30/4/11

Τουρκία: Συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα και να διατηρεί τη δημοσιονομική της πολιτική η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν συνέπειες για την οικονομία από τυχόν διεθνείς οικονομικούς κλυδωνισμούς, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ο ίδιος επίσης ανέφερε, ότι, το υπουργικό συμβούλιο μελέτησε χθες ενδελεχώς την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη νομισματική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί έπειτα από μια τέτοια περίοδο, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους, σε παγκόσμια κλίμακα. Τη σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο έκανε ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ερντέμ Μπασκί.


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ακόμη πως τα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια βοήθησαν τη χώρα να σημειώσει πρόοδο παρά τη διεθνή οικονομική κρίση.

Προς ενίσχυση, μάλιστα, των λεγομένων του, αναφέρθηκε στις πτωτικές τάσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού, καθώς και της ανεργίας, που καταδεικνύουν, όπως τόνισε, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

"Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας. Επομένως, τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν με αποφασιστικότητα και ιδιαίτερα θα πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία", προειδοποίησε.

"Οι δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν. Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς εξελίξεις", σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τους δυνάμει διεθνείς κινδύνους, που θα πρέπει να παρακολουθεί στενά η Τουρκία, αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ιαπωνίας, που, όπως είπε, θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές χώρες, όπως η Τουρκία.

"Βλέπουμε, επίσης, γεωπολιτικούς κινδύνους, που αφορούν τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Από την εμπειρία μας, γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν πολλές αρνητικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, έναν από τους βασικότερους παράγοντες που ενισχύει το έλλειμμα της Τουρκίας", κατέληξε ο κ. Τσιτσέκ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.