24/4/14

24η Απριλίου 1915: Η Γενοκτονία των Αρμενίων, από τη προμελέτη στη διάπραξη

του CLAIRVAUX στο Le Nouvel Observateur 
Σφαγές Αρμενίων στην Τραπεζούντα
Η ένταξη της Τουρκίας στο πόλεμο και η προμελέτη της γενοκτονίας
Όπως και με τους Εβραίους, η υλοποίηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 προϋπέθετε την ύπαρξη ενός ενιαίου κόμματος με ολοκληρωτικές απόψεις, που είχε υπό τον έλεγχό του όλους τους  μηχανισμούς του κράτους, κυρίως του στρατού και της αστυνομίας, καθώς επίσης μια εθνικιστική ιδεολογία, εν προκειμένου τον  Παντουρκισμό.

Τον Μάιο του 1914, το κόμμα των Νεότουρκων έχοντας επεκτείνει την επιρροή του σε όλη την οθωμανική αυτοκρατορία, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Το κόμμα κατέχει τις θέσεις κλειδιά με την τριανδρία: ο Ταλάτ είναι υπουργός Εσωτερικών, ο Ενβέρ κατέχει τη θέση του Πολέμου και ο Τζεμάλ, το Πολεμικό Ναυτικό. 
Πρωθυπουργός ήταν ο Σαίντ Χαλίμ. 

Πίσω, σαν τον ιστό της αράχνης, το κόμμα Ιτιχάντ, με τον γραμματέα του, τον Μιντάντ Σούκρου (Midhat Choukrou). Ανάμεσα τους ο ιδεολόγος του Παντουρκισμού, ο Δρ Ναζίμ.  
Αλλά ο πραγματικός καθοδηγητής της Κεντρικής Επιτροπής παραμένει ο Ταλάτ Πασάς. 

Αρχικά, οι Αρμένιοι δεν χρειάζονταν να ανησυχούν, γιατί εκπροσωπούνταν στο Κοινοβούλιο από το κόμμα Ντασνάκ (Daschnaks). 

Το τελευταίο υποστήριζε το νεοτουρκικό κίνημα στην προσπάθειά του για αναζωογόνηση της Τουρκία. 

Τον Αύγουστο του 1914, ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Τουρκία μένει ουδέτερη. 

Όμως, παροτρύνεται από τη Γερμανία, η οποία πληρώνει δύο εκατομμύρια τουρκικές λίρες, οπότε ο  πολεμοχαρής Ενβέρ και ο Ταλάτ αποφασίζουν υπέρ της συμμετοχής στη σύγκρουση, σέρνοντας μαζί και τον Σαίντ Χαλίμ. 

Η Τουρκία κήρυξε την κατάσταση πολέμου στις 2 Νοεμβρίου. 
Οι Αρμένιοι, που έγιναν στρατιώτες- πολίτες στο σύνολό τους, συμμετέχουν  στην επιστράτευση. 

Οι Ρώσοι εισβάλλουν στην τουρκική Αρμενία

Ο Ενβέρ, με το τρίτο οθωμανικό σώμα στρατού, αντεπιτίθεται στην Τρανσκαυκασία, και ηττείται στη μάχη του Σαρίκαμις τον Ιανουάριο του 1915.
Στην Κωνσταντινούπολη, η ομάδα των Νεότουρκων  περίμενε  τη σπίθα που θα πυροδοτούσε το σχέδιο τους: την εξόντωση των Αρμενίων. 

Μια πλειοψηφία διαμορφώνεται στην Κεντρική Επιτροπή, με τη συμφωνία του Ταλάτ. 

Οι Αρμένιοι κατηγορούνται ότι έκαναν μια συμμαχία με τους Ρώσους και ότι είναι λιποτάκτες. 
Οι Νεότουρκοι τους βλέπουν σαν εμπόδιο για την εθνοτική ενοποίηση της Ανατολίας και την επέκτασή της στα εδάφη της Κεντρικής Ασίας όπου κυριαρχεί η τουρκική γλώσσα  (Παντουρανισμός) .
 
Όπως και στη Διάσκεψη της Βάνζεε (1942), το Φεβρουάριο του 1915, οι αξιωματούχοι της Ιτιχάντ θα μελετήσουν τις λεπτομέρειες της διοικητικής και τεχνικής οργάνωσης για την  εξόντωση των Αρμενίων. 
Οι αντάρτικοι πληθυσμοί θα διωχθούν από τα σύνορα. 
Αλλά ο κύριος όγκος θα οργανωθεί σε φάλαγγες εκτοπισμένων, που αποδεκατιστήκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους και επί τόπου. 
Η αναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού κρύβει αυτή τη επιχείρηση αφανισμού.

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

Οι τουρκικές ήττες από την έναρξη του πολέμου αποδίδονται στην προδοσία των Αρμενίων, σαν υποστηρικτές των Ρώσων. 

Εξάλλου, οι Τούρκοι ήταν πεπεισμένοι ότι η Γερμανία θα κέρδιζε τον πόλεμο και, ότι στο τέλος της σύγκρουσης θα προστατεύονταν από την εκδίκηση των δυτικών δυνάμεων. 
Και για «raison d’ État» (κρατικό λόγο), η Γερμανία κάλυψε την εξόντωση που διαπραττόταν από τον πολεμικό σύμμαχο της. 

Στο τέλος του πολέμου, θα επιτρέψει την φυγή και την φιλοξενία των δραστών της γενοκτονίας στο έδαφός της. 
Η ηθική ευθύνη της Γερμανίας είναι λοιπόν δεδομένη .

Το πρώτο μέτρο αφορά τους Αρμενίους στρατιώτες που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό και αφοπλίζονται. Σκεφτόμαστε τους Χάρκι το 1962. 
Από το 1915, σφαγιάστηκαν σε μικρές ομάδες. 

Αλλά η ουσιαστική αφετηρία της επιχείρησης γενοκτονίας, είναι η 24η και 25η Απριλίου 1915 στην Κωνσταντινούπολη, με τη σύλληψη και σφαγή των προυχόντων και διανοούμενων Αρμενίων: αποκεφαλίζεται η "ιντελιγκέντσια", που υπολογίζεται σε 650 άτομα. Αφού εξαφανίστηκε η  ελίτ, περνάνε στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η εξόντωση των πληθυσμών εξελίσσεται σε δύο φάσεις:
-          Από το Μάιο έως το Ιούλιο 1915 σε 7 επαρχίες (βιλαέτια) της Ανατολικής Ανατολίας,  4 κοντά στο ρωσικό μέτωπο (Τραπεζούντα, Ερζερούμ, Βαν, Μπιτλίς) και 3 πιο πίσω (Σίβας, Χάρπουτ, Ντιγιαρμπακίρ), με σύνολο σχεδόν ένα εκατομμύριο Αρμένιοι.
-          στα τέλη του 1915 και 1916 σε άλλες επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στις ακόλουθες συνέπειες:

Τα δύο τρίτα των Αρμενίων σφαγιάστηκαν το 1915 και 1916 . 
Οι αριθμοί μόνο αποτελούν αντικείμενο συζήτησης: ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 1.200.000 και 1.500.000, με τον αρμενικό πληθυσμό να κυμαίνεται  ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία από 1,8 έως 2 εκατομμύρια.

Οι δολοφόνοι υπεύθυνοι για την εξόντωση είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, στρατιώτες, Κούρδοι, είτε απλοί πολίτες. 

Θα πρέπει, να αναφερθεί και η ειδική οργανωτική δομή, βάσει της οποίας  ανατέθηκαν οι βρώμικες δουλειές στον Μπεχαεντίν Σακίρ (Behaeddin Shakir),   όπως λίγο- πολύ έγινε με τις ομάδες παρέμβασης των Ναζί, τις περιβόητες  Einsatzgruppen.
Όπως η εξόντωση των Εβραίων αποφασίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο του γερμανικού κράτους, έτσι και η γενοκτονία των Αρμενίων σχεδιάστηκε από τους ηγέτες του Νεότουρκων, μέλη της οθωμανικής κυβέρνησης από το κόμμα  Ιτιχάντ, το οποίο έδινε τις οδηγίες. 

Για όσους δεν αμφισβητούν τα πραγματικά περιστατικά, η Τουρκία είναι τόση υπεύθυνη για τη γενοκτονία των Αρμενίων όσο η Γερμανία ήταν για αυτή των Εβραίων και το καθεστώς του Βισύ (Vichy) για τη σύλληψη και εκτόπιση τους.

Σφαγές και εκτοπίσεις

Μόλις οι άνδρες εκτελούνται σε μικρές ομάδες έξω από την πόλη, ο αρμενικός πληθυσμός εκτοπίζεται. 
Διαιρείται σε φάλαγγες από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, και οδηγείται έξω από την πόλη, ενώ οι επί μέρους σχηματισμοί αποδεκατίζονται από τους χωροφύλακες που είναι επιφορτισμένοι με τη συνοδεία, από Κούρδους και πολιτοφύλακες.

Οι φάλαγγες των εκτοπισμένων των οποίων ο αριθμός εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 870.000 άτομα κατευθύνονται προς το Χαλέπι της Συρίας, όπου χωρίζονται σε δύο άξονες: στα νότια προς τη Συρία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη (ένα μέρος θα επιβιώσει) και στα ανατολικά κατά μήκος του Ευφράτη, όπου χτίζονται στρατόπεδα συγκέντρωσης που είναι αληθινοί τόποι θανάτωσης. 
Οι απελαθέντες σέρνονται μέχρι το Ντεΐρ Εζ Ζορ, μια συριακή πόλη στις όχθες του Ευφράτη (ένα μνημείο υπενθυμίζει την γενοκτονία εκεί).

Τον Ιούλιο του 1916 οι επιζώντες εστάλησαν στις ερήμους της Μεσοποταμίας, όπου εξοντώθηκαν ή πέθαναν από δίψα. 

Σφαγιάζονται επίσης οι επιζώντες κατά μήκος της σιδηροδρομικής Βαγδάτη- Ρας Αλ Αϊν και Ιντιλι (Intilli). 

Μόνο το ένα τρίτο των Αρμενίων  θα επιβιώσουν, περίπου 290.000 που κατοικούν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, και περίπου 100.000 κρατούμενοι στα στρατόπεδα του νότου.

Φωτογραφική τεκμηρίωση

Υπάρχουν φωτογραφίες που μαρτυρούν τη γενοκτονία των Αρμενίων: πάρθηκαν από τον Armin Wegner, ένας αξιωματικός του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.
  
Τον Ιανουάριο του 1919, προβάλλοντας το ζήτημα των Αρμενίων, ο Wegner απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο Wilson στην οποία καταθέτει την οπτική μαρτυρία του και ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει τους επιζήσαντες στην τύχη τους.

Le Nouvel Observateur.com                       21.04.2011


Μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ντεΐρ Εζ Ζορ (Συρία)

13 σχόλια:

  1. Κριστιάν
    σ' ευχαριστούμε για τη βοήθεια που προσφέρεις στον αγώνα που κάνουμε για την ανάδειξη της βαρβαρότητας που οδήγησε στη Γενοκτονια των Χριστιανικών λαών της Ανατολής. Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...τι να πει κανεις...
    Επρεπε να περασουν τοσες δεκαετιες για να αφυπνιστουμε-ενημερωθουμε;
    Κατι γνωριζουμε,οχι σε βαθος που θα επρεπε!Καιη Γενοκτονια των Ελληνων
    Ποντου,Ασυριων κλπ;
    Η ανθρωποτητα
    αδρανισε! Αν ειναι δυνατον!
    Παντως φερουν μεγαλη καταρα στην πλατη τους οι Νεοτουρκοι και οσοι βοηθησαν στην Γενοκτονια των Αρμενιων και χριστιανικων πληθυσμων!Συνεβαλλαν βεβαιως και οι Κουρδοι!
    Ομως μπορουν και εξαπατουν την αθρωποτητα,με την διπλωματια και τις διασυνδεσεις,στην πολιτικη τους!Ενω τα θυματα περιμενουμε ακομα τη δικαιωση!
    Τα χρονια πολλα και το Χριστος ανεστη,ειναι μου φαινεται για την ληθη!Αντε και καλα κρασια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -una fazza una razza-
    οι Κούρδοι δεν χάσανε ούτε αυτήν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι θεματοφύλακες των τουρκικών εθνικών ιδανικών. „Παντουρκισμού“
    Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ας μην ξεχναμε ποτε οτι η αρμενια δεν αναγνωρισε τη γενοκτονια των ποντιων και αλλων ελληνων της μ.ασιας!!!!!
    αγωνιζεται μονο για τη δικια της γενοκτονια και θεωρει την ελληνικη ανταγωνιστικη προς την δικη της.
    ας αφησουμε λοιπον τους ανοητους συναισθηματισμους και ας κοιταξουμε με καθε μεσον και καθε τροπο να διεκδικισουμε την παγκοσμια αναγνωριση της δικης μας γενοκτονιας που ηταν πολυ μεγαλυτερη των αρμανιων.
    εστω και με τρομοκρατικες πραξεις εναντιον τουρκικων στοχων οπως εκανε και η ασαλα...
    ολα ταλλα ειναι χριστιανουλικα, ψευτοανθρωπιστικα, καθωσπρεπιστικα, αστουλικα λογια του αερος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
    Οι Τουρκομογγόλοι είναι στη Μ.Ασία περίπου 7 αιώνες και το μόνο που προσέφεραν στην ανθρωπότητα είναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ και ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΥΣ.
    Αυτός είναι ο πολιτισμός τους και το DNA τους.Καιρός είναι οι ποιτισμένοι λαοί της περιοχής να τους στείλουν πίσω στις στέπες της Μογγολίας ,δηλαδή απο εκεί που ήρθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η αρμενια ηταν ετοιμη να αναγνωρισει την ποντιακη γενοκτονια αλλα η ελληνικη κυβερνηση της ζητησε να περιμενει για πολιτικους λογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Καλός Τούρκος είναι μόνο ο νεκρός Τούρκος!" Αυτό μονάχα θα μπορούσε να βγεί από τα χείλη όποιουδήποτε διαβάσει τούτες τις γραμμές. Δεν είναι όμως τα πράγματα έτσι. Δεν είναι όλοι Τούρκοι όσοι ζουν στην σημερινή Τουρκία. Ούτε είναι όλοι εγκληματίες. Όμως, θα πρέπει να βρούμε επιτέλους μία "Τελική Λύση" γιά τον εξ ανατολών κίνδυνο της Ελλάδος, του Ελληνισμού, και της χριστιανοσύνης γενικότερα. Η χώρα μας είναι το φυσικό και ουσιαστικό σύνορο απέναντι στην τουρκομογγολική βαρβαρική επεκτατικότητα, στον ραγδαία αναπτυσόμμενο ισλαμικό κίνδυνο και, το κυριότερο, την ουσιαστική απειλή που τείνει να εξελιχθεί ο νεοοθωμανικός μεγαλοιδεατισμός καλυπτόμενος από την εθνικιστική ισλαμική μαντίλλα. Μπροστά λοιπόν στον νέο τούτο ολοκληρωτικό νεομεσαιωνικού τύπου κίνδυνο εμείς πρέπει να αντιπαρατάξουμε άμιλλά και σωφροσύνη. Όλα αυτά συγκερασμένα από ένα έξυπνο μακρόπνοο σχεδιασμό ίσως κάποτε οδηγήσουν στον πλήρη ιστορικό αφανισμό της "Μάστιγας της Ασίας". Εδώ δεν πρέπει να στεκόμαστε ολίγον τι συναισθηματικοί. Τούτο δεν αποτελεί ούτε εθνικιστικός παροξυσμός, ούτε κύμβαλα πολεμικής εγέρσεως ενός πολεμοχαρούς χαρακτήρος. Τούτο αποτελεί εθνική, πλέον, επιταγή. Η ασφάλεια του έθνους και των οικογενειών μας από τους αμετανόητους σφαγείς, πολεμοχαρείς τουρκομογγόλους, θα πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΑΡΚΟΛΕΟΝ

    Εύγε!
    Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ποιος -ποιοι- ορίζει τις προτεραιότητες και κατά πόσο οι φορείς του ευρύτερου Ελληνισμού είναι διατιθέμενοι να πιέζουν σε αυτή τη κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Κριστιάν

    Ο Ελληνισμός είμαστε εμείς! Άλλωστε πιστεύω να γνωρίζεις τούτω που έλεγαν οι πρόγονοί μας ό,τι: "Μην περιμένεις να κάνουν οι άλλοι γιά σένα κείνο που πρέπει να κάνεις εσύ γιά τον εαυτό σου!" Ο γνώμονας πάνω στον οποίο πρέπει να κινηθεί πλέον το έθνος είναι ό,τι οι εποχές των μεγάλων χαρισματικών ηγετών πέρασαν ανεπιστρεπτή. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντοτε κάτω από το προσκεφάλι μας είναι ό,τι "Η Ισχύς εν τη Ενώσι". Εαν μπούμε σε μιά λογική που επιβάλει την συλλογικότητα των αποφάσεων και των διεργασιών, δεν πιστεύω να μην αναδυθεί από τις στάχτες ενός παρηκμασμένου πολιτικά, οικονομικά αλλά, πάνω απ' όλα, ηθικά και κοινωνικά, ελληνικού κράτους μιά νέα χρυσή εποχή. Εξάλλου εμείς οι έλληνες ουδέποτε είμαστε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τους "Καθοδηγητές και Διδασκάλους των Εθνών"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλή ανάρτηση Κριστιάν.
    Ομως τους Τούρκους, τους πονάει πολύ το δοντάκι της ενοχής γι΄αυτά που έχουν κάνει.
    Χριστός Ανέστη. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ελίνα Γαλινού
    Ευχαριστώ Ελίνα και Χριστός Ανέστη.
    Το κείμενο, όμως, δεν είναι δικό μου, όπως θα ξέρεις, πρόκειται για μετάφραση από το γαλλόφωνο τύπο.
    Με την ευκαιρία, ήθελα να σου υπενθυμίσω μια δικιά σου ανάρτηση (γνήσια αυτή!) του Απριλίου 2009 νομίζω, για το ίδιο θέμα που σε μένα τουλάχιστον πρόσθεσε κάτι που δεν είχα προσδιορίσει: τη φτώχεια της Αρμενίας και των ανθρώπων που ζουν εκεί. Τεράστιο δράμα.
    Τους κρατά η ελπίδα και... η ρωσική αρκούδα.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κριστιάν σ΄ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
    Το ξέρω ότι το κείμενο είναι από τον γαλλικό τύπο. Ομως μπράβο που επέλεξες να το αναρτήσεις.
    Στο δικό μου που αναφέρεις, είχα δώσει μια συνοπτική περιγραφή του θέματος, αναδεικνύοντας την τακτική της τουρκικής σαλαμοποίησης.
    Χριστός Ανέστη, Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τό σχόλιο του Αρκολέοντος είναι από τα πιο πετυχημένα για το θέμα στο διαδίκτυο διότι αναφέρεται όχι μόνο στην ασφάλεια του έθνους αλλά και των οικογενειών, κάτι που καταδεικνύει την εγκληματική φύση των Τούρκων, όπως την είδαμε το 74 στην Κύπρο. Φοβάμαι μόνο ότι ακόμα κοιμόμαστε και μόνο αν βρεθεί κάποιος Παπαφλέσσας που θα αναδείξει τη συλλογικότητα θα εγερθούμε. Αρκεί φυσικά το έναυσμα να μην είναι μια νέα Τουρκική επίθεση ή ακόμα χειρότερα κατάκτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.