30/4/11

Αίγυπτος: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ιδρύουν κόμμα

Πολιτικό και όχι θεοκρατικό θα είναι το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης που ίδρυσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχωρούν στην ίδρυση κόμματος το οποίο θα είναι «πολιτικό» και όχι «θεοκρατικό», όπως είπαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Ο γενικός γραμματέας της Αδελφότητας, Μοχάμεντ Χουσέιν, είπε σε συνέντευξη τύπου ότι το νέο κόμμα θα ονομάζεται «Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» . Επικεφαλής του κόμματος θα είναι ο Μοχάμεντ αλ-Μούρσι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μολονότι θα είναι ανεξάρτηο οργανικά, θα πρέπει να συντονίζει τις θέσεις του με αυτές της Αδελφότητας.

«Θα είναι ένα κόμμα πολιτικό και όχι θεοκρατικό», τόνισε ο Χουσέιν. Το σύνταγμα της Αιγύπτου απαγορεύει την ίδρυση κομμάτων με βάση θρησκευτικά κριτήρια.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από 83 χρόνια από τον Χάσαν ελ-Μπάνα, θεωρούνται σήμερα το σημαντικότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο. Μολονότι επισήμως ήταν εκτός νόμου, οι αρχές έδειχναν κάποια «ανοχή» απέναντι στα μέλη της.

Στις εκλογές του 2005 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξέλεξαν 88 βουλευτές, όμως τον Δεκέμβριο του 2010 αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών καταγγέλλοντας νοθεία υπέρ του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αδελφότητα δραστηριοποιείται κυρίως στα τζαμιά, προσφέροντας βοήθεια στους φτωχούς, στα πανεπιστήμια και στα συνδικάτα.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.