4/4/11

«Χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε Τουρκοκύπριους

Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η προσφυγή 80 Τουρκοκυπρίων, ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους επέτρεψε να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές του 2006, επειδή διέμεναν μόνιμα στα κατεχόμενα.

Την απόφαση δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Αλήθεια» και όπως τονίζει, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι διαρκούσης της έκρυθμης κατάστασης, η νομοθεσία που θεσπίστηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση το 2006, με βάσει την οποία για να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, δεν συνιστά διάκριση εις βάρος τους.

Στην απόφασή του το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο οι 80 αιτούντες στην παρούσα περίπτωση δεν μπόρεσαν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα και να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του 2006 ήταν ότι δεν ικανοποιούσαν τα κριτήριο διαμονής του νόμου, αφού είχαν τη μόνιμη διαμονή τους στην «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το ΕΔΑΔ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη νομολογία του, «είναι δυνατό να τεθούν ακόμα πιο αυστηρές απαιτήσεις για την υποβολή υποψηφιοτήτων, και ότι τα κράτη έχουν ευρεία διακριτική ευχέρεια στην υιοθέτηση κανόνων σ' αυτό το θέμα».

Το ΕΔΑΔ σημείωσε επίσης ότι με τη de facto διαίρεση της Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί ότι «αποκόπηκε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αιτούντων και της κυπριακής δικαιοδοσίας».
http://www.ethnos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Πολλά χαστούκια, μωρέ παιδί μου! Καμιά γροθιά, καμιά καρπαζιά, έτσι για αλλαγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.