2/3/11

Περίεργο δημοσίευμα της Pravda για ...τη "Μακεδονία".

Ένα δημοσίευμα τη Pravda για την επιβίωση των Σκοπίων, αναδημοσιεύουμε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα Σκόπια μπορεί να είναι το επόμενο θερμό σημείο του πλανήτη. Σ΄ όλο το δημοσίευμα τα Σκόπια ,αναφέρονται ως "Μακεδονία". "Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μπορεί να γίνει το επόμενο θερμό σημείο στον κόσμο. Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους διαχειριστές του Facebook να μπλοκάρουν τα προφίλ των χρηστών που υποκινούν εθνοτικές διαμάχες. Δεν αποκλείεται η χώρα σύντομα να γίνει πεδίο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε “Σλαβομακεδόνες” και αλβανούς.

Στα μέσα Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της χώρας των Σκοπίων μια φιλονικία ξέσπασε μεταξύ “Μακεδόνων” και Αλβανών. Στους τελευταίους δεν άρεσε το γεγονός ότι μια ορθόδοξη εκκλησία θα χτιστεί στο κέντρο της πόλης. Ως αποτέλεσμα, οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που προσπάθησαν να βάλουν τάξη, τραυματίστηκαν .

Μετά το συμβάν το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από το Facebook να απενεργοποιήσει το προφίλ και τις σελίδες των ομάδων που προκαλούν εθνοτικό μίσος. Η αστυνομία τόνισε ότι το δίκτυο χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για την προώθηση του μίσους και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη κρατική υπόσταση.

Οι ανησυχίες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν βάση. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού από τα δύο εκατομμυρία της χώρας είναι Αλβανοί. Οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» που εκδόθηκαν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο προκαλούν.

Η “Μακεδονία” αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία ειρηνικά, αλλά οι Αλβανοί αντιμετωπίζουν τη κυριαρχία της με επιφυλάξεις. Οι σχέσεις μεταξύ Σλάβων και Αλβανών έχουν γίνει πιο περίπλοκες, και στο τέλος, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική.

Τον Φεβρουάριο του 2001, τα μέλη του Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), είχαν ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες . Μόνο έξι μήνες αργότερα με πίεση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Συμφωνία της Οχρίδας που υπεγράφη, αναφέρει ότι στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 20 τοις εκατό, η γλώσσα τους λαμβάνει επίσημη θέση. Αλβανοί πολιτικοί έχουν προσχωρήσει στην κυβέρνηση της “Μακεδονίας”, και ένα εθνικής εμβέλειας κανάλι στην αλβανική γλώσσα εκπέμεπει.

Ήταν ουσιαστικά “ομοσπονδιοποίηση” της “Μακεδονίας”. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις δεν ηρέμησαν τους Αλβανούς εθνικιστές. Συνέχισαν την πίεση στις τοπικές αρχές και το 2005 κέρδισαν το δικαίωμα να υψώσουν την αλβανική σημαία στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Μερικοί από τους πολιτικούς τους, δεν διστάζουν να υποστηρίζουν στις δηλώσεις τους ότι “οι αλβανικές περιοχές της Μακεδονίας πρέπει να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, και αργότερα, ίσως, στην Αλβανία”.

Ένας νέος γύρος σύγκρουσης ξέσπασε το 2008, αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Θάτσι, ζήτησε την πλήρη ισότητα των δύο γλωσσών.

Αρχικά, ο πρόεδρος Νικόλα Γκρουέφσκι αντιστάθηκε, αλλά η πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τον ανάγκασε να συμφωνήσει σε όλα. Ωστόσο, οι Αλβανοί δεν είναι ικανοποιημένοι και πάλι . Από τότε υπήρξαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των “Μακεδόνων” και Αλβανών. Μία από αυτές έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τον αλβανικό εθνικισμό γιατί δεν έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασία της. Η γειτονική Ελλάδα που θα μπορούσε να έχε γίνει σύμμαχος στην επίλυση του αλβανικού ζητήματος δεν αναγνωρίζει τη χώρα που ονομάζεται "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η διαμάχη για το όνομα είναι σε εξέλιξη από το 1993, αλλά ακόμη δεν έχει επιλυθεί. Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες είναι κατά της εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

"Το θέμα έχει συζητηθεί για πολύ καιρό, και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα θα επιλυθεί", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Putyatin, ένας ιστορικός. "Ωστόσο, μέχρι σήμερα ακόμη και με την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία προς τα εμπρός

Σύμφωνα με τον Putyatin, η "Μακεδονική κρατική υπόσταση" απειλείται σοβαρά. "Πολλοί Μακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, και είναι πιθανό ότι στο μέλλον το έδαφος της ΠΓΔΜ θα κατανεμηθεί μεταξύ της Βουλγαρίας και του Κοσσυφοπεδίου, και οι "Μακεδόνες" θα αποτελούν μειοψηφία και στις δύο χώρες. Η Σερβία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας, αλλά η δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια ", είπε.
http://www.onalert.gr

12 σχόλια:

  1. Δεν είναι περίεργο, είναι προειδοποίηση αντισταθμίσματος...

    Σε μερικές χώρες τα ΜΜΕ εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, όχι τα παράλληλα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να κάνουμε μια δράση πολιτών Μ.Κ.Ο "συμπαράσταση στην μειονότητα των αλβανών των σκοπίων" η μια άλλη ΜΚΟ συμπαράσταση στον Γκρουέφσκι...θα έχει και συμπαραστάτη τον Μπουτάρη αφου έχει δηλώσει ότι το να δηλωνουμε δημοσια οτι η Μακεδονια ειναι ελληνική ειναι λογια μισους και όχι αγάπης...!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι πράγματι, οι Ρώσοι αναγνώρησαν τα Σκόπια ως Μακεδονία και στα κρατικά κανάλια τους τα προσφωνουν με αυτο το όνομα. Η αναγνώρηση έγινε επι Γιέλτσιν.
    Όμως και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας με την τυφλή προσκόλληση στο Αμερικανικό (που και αυτές οι ΗΠΑ πρώτες αναγνώρησαν τα Σκόπια επίσης) άρμα δεν βοήθησαν στο να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.
    Θα έπρεπε να έχουμε συνεργασία και με χώρες του ΒΡΙΚ. Η εξόρυξη των πετρελαίων με την βοήθεια των Ρώσων θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης μια για πάντα μεταξύ Ελλάδας και γειτόνων (και όχι μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αρθρο εκ του πονηρού ...μαλλον αβαντα απο τους Ρωσους για τους σκοπιανους ειναι ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ρως πανε κοντρα στους χρηματοπιστωτες της FED και σολους τους πιθανους ενδιαμεσους στοχους τους προς το "world domination".
    Kιαυτοι (οι της FED)με την σειρα τους προσπαθουν να μπλοκαρουν καθε προσπαθεια των ρως για συσσωρευση
    ισχυος...
    Tωρα οσον αφορα την Ελλαδα αυτη εχει πνιγει στα επιτοκια...
    Την σωζει μονο η πληρης επανασταση
    εναντιον του κοινοβουλευτικου συστηματος,απαγχονισμος με συνοπτικες διαδικασιες ολων των αρχηγων κομματων,δημευση της πιθανης υπερπεριουσιας ολων των λοιπων βουλευτων(αφηνοντας τους μονο οσα ειναι απαραιτητα),εκδιωξη ολων των
    ξενων και δη των εβραιων μετα των επενδυσεων των(καζινα και σια) και συσταση συμβουλιου εθνικης ασφαλειας το οποιο θα αποτελειται μονο απο ανθρωπους με υψηλο IQ και αγαπη για την πατριδα αγνοωντας τον προσωπικο πλουτισμο.
    Αφου αυτα γινουν ,θα πρεπει να αγνοησει πληρως το χρεος και τα χρεωστικα,να κοψει δικο της νομισμα,
    να ιεραρχησει τις προτεραιοτητες της και να συμμαχισει με οσες δυναμεις
    εχουν απομεινει πια στον κοσμο ως αυτοδιοικητες και ανεξαρτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΙΟΡΘΩΣΗ
    Το κειμενο της Πραβντα αναφερει την ΦΥΡΟΜ kai ως Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Mακεδονιας και οχι ως μονο ως Μακεδονια.
    Δευτερον , ο Πουτιανιν (που εγραψε το αρθρο) την αποκαλει τεχνητο κρατος, ιδεολογικο δημιουργημα του Τιτο και στην συνεχεια λεει οτι γι αυτο το λογο παει για διαμελισμο
    Για τα δυο αυτα, το Υπ. Εξ των Σκοπιων θα υποβαλει (εντος της ημερας) διαβημα στην εφημεριδα Πραβντα .
    Γενικα ηταν ενα φιλοβουλγαρικο ερθρο με εμμεση υποστηριξη και στις ελληνικες θεσεις.
    Στεφανος Σωτηριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πολιτική της Ελλάδας για το Σκοπιανό είναι λανθασμένη. Ούτε η σύνθετη ονομασία μας κατοχηρώνει, ούτε η διάλυση του κράτους μας κατοχηρώνει, ούτε η υποστήριξη του Αλβανικού και Βουλγαρικού εθνικισμού είναι υπέρ μας.

    Οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι Έλληνες εκσλαβισμένοι. Αυτό ουσιαστικά λένε και οι ίδιοι.

    Η μόνη λύση για το Σκοπιανό, είναι η Ελλάδα να τους Ελληνοποιήσει, χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο των Σκοπίων θέλει να γίνει Έλληνας.

    Αν το κάνουμε αυτό, σε 10 χρόνια τα Σκόπια θα έχουν γίνει τμήμα της Ελλάδας.

    Αν δεν κάνουμε την παραπάνω λύση, σε 10 χρόνια, είτε τα Σκόπια θα έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως “Μακεδονία”, είτε θα έχουν διαλυθεί, με παράλληλη έξαρση του Αλβανικού και Βουλγάρικου εθνικισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. diorthosi-edw kai kairo se olo to planiti to fyrom to lene makedonia.. kai otan kapoios akouei oti uparxei
    toponimia makedonia stin ellada ksafniazetai. staxti sta matia toso kairo peftei gia tin onomasia twn skopiwn. mia fora otan eipa se enan gnwsto mou pou den iksere k polla apo tin simerini ellada pws teleiwsa panepistimio pou onomazetai makedonias. mou leei diladi ematha kala slavikes sinitheies
    ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο φίλος East ειπε κάτι πολύ σοφό και έξυπνο. Δεν χρειάζεται να κανουμε πάντα το πρώτο που μας ερχεται στο νου γιατι συχνα αυτο ειναι οργή, θυμός,εθνικιστικές κορώνες που φυσικά μόνο πολιτική δεν βαφτιζονται αυτα. κοντοφθαλμες πολιτικες και λάθος χειρισμοι σοβαρών υποθεσεων βασισμενοι μονο σε αόριστα πατριωτικα συναισθηματα δεν χωράνε σε σοβαρές εξωτερικες πολιτικες. Μακαρι να το παρουμε αυτο χαμπαρι γιατι ειδάλλως θα τσακωνομαστε με τον γειτονα οπως αλλωστε κανουμε καθ'όλη την διαρκεια της ελληνικης ιστοριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ότι μπορει να ανάψει γερός καβγάς μεταξύ Σλαβομακεδόνων-Αλβανών, αυτό δεν είναι καινούριο. Ηδη έχουν αρχίσει τα προκαταρκτικά.
    Εκτός αυτών, η Πράβδα έχει γράψει και άλλα πολλά...πρόσφατα.
    Καλύτερα ψυχραιμία, παρά απογοητεύσεις και σκαμπανεβάσματα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό που κατάλαβα απο το τέλος του δημοσιεύματος είναι ότι οι Σκοπιανοί όπως έστρωσαν έτσι και αθα κοιμηθούν. αντί να προσπαθήσουν να τα βρούν με εμάς τους Έλληνες και πιθανούς συμμάχους τα έκαναν θάλασσα σφετεριζόμενοι ξένη ονομασία και ιστορία. Τώρα οι γείτονές τους προσπαθούν να τους κάνουν ότι και σ' εμάς, εμείς όμως το ξέρουμε το παιγχνίδι και κουτσά στραβά το παίζουμε αυτοί τώρα το μαθαίνουν.

    Όσον αφορά τα άλλα, οι Ρώς, οι Σλαβοβούλγαροι και μερίδα των Σκοπιανών, καθώς και οι άλλοι της πρώην Νοτιασλαβίας (Γιουγκοσλαβίας), είναι σλαβικής καταγωγής και καλό είναι να τα βρούν μεταξύ τους και με εμάς.

    Το κακό για τούς λαούς είναι πάντα σχεδόν οι ηγέτες τους που θέλουν να ασκούν εξουσία πάνω σε κάτι, αυτοί δεν τους αφήνουν σε ησυχία.

    Οι Αλ(ρ)βανοί απο τα ορεινά της Βόρειας Πίνδου όπου κατοικούσαν μετά την κατάρρευση του Σερβικού Κράτους απο τους Οθωμανούς τον 14ο και 15ο αιώνα και την ερήμωση των νότιων περιοχών μετανάστευσαν με ποικίλους τρόπους στις πεδινές περιοχές καί νοτιότερα στην Ελλάδα και απο τότε δημιουργουν τα γνωστά προβλήματα.

    Το αμερικάνικο imperium κατ' απομίμηση του Ρωμαϊκού είναι αυτό που δημιουργεί τα προβλήματα στους λαούς. Υπάρχει και αυτό της πάλαι ποτέ αγίας Γερμανικής αυτοικρατορίας που αρχίζει να αναβιώνει και βορειότερα η παλαιά αποικιοκρατική Βρετανική αυτοκρατορία που υπό τον Τσώρτσιλ το 1941 ως το 1949 έπαιξε και υποδαύλισε την εσωτερική μας διαμάχη με πολλούς απο τους προγόνους της σημερινής άρχουσας τάξης στην Ελλάδα, (απαξιώ να πώ Ελληνικής άρχουσας τάξης γιατί δεν γνωρίζω τι πρεσβεύουν), υπάρχουν πολλές αρχειακές πηγές για το θέμα.

    Δυστυχώς πάντοτε τους λαούς εμποδίζουν να ζήσουν ειρηνικά οι ηγέτες τους και τα συμφέροντα που αυτοί υπηρετούν.

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. απορώ που δίνετε σημασία στο τι γράφει αυτή η εφημερίδα


    προχθές ισχυριζόταν ότι οι ισραηλινοί εκπαιδεύουν ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ για να τρώνε ΡΩΣΟΥΣ στην ΑΙΓΥΠΤΟ
    και ότι έρχονται μεγάλα UFO

    σοβαρευτείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.