30/4/11

Η επιστολική διπλωματία Χριστόφια και η τακτική Τσιλέρ

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ χρόνων, ηγεμόνες, βασιλείς και αυτοκράτορες απέστελλαν επιστολές ο ένας στον άλλο για διάφορους λόγους. Κυρίως, όμως, η αποστολή επιστολής στόχευε στην άσκηση πολιτικής: Για προειδοποίηση, εκφοβισμό, απειλή ή εκβιασμό, στο πλαίσιο υπεράσπισης ή διεκδίκησης συμφερόντων τους. Σήμερα, αυτή η πρακτική συνεχίζεται. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συνηθίζουν να αλληλογραφούν για διάφορα ζητήματα, όταν δεν υπάρχει χρεία προσωπικής συνάντησης. Ανάλογα με τους σκοπούς είναι και το ύφος της επιστολής. Εξαρτάται, φυσικά, από τον αποστολέα και τι επιδιώκει ή απαιτεί από τον αποδέκτη. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που έμεινε στην ιστορία, είναι η επιστολή-τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι προς τον Έλληνα ομόλογό του, πρωθυπουργό Ι. Μεταξά. Ο Ιταλός πρέσβης, που επιφορτίστηκε με την επίδοση του τελεσιγράφου, εισέπραξε το γνωστό ελληνικό ΟΧΙ.

Ο Δ. Χριστόφιας επιδίδεται συχνά σε επιστολική διπλωματία. Κυρίως για να καταγγείλει την τουρκική πολιτική και επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ακριβώς έπραξε πριν από το Πάσχα, όταν έστειλε επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Με τις επιστολές κατήγγειλε την αλαζονεία και τον κυνισμό, που οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναντι της Κύπρου. Αφορμή ήταν οι υβριστικές δηλώσεις Νταβούτογλου και η αλαζονική αναφορά του ότι η Τουρκία ουδέποτε θα παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως ενέργεια, η αποστολή προεδρικών επιστολών είναι ορθή. Όμως, πολιτικά και κυρίως διπλωματικά, τι απέδωσε για την Κυπριακή Δημοκρατία; Δεν γνωρίζουμε τι συγκεκριμένα ο Πρόεδρος έγραψε, σε ποιο ύφος και τόνο, και αν και τι ζήτησε από τους εταίρους μας και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Πέρα από την καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς, μάλλον θα ζήτησε τη βοήθειά τους για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Με βάση και παλαιότερες επιστολές του Προέδρου, αμφιβάλλουμε αν προειδοποίησε την Τουρκία ότι, π.χ., δεν θα ανοίξουμε κανένα άλλο κεφάλαιο της ενταξιακής πορείας της, αν δεν μεταβάλει στάση. Όπως αμφιβάλλουμε αν καταγράφηκαν συγκεκριμένα μέτρα, που η Λευκωσία προτίθεται να πάρει κατά της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος επιδίδεται σε καταγγελίες, χωρίς να στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα ακολουθήσουν και μέτρα. Ένα παράδειγμα, που αποκάλυψε ο συνάδελφος Λ. Αδειλίνης («Αλήθεια», 15/4/2011). Ο Πρόεδρος είχε αλληλογραφία με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κάμερον, στον οποίο κατήγγειλε τον Έρογλου ότι δεν σέβεται τη βάση διαπραγμάτευσης, που συμφωνήθηκε με τον κατοχικό Ταλάτ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί φέρονται να εξέλαβαν την επιστολή Χριστόφια ως ένα ξέσπασμα ανθρώπου, που αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα και δεν ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει.

Οι είρωνες Βρετανοί εξεπλάγησαν από το διάβημα Χριστόφια. Κατενόησαν ακόμα περισσότερο πόσο πολιτικά ευάλωτος και διπλωματικά τρωτός είναι, αφού κλαίγεται στην ποδιά τους και ζητά, προφανώς, στήριξη και κατανόηση. Η επιστολική διπλωματία αποδίδει αν συνοδεύεται από αξιοπιστία, συνέπεια και μέτρα. Παράδειγμα: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Γκρουέφσκι, είχε τρελάνει τον Κ. Καραμανλή στις επιστολές. Εφαρμόζοντας τακτική Τσιλέρ, έθετε στο τραπέζει συνεχώς και νέα ζητήματα ώστε, σε περίπτωση διαπραγμάτευσης, όλα να συζητηθούν. Ο πρόεδρος Χριστόφιας τι κατέθεσε με τις επιστολές του; Τι απαίτησε; Τι πέτυχε; Νομίζουμε πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα. Για να γνωρίζουν και οι πολίτες τι είδους πολιτική ασκεί ο Πρόεδρος.
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/378023 

1 σχόλιο:

  1. Ειναι κατα το γνωστο ελληνικο ρηθεν "η Κυπρος αποφασιζει κιεμεις την υποστηριζουμε"...
    Δηλαδη δεκαρα δεν δινουμε...
    Ε, τι να κανει κιο προεδρος ...την διπλωματια της ...κυρα Μαριγως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.