30/4/11

"Ελευθερία, ή ελευθερία".

Κλιμακώνονται οι εκλογές της Τουρκίας, εν μέσω Κουρδικής δυσαρέσκειας
Οι κλιμακούμενες ταραχές στο κυρίως Κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας απειλούν να αμαυρώσουν αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί τις πιο σημαντικές εκλογές της χώρας στην πρόσφατη ιστορία της. Καθώς ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία, η προσοχή επικεντρώνεται για μια ακόμη φορά στον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, ο οποίος απαιτεί περαιτέρω εκπροσώπηση και δικαιώματα.


Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποσκοπεί στο να κερδίσει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να αποδείξει πως έχει την εντολή ώστε να ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας, το οποίο θεσπίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Οι λεπτομέρειες ενός νέου συντάγματος, και ο τρόπος επαναπροσδιορισμού της υπηκοότητας και της ταυτότητας, θα είναι καίριες για την εκπλήρωση ενός βασικού αιτήματος των Κούρδων: την επίσημη αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας τους.

Ωστόσο, σε κίνηση που έχει εξοργίσει τους Κούρδους, η Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε στις 18 Απριλίου να απαγορεύσει σε αρκετούς φιλοκούρδους πολιτικούς να συμμετάσχουν στις εκλογές.

"Η απόφαση ήταν σίγουρα πολιτική, ήταν απόλυτα πολιτική. Αυτό έβγαλε όλο τον Κουρδικό λαό στους δρόμους", δήλωσε ο Σεμπαχάτ Τουντσέλ, ένας από τους κοινοβουλευτικούς του Κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στον οποίο επιβλήθηκε απαγόρευση, στους SETimes.

Έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις και διεθνή κατακραυγή, η απόφαση δεν άργησε να ακυρωθεί. Ωστόσο, η λήψη αυστηρών μέτρων εναντίον Κούρδων πολιτικών έχει συνεχιστεί με άλλες 35 συλλήψεις μελών του BDP στις 25 Απριλίου.

Κατηγορούνται για σχέσεις με τη Δημοκρατική Συνομοσπονδία του Κουρδιστάν (ΚCK), οργάνωση "ομπρέλα" Κουρδικών οργανώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και επιθυμούν την ίδρυση παρακρατικής κυβέρνησης σε περιοχές με Κουρδικό πληθυσμό.

Σε απόκριση τόσο σε αυτή όσο και σε άλλες συλλήψεις, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν επί του παρόντος σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Χένρι Τζ. Μπάρκεϊ, ειδικός σε θέματα που αφορούν στην Τουρκία και στους Κούρδους στο Carnegie Endowment for International Peace, απέστειλε e-mail το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση απειλείται σε μεγάλο βαθμό από το KCK και, ιδιαιτέρως, από προσπάθειες για έναρξη εκστρατείας πολιτειακής ανυπακοής. 'Μια εκστρατεία πολιτειακής ανυπακοής ενδέχεται να προσελκύσει εκτενή διεθνή προσοχή και το Τουρκικό κράτος (κυβέρνηση, δικαστήρια, κτλ.) προσπαθεί να την αποσοβήσει".

"Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η κυβέρνηση εργάζεται με σειρά. Η απαγόρευση των πολιτικών αποτέλεσε τρομερή ντροπή και ίσως να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Έπρεπε να αμβλυνθεί. Αυτό πιστεύουν ότι μπορούν να το πετύχουν".

Μετά την αρχική απαγόρευση των φιλοκουρδικών πολιτικών, το ΑΚΡ επικρίθηκε ότι δεν μιλάει άφοβα. Ωστόσο, η σιωπή του κόμματος φαίνεται να αποτελεί προσεκτική κίνηση.

Παραδοσιακά, το AKP τα έχει πάει αρκετά καλά στο Κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα, με το BDP να αποτελεί το μοναδικό πραγματικό αντίπαλό του στην περιοχή. Ωστόσο, το ΑΚΡ χρειάζεται επίσης να πλησιάσει διάφορους τύπους πολιτών, όπως εθνικιστές Τούρκους, σε εκλογική στρατηγική η οποία έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει ψήφους από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

"Στην πραγματικότητα, το AKP κυνηγάει τους ψηφοφόρους του MHP ώστε να κρατήσει το κόμμα κάτω από το όριο του 10% [για είσοδο στο κοινοβούλιο]", ανέφερε ο Μπάρκεϊ. "Η λογική είναι πως αν το ΜΗΡ δεν έχει καθαρό 10%, τότε σχεδόν όλες οι έδρες στο κοινοβούλιο που θα έχει κερδίσει θα πάνε στο ΑΚΡ".

Η Τουρκία έχει το υψηλότερο εκλογικό όριο από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την πολιτική κατάτμηση και -- σύμφωνα με κάποιους -- να καταστήσει πιο δύσκολη την εκπροσώπηση Κουρδικών κομμάτων.

Τουλάχιστον εν μέρει, καθώς οι Κούρδοι διαβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τους εαυτούς τους για το πόσο μεγάλο μέρος των Τουρκικών εθνικιστικών ψήφων του ΑΚΡ παραμένει ασαφές.

"Το BDP έχει σίγουρο το νοτιοανατολικό τμήμα. Η αντιπαράθεση για την YSK [Εκλογική Επιτροπή] κατάφερε μέσα σε τρεις ημέρες αυτό που έπρεπε να έχει γίνει μέσα σε ενάμιση μήνα προεκλογικής εκστρατείας: να μεταφέρει το μήνυμα του BDP", ανέφερε ο Μπάρκεϊ.

Ο Τουντσέλ πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν βελτιώσει την εδώ και δεκαετίες μάχη για Κουρδικά δικαιώματα. "Υπάρχει μια Κουρδική παροιμία", ανέφερε ο Τουντσέλ. "Ελευθερία, ή ελευθερία".
http://www.setimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.