζουμε συνεχεια για την δικη μας παρουσια σαν ομαδα σε αυτον τον Πλανητη.Τοτε θα μας ...ανακυκλωσει υπερ των διπλανων σε εμας ομαδων.


    31 Μαρτίου 2011 8:25 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμε 10.36 (συγνώμη για την καθυστέρηση!),αναφερόμουν στην απορόφηση της Πορτογαλίας απο την Ισπανία το 1580. Απελευθερώθηκαν με πόλεμο γύρω στο 1640.

    Αρα πραγματικά μιλάμε για ένα στραπάτσο πάνω στην μεγαλύτερη ακμή της αποικιακής τους αυτοκρατορίας.

    (δεν είμαι ειδικος στην ιστορία της...πορτογαλίας,το ιντερνετ ναν'καλά!)

    Πυροβολητης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπράβο, Ανδρέα, εξαιρετική ανάρτηση. Στάθηκε αφορμή να φανεί πεντακάθαρα -για άλλη μια φορά- κατά "πού φυσά ο αέρας" της πλειονότητας των σχολιαστών, όπως και τι επίπεδό τους.

    ___________________________________

    @ 30 Μαρτίου 2011 7:58 μ.μ.

    >ο Ρικάρντο δεν ήταν μέλος της οικογένειας των τραπεζιτών που μας έδωσαν τα δάνεια της επανάστασης του 1821;<

    Υπήρχε οικογένεια τραπεζιτών μ' αυτό το όνομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εγώ συμφωνώ με τον Αρχέλαο
    31 Μαρτίου 2011 9:46 π.μ.
    Και σκοπός ο δικός σου!
    Εγώ νόμιζα ρε Λονδρέζε Χρήστο ότι ήσουν σύμβουλος Γ'.
    Εκτος και προβιβάστηκες επειδή γνωρίζεις προσωπικά τον αναπληρωτή Δημόκριτο.


    Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας
    31 Μαρτίου 2011 2:22 μ.μ.

    Καλυτερη η ανωνυμια η οτι αλλο νομιζεις αλλα να μη καπακωνεις πληρως και παραπληροφοριακα τους αναγνωστες παραφραζοντας ηδη υπαρχοντα σχολιαστη τον"Ο Φρουρός της Πρεσβείας" με το" Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας".
    Δεν ειναι και τοσο εξυπνο απλως μας μπερδευεις στην ...μεταφραση.
    Εμενα δεν με ενοχλεις αλλα για την συνεχιση παρε αλλο αν θες και υβριστικο ψευδωνυμο αλλα ασε και αυτον τον τυπο να εκφραστει οπως αυτος νομιζει καλυτερα.Thank's.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εντολές εκτελεί Αρχέλαε...

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εγω πάντα συμφωνώ με τον Χρύσανθο.

    Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 31 Μαρτίου 2011 3:46 μ.μ.

    καλα εισαι και πολυ μαλ....ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος μου ήρθες πάλι;
    Για φόρεσε κανα παντελόνι.

    Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Υπήρχε οικογένεια τραπεζιτών μ' αυτό το όνομα;

    31 Μαρτίου 2011 11:41 π.μ.
    --------------------

    ΑΜΕΕΕΕ!
    Και πολύ "φιλάνθρωποι"!!!
    Ρίξε μια ματιά!


    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ 6η

    Προεδρία του κ. Πανούτζου Νοταρά

    Μετά τήν άνάγνωσιν τών χθεσινών Πρακτικών

    Α'. Ανεγνώσθη έγγραφον του Εκτελεστικού ύπ αριθ. 19079, είς τό όποιον εγκλείει δύο αντίγραφα επιστολών του έν Λονδίνω κυρίου Ρικάρδου, διά τών οποίων προβάλλει νά προσδιορισθή έν μέρος εθνικής γής καί νά δοθή είς τους δανειστάς ή εξουσία επάνω είς αυτήν, ή οποία πρέπει νά θεωρηθή ώς ώρισμένη διά τό κεφάλαιον του δανείου, καί νά σταλώσι καί προϊόντα διά τήν πληρωμήν του τόκου. Αναφέρει, ακόμη, ότι οι δανεισταί δέν έμπορουν ν' αποδεχθούν τάς πράξεις των δύο απεσταλμένων επιτρόπων Ίω. 'Ορλάνδου καί Ά. Λονριώτον.
    'Απόσπασμα τον από 7 Δεκεμβρίου γράμματος της εν Λονδίνω επιτροπής, διά τον οποίου έπέμφθη τό πρώτον αυτών των γραμμάτων (α).
    'Επειδή ένα από τά ουσιώδη αντικείμενα, τά όποια θέλονν απασχολήσει τήν σκέψιν τής Εθνικής Σννελεύσεως, θέλει ε'ισθαι καί ό τρόπος τον νά λάβη τήν άπαιτονμένην ύπόληψιν τό έλληνικόν δάνειον, διά νά έμπορέση νά διαπραγματευθή καί έτερον νέον δάνειον εκτός τής Ελλάδος διά τάς μεγάλας άνάγκας του έθνους, ή Διοίκησις έκρινε χρέος της νά καθυποβάλη αυτά εις τήν Έθνικήν Συνέλευσιν καί συνιστά συγχρόνως καί τόν κύριον κόμητα Γάμπαν, όστις ένεχείρισεν εις τήν Διοίκησιν τό τελευταίον γράμμα του κυρίου Ρικάρδου, καί έχει νά όμιλήση καί ή ευγενία του περί αυτής τής υποθέσεως.

    Εν Ναυπλίω τη 10 'Απριλίου 1826

    Εν Ναυπλίω τη 10 'Απριλίου 1826
    Ό Αντιπρόεδρος

    Γκίκας Μπότασης
    'Αναγνώστης Σπηλιωτάκης
    Κωνστ. Μαυρομιχάλης
    'Ιωάννης Κωλέττης

    Ό Προσωρινός Γεν. Γραμματεύς
    (Τ.Σ.) Γ. Πραΐδης


    και για περισσότερα ΕΔΩ:

    http://antipliroforisi.blogspot.com/2009/01/1821_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Αρχέλαος, 31 Μαρτίου 2011 4:08 μ.μ., 31 Μαρτίου 2011 4:23 μ.μ.

    Ας μείνουμε στη δήλωση 31 Μαρτίου 2011 3:46 μ.μ. - νομίζω ότι τα λέει όλα. Δεν έχει νόημα να τσακώνεστε.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ας μείνουμε στη δήλωση 31 Μαρτίου 2011 3:46 μ.μ
    Ο Φρουρός της Πρεσβείας
    31 Μαρτίου 2011 5:15 μ.μ.
    ___________________________________
    Εγω πάντα συμφωνώ με τον Χρύσανθο.
    Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας
    31 Μαρτίου 2011 3:46 μ.μ.
    //////////////////////////////////

    Ποιος ειναι παλι ετουτος ο Χρυσανθος? Ολο κωδικους ειστε και οι δυο σας "φρουροι διαφορων πρεσβειων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο Χρύσανθος είναι ο προϊστάμενος του 31 Μαρτίου 2011 3:46 μ.μ., που τον έβαλε να δημιουργήσει τη σύγχιση με την ατάκα "Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας" και τα λοιπά ευτράπελα: είναι μέρος του σχεδίου απαξίωσης.

    Για να σε διαφωτίσω ακόμα πιο πολύ, επειδή έχουν αρχίσει να τους παίρνουν χαμπάρι ακόμα και οι πέτρες, από "αδιάφορος" περάσαμε στο "πολιτικός αντίπαλος" και στο "απαξιώστε τον".

    Έχεις προσέξει τις φράσεις περί διάχυσης ευθυνών που έχουν αναφέρει ο Παμπούκης και άλλοι; Την εναλλαγή πατριωτών-προδοτών κάθε 4 χρόνια που είπε ο Δρούτσας; Είναι μέρος της προσπάθειας κομματικοποίησης του κρίσιμου εθνικού ζητήματος: το βαθύ κράτος, ανεξαρτήτως κόμματος, θέτει ένα εξευτελιστικά χαμηλό, εθνικά καταστροφικό και πλέον μη βιώσιμο άνω όριο στους πολιτικούς, οι οποίοι, ανεξαρτήτως κόμματος, δεν έχουν κουράγιο να σπρώξουν προς τα πάνω.

    Ο "Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας" απλά κάνει αυτό που του λέει το σύστημα, το οποίο συνειδητοποιεί το τέλος και κάνει πλέον σπασμωδικές κινήσεις. Αν το ρωτήσεις βέβαια η απάντηση που θα πάρεις είναι: "δεν άλλαξε τίποτα τόσες δεκαετίες, τώρα θα αλλάξει;" - αυθυποβολή επιπέδου "παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του", όπως λένε και στο χωριό μου...

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. "Η ετοιμότητα να διδαχθούν από ξένους σοφούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν Εβραίοι είχε οδηγήσει στη γνώση που μεταφράστηκε αμέσως σε πρακτική εφαρμογή "

    Se ti tous didaksan dhladh oi evraioi? Thn texnh tou Avnan h mhpws thn texnh tou ...prosanatolismou? 40 xronia sthn erhmo, den kserane pou anatellei kai pou dyei o hlios oi xaxamikoi... O,ti theme leme twra??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @31 Μαρτίου 2011 10:38 π.μ.

    Kyrie tade, o kissos epivalletai kai telika katapnigei ta adynama kai arrwsta dentra, oxi ta ygih, opws oi evraioi epivallontai - proswrinws - sta arrwsta kai oxi thalerra ethnh. Kai twra. aeinta trava fae ta kosher sou kai aei sthn evxh tou avramh kai ths pornhs gynaikas tou saras, maras kai tou loipou synapanthmatos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εγω πάντα συμφωνώ με τον Χρύσανθο, γιατί με χρηματοδοτεί.Το ιδιο ισχύει και για τον φίλο μου τον μεχμέτ

    Ό Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. αυτο λεγεται Συμβιωση αλλα με στοιχεια "Διαλεκτικης και Δημιουργικης Επιλογης" και οχι "παρασιτωση" και ισχυει παντου.Μονο που στο τελος επιβιωνει αυτο που εχει τα φοντα να επιβιωσει και αυτος πχ ειναι ο...κισσος και φαινεται και απο το αποτελεσμα που δικαιωνει παντα τελεσιδικα στην Φυση το ποιο ειναι βιωσιμο ειδος και ποιο οχι.


    Τοτε θα μας ...ανακυκλωσει υπερ των διπλανων σε εμας ομαδων.

    31 Μαρτίου 2011 8:25 π.μ.
    31 Μαρτίου 2011 10:38 π.μ.

    ---------------------

    Ομολογώ ότι θαυμάζω την ειλικρίνεια και την αυτογνωσία σου!

    Δέχεσαι την παρασιτική δράση ως χαρακτηριστικό του είδους σου, αλλά την δικαιολογείς κιόλας, ως απόλυτα φυσική!
    Αφού συμφωνείς ότι είσαι παράσιτο-κισσός, εγώ τι να προσθέσω;

    Με ανησυχεί όμως αυτό το τελευταίο! Θα είναι η "τελική λύση" της Νέας Τάξης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 31 Μαρτίου 2011 9:30 μ.μ.
    Απελλης

    Οταν θα μαθεις να συζητας θα παιρνεις και απαντηση στα γραφομενα σου.Αν δεν καταλαβαινεις κατι δεν ειναι ντροπη να ζητας διευκρινηση.Σου εξηγησα στηνΦυση αλλο συμβιωση αλλο παραβιωση και αλλο ...παρασιτωση!!!Και η Φυση δεν εχει συναισθηματα.
    31 Μαρτίου 2011 8:25 π.μ.
    31 Μαρτίου 2011 10:38 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και η Φυση δεν εχει συναισθηματα.


    31 Μαρτίου 2011 8:25 π.μ.
    31 Μαρτίου 2011 10:38 π.μ.

    1 Απριλίου 2011 10:22 π.μ.

    ----------------------

    Φαίνεται!!!

    Δεν είπα και εγώ κάτι άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 2 Απριλίου 2011 3:35 μ.μ.

    απελι
    39 τα σχολια θα σκασει το ιστολογιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.