28/4/11

Οι Βρετανοί μάς ζήτησαν αεροσκάφη για βομβαρδισμούς στη Λιβύη

Διερευνητική προσέγγιση στην ελληνική κυβέρνηση για να συνεισφέρει αεροπορικές δυνάμεις στους βομβαρδισμούς της Λιβύης κατέθεσε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας το Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η Αθήνα είπε όχι στο βρετανικό αίτημα. Μάλιστα, ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να επικοινώνησε για το θέμα αυτό με τον έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Παπανδρέου. Η οριστική αρνητική απάντηση της Αθήνας δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.


Υπενθυμίζεται ότι όταν συζητείτο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και από τη «συμμαχία των προθύμων», η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) στη Λιβύη βάσει και του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε αρχικά εξεταστεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ το ενδεχόμενο να προσφερθούν στην Ατλαντική Συμμαχία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ωστόσο, η προσφορά αυτή δεν έγινε τελικά. Η Αθήνα έκρινε ότι η σύγχυση αναφορικά με το ποιος θα έχει τη διοίκηση και τον έλεγχο (command and control) της επιχείρησης δεν της παρείχε την απαραίτητη κάλυψη, ενώ η συμμετοχή της χώρας μας σε καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικές περιπλοκές ή και έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Παράλληλα όμως, αποφασίστηκε να παρασχεθούν τρεις αεροπορικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος (Σούδα, Αραξος, Ανδραβίδα) ως διευκολύνσεις, καθώς επίσης ένα ιτπαμενο ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ και μία φρεγάτα.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το «ΒΗΜΑonline» τονίζουν ότι η στροφή της Βρετανίας προς την Ελλάδα για να ζητήσει αεροπορικές δυνάμεις ώστε να αυξηθούν οι επιθέσεις εναντίον στόχων του καθεστώτος Καντάφι δείχνει ότι το Λονδίνο και το Παρίσι αναζητούν εναγωνίως να καλύψουν το κενό που έχει προκαλέσει η απόσυρση των αμερικανικών μαχητικών από τους βομβαρδισμούς.

Ηδη άλλωστε, στους κόλπους των συμμετεχόντων στην επιχείρηση «Unified Protector» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τριβές, καθώς μόνο έξι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ προσφέρουν αυτή τη στιγμή αεροπορικές δυνάμεις κρούσης εναντίον του Καντάφι: η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Δανία και η Νορβηγία. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα παράσχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator.
http://www.tovima.gr

4 σχόλια:

  1. Την άδεια του Τσίπρα και του Αλαβάνου δεν ζήτησαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτοί ήθελαν να συμετέχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώστε έτσι ο άθλιος λαός των πούστηδων [= εγγλέζοι], ζήτησαν επισήμως να γίνουμε ΞΑΝΑ φονιάδες αθώων και κατακαημένων. Αυτοί οι αισχροί παπανδρέοι, φαίνεται έχουν απίστευτες επιταγές να ξεπληρώνουν απέναντί τους με το χαρακίρι του ελλαδικού λαού, όπως τότε για παράδειγμα που οι Τσώρτσιλ με τον Σγκόμπυ φέραν τον πορνόγερο Όφα με το ζόρι να σπείρη στην κατακρεουργημένη εξαιτίας τους Ελλαδίτσα τον πρόστυχο αγγλοκατασκευασμένο εμφύλιο συμμοριτοπόλεμό τους. Για κύττα που η αμαρτωλή ιστορία της πρακτοροοικογένειας όχι μόνον επαναλαμβάνεται αλλά και διεθνοποιείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οἱ ἀμερικανοὶ τὴν ἔκαναν διότι φοβοῦνται τὸ καθεστὼς στὴν μετὰ ἐποχὴ Καντάφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.