15/4/11

Ο «Πράσινος Πατριάρχης» Βαρθολομαίος ο Α’ παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του στο Παρίσι


Romandie News

ΠΑΡΙΣΙ - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος Α’,  αποκαλούμενος  «Πράσινος Πατριάρχης» λόγω της αδιάκοπης υπεράσπισης του περιβάλλοντος, παρουσίασε στο Παρίσι την Τρίτη το τελευταίο βιβλίο του  με τον τίτλο  «Σε αναζήτηση του μυστήριου».

Με το  βιβλίο αυτό, εκδόσεις «Editions du Cerf»,  ο Βαρθολομαίος εκτός από το  να κάνει γνωστό  το άνοιγμά  του Ορθόδοξου Χριστιανισμού προς τον σύγχρονο κόσμο, στέλνει και  μια  παθιασμένη έκκληση για σεβασμό της φύσης.
«Έχουμε μια αλαζονική και περιφρονητική συμπεριφορά προς τον πλανήτη», εκφώνησε ο Βαρθολομαίος Α’ παρουσιάζοντας το έργο του σε ένα ακροατήριο θρησκευτικών ηγετών και δημοσιογράφων.

«Καταστρέφουμε την ίδια τη φύση μας».

Επικαλούμενος την «οικολογική καταστροφή» της Φουκουσίμα στη Ιαπωνία, ο «Πράσινος Πατριάρχης» καταράστηκε «την κακιά χρήση του περιβάλλοντος που κάνουμε και που είναι ένα πραγματικό αμάρτημα κατά του Δημιουργού και του ανθρώπου».


Σε άψογα γαλλικά -μιλάει έξι γλώσσες- ο «primus inter pares (ο πρώτος μεταξύ όλων των επισκόπων), που βρίσκεται στο Παρίσι για τέσσερις ημέρες, τόνισε την κοινωνική αδικία στην οποία οδηγεί  αυτή η χρήση.

«Είναι τα φτωχότερα άτομα που θίγονται από τις περιβαλλοντικές διαταραχές που άλλοι δημιούργησαν, ενώ θα έπρεπε η ενατένιση της φύσης να γίνει η κοινή περιουσία όλων των Χριστιανών».

Πέρα από την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ο Βαρθολομαίος ο Πρώτος παρουσιάζει στο έργο του ένα προσωπικό προβληματισμό σχετικά με τα σημερινά θέματα της επικαιρότητας, από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κοινωνική δικαιοσύνη, από τη φτώχεια στην παγκοσμιοποίηση, περνώντας από την οικολογία ή τον ρατσισμό.

Θεωρούμενος ως «γεφυροποιός» μεταξύ των διαφόρων αυτοκέφαλων Ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά επίσης και μεταξύ των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, ο πατριάρχης  Κωνσταντινουπόλεως αναφέρθηκε στη συζήτηση για την κοσμικότητα στη Γαλλία.

«Αντί για μια απειλή, το Ισλάμ στη Γαλλία πρέπει να θεωρηθεί ως πρόκληση. Δεν φοβόμαστε τους ξένους, εμείς τους αγαπάμε. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου τόσο του Θεού όσου του αστικού δίκαιου», πρόσθεσε.

Γεννηθείς το 1940 στην Ίμβρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι επί είκοσι χρόνια ο πνευματικός πατέρας των περίπου 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

Romandie.com  με AFP / 12 Απριλίου 2011.

8 σχόλια:

  1. Τον έχω ακούσει να τα λέει Πράσινα. Τι να πω... Ή τα πιστεύει (αλλά αυτό τον μάρανε?), ή τα λέει για την αγάπη της Ζήμενς. Δεν φαντάζομαι ότι έχει συμφέροντα σε χρηματιστήρια ρύπων. Αλλά με ξενερώνει αφάνταστα και δεν είμαι κανένας πολέμιος της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα σπάνιο video από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922
    http://www.lesvosnews.gr/?p=12398

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ archaeopteryx

    Με την κρασπεδοποίηση της ηθικής και τον εξευτελισμό των θεσμών οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάντια.

    Όλοι όσοι προδοτικά θέλουν να καταστρέψουν την πατρίδα μας, είτε συνδράμουν ενεργά στα παραπάνω, είτε ακολουθούν σιωπηρά - καλά, υπάρχουν και μερικοί που κυνηγούν τους πατριώτες...

    Η Εκκλησία είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς που στηρίζουν το Έθνος. Ας μην είμαστε τόσο ειρωνικοί.

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρησιμοποιεί την οικολογία (γιατί όχι και το ψευδεπίγραφο της κλιματικής αλλαγής) για να δημιουργήσει μέσα από το οικουμενιστικό πέπλο της νέας τάξης πραγμάτων που εκπροσωπεί την πανθρησκεία της παγκοσμιοπίησης. Εκμεταλλεύεται την ημιμάθεια των ορθοδόξων χριστιανών που πατάνε την μπανανόφλουδα του συγκριτισμού. Θα είναι ικανός να διοργανώσει και συναυλία Νταλάρα στην Αγια Σοφια με όλες τις θρησκείες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει, αλλά το περιβάλλον είναι θέμα πανανθρώπινο. Βεβαίως, ο προκαθήμενος κάθε Εκκλησίας ή θρησκείας, μπορεί να απευθύνει ένα μήνυμα στο δικό του Ποίμνιο εάν το κρίνει έτσι.
    Ομως από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν υποφέρουν μόνο οι φτωχότεροι. Οι ασθένειες που προκαλούν, δεν ξέρουν ούτε οικονομικές τάξεις, ούτε θρησκείες, ούτε φυλές. Είναι απειλή για όλους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. to na ironebomaste kai na tin leme se enan alisodemeno patriarxi...katalabenete pou exoume ftasi...ellhnas einai aytos pou den exei agaph mesa tou TELOS..O AN8ROPOS DYKEOUTE NA EKMETALEYTEI TA PANTA GIA NA A KOU GE TE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφήστε τον Πατριάρχη ήσυχο ρε. Αρκετά τραβάει από τους τουρκαλάδες. Μέχρι και να τον δολοφονήσουν είχαν σχεδιάσει και δεν ξέρει κανένας μήπως και το πραγματοποιήσουν.
    Σαν Οικουμενικός, μπορεί να μιλάει για οικουμενικά ζητήματα όπως είναι η Οικολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υποσχέθηκε πριν χρόνια σε απάντητική επιστολή στην μονή Γρηγορίου, ότι δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή. Είδομεν.

    σημ.Σας λέει κάτι η απομάκρυνση Ειρηναίου στα Ιεροσόλυμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.