3/4/11

Μήπως το πουλί είναι ήδη στο κλουβί;


του Μιχ. Ιγνατίου
Διάβασα στo aixmi.gr το κείμενο του κ. Νίκου Χαραλαμπίδη, γενικού διευθυντή του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace» με τίτλο: «ΜΚΟ: Αυτό το πουλί δε μπαίνει σε κλουβί«. Πρέπει να ομολογήσω πως δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα πλείστα σημεία του κειμένου του.
Ως δημοσιογράφος και ερευνητής που συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ/NGO), είναι η πρώτη φορά που ακούω ή διαβάζω και μάλιστα από μέλος της οικογένειας των ΜΚΟ/NGO, τόσο σοβαρές και σταράτες κουβέντες. Βέβαια, ο κ. Χαραλαμπίδης «δικαιούται δια να ομιλεί» διότι η Greenpeace δεν δέχεται χρήματα από κυβερνήσεις. Τί σημαίνει η άρνησή της αυτή; Οτι δεν ελέγχεται από κανένα κράτος, αλλά μόνο από τα μέλη της και από τους απλούς πολίτες που επιλέγουν να ενισχύουν την οργάνωση.

Το βασικό μου ερώτημα είναι αυτό: Πόσοι συνάδελφοι του κ. Χαραλαμπίδη στον κόσμο των ΜΚΟ έχουν την πολυτέλεια και την μαγκιά να βγουν και να υποστηρίξουν τις θέσεις που εκφράζει στο κείμενό του; Η απάντηση μου είναι πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΜΚΟ/NGO που δεν χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις, περίεργες οργανώσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ελάχιστες. Στην Ελλάδα και την Κύπρο θα υποστηρίξω πως είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Χαραλαμπίδη ο οποίος σε ένα σημείο του άρθρου του γράφει τα εξής:
«Τι το πιο αυτονόητο από το να βάζει κανόνες ο χρηματοδότης στον χρηματοδοτούμενο; Εφόσον, μάλιστα, ο χρηματοδότης χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα, οι κανόνες θα πρέπει να εγγυώνται διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Το κράτος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και αυτό καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα μοιράσει την πίτα. Αυτό ορίζει και το τι περιμένει από τον κάθε φορέα που χρηματοδοτεί ως απόδειξη χρηστής και αποτελεσματικής χρήσης των πόρων. Και αυτό είναι άσχετο από τον αριθμό, το όνομα ή το πεδίο δράσης ή αδράνειας των ΜΚΟ.
«Δεδομένου ότι μιλάμε για δημόσιο χρήμα, είναι αυτονόητο να διεξάγεται έρευνα και ανάλογα με τα αποτελέσματα πιθανώς να αναθεωρηθούν οι κανόνες της χρηματοδότησης. Σε τέτοια περίοδο ένδειας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διαφάνεια στο πώς γίνεται η διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ανεξαρτήτως αν ο παραλήπτης είναι εταιρεία, δήμος ή ΜΚΟ/NGO».
Αυτό ακριβώς είναι το μέγα πρόβλημα. Οτι οι χώρες ή οι επιχειρηματίες που προσφέρουν τα δολάρια ή τα ευρώ τους στις ΜΚΟ/NGO, έχουν και απαιτήσεις και είναι λογικό να ζητούν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις τους. Και είναι επίσης λογικό, όταν «δεν γίνεται η δουλειά τους», όπως συνέβη στην περίπτωση του ρατσιστικού και φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν για την Κύπρο, να αποσύρουν την χρηματοδότηση και να αποκαλύψουν όσους έλαβαν αμερικανικά δολάρια. [Στην έκθεση Nathan's μπορεί ο καθένας από εμάς να διαβάσει τα ονόματα των κυπριακών ΜΚΟ/NGO που ενισχύθηκαν με εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν το κείμενο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ].
Θυμάμαι εκείνη την εποχή ότι και η κουτσή Μαρία δημιουργούσε μία ΜΚΟ/NGO και υπέβαλλε αίτηση στην UNDP, στην UNOPS και στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας, ζητώντας χρήματα για να υποστηρίξει δήθεν το ρατσιστικό σχέδιο. Αρκετοί απορρίφθηκαν, ανάμεσά τους και ένα μεγάλο think tank της Αθήνας, στην αίτηση του οποίου οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών έγραψαν τη λέξη «απάτη». Εννοούσαν ότι ήταν μία καραμπινάτη «αρπακτή» το αίτημα χορήγησης οικονομικής βοήθειας ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων για την πραγματοποίηση δικοινοτικής εκδήλωσης στο αμαρτωλό ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας».
Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ΜΚΟ/NGO είναι όργανα και εργαλεία κυβερνήσεων και επιχειρηματιών. Δεν αναφέρομαι στην Greenpeace, η οποία δεν δέχεται χορηγίες από κράτη. Μάλιστα στο καταστατικό της σημειώνεται ότι «είναι η μόνη παγκόσμια περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση που δεν αποδέχεται καμία δωρεάν από εταιρείες ή κράτη». Ετσι, τονίζεται, «μπορούμε να διατηρήσουμε μια πολύ αναγκαία ανεξάρτητη φωνή, Ταυτόχρονα σημαίνει ότι στηριζόμαστε πλήρως σε μεμονωμένους οπαδούς σαν εσένα για να χρηματοδοτήσουμε το έργο μας. Γι ‘αυτό η δωρεά σας είναι τόσο κρίσιμη, σημαίνει τον κόσμο όλο».
Πόσες άλλες ΜΚΟ/NGO μπορούν να υποστηρίξουν το ίδιο; Νομίζω πως θα δυσκολευθούμε να βρούμε έστω και λίγες.
Κάνοντας ειδική αναφορά στις ελληνικές και κυπριακές ΜΚΟ/NGO θα ήθελα να υπογραμμίσω πως το χειρότερο όλων σε κάποιες περιπτώσεις -στην Κύπρο αποτελεί κανόνα- είναι ότι η χρηματοδότηση έρχεται από κυβερνήσεις όπως η αμερικανική. Ιδιαίτερα στην περίοδο του σχεδίου Ανάν όλα τα χρήματα εστάλησαν από την αμαρτωλή USAID, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ή την αμερικανική πρεσβεία. Πώς είναι δυνατόν αυτές οι οργανώσεις να είναι ανεξάρτητες; Πώς είναι δυνατόν να μην εκβιαστούν τα μέλη τους αν αρνηθούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που αναφέρονται στα συμβόλαια τους; Και πως είναι δυνατόν οι πραγματικές ΜΚΟ/NGO, όπως η Greenpeace, να μην ξεσηκώνονται εναντίον όσων εκμεταλλεύονται και προδίδουν τα ιδανικά των αγνών ακτιβιστών;
Για να «μην μπει το πουλί στο κλουβί» και για να μην υποδουλωθεί ο αγνός ακτιβισμός σε κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα, πρέπει να καθαρίσει ο σταύλος των ΜΚΟ/NGO. Πιστέψτε με κύριε Χαραλαμπίδη ότι εάν δεν επαναστατήσετε εσείς οι ίδιοι εναντίον όλων αυτών που εκμεταλλεύονται τα αγνά αισθήματα ανθρώπων όπως εσείς και οι σύντροφοι σας στην Greenpeace, τότε οι πληρωμένες από κράτη και επιχειρηματίες ΜΚΟ/NGO θα σαρώσουν και εσάς…

9 σχόλια:

  1. Σαφέστερος δεν θα μπορούσε να γίνει ο Ιγνατίου! Έγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ζήτημα δεν είναι μόνο εάν οι ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις και συμφέροντα, αλλά και εάν αυτές λένε ή κάνουν σωστά πράγματα.
    Η ανεξαρτησία τους δεν αποτελεί τεκμήριο αντικειμενικότητας.
    Διότι μπορεί οι άνθρωποι που τις αποτελούν να είναι κολλημένοι σε λάθος ιδεολογίες και πρακτικές.
    Για την γρινπις ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω, εάν κρίνω τι είπε και τι έκανε τελευταία σχετικά με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το στοίχημα για την εδραίωση της "Εκκλησίες του Δήμου" περνάει από εδώ,

    http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

    μέσα από τη ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ..

    και κατοχυρώνεται μέσα από ένα ..
    ΚΙΝΗΜΑ (μη κυβερνητικών οργανώσεων) ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007_08_01_archive.html

    Ποιος όμως ενδιαφέρεται για μια τέτοια πρόοδο?

    Στο ερωτηματολόγιο .. Πως μπορεί να παρέμβει ο πολίτης κατά των διαπλεκόμενων στη διαχρονικότητα της διαφθοράς? ..(Αριστερά της μπάρας του ΜΠΛΟΓΚ http://diaploki-diafthora.blogspot.com) , που δε λέει και πολλά, παρ΄ όλα αυτά κάτι διαφαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eντυπωσιασμένος απο την "ηρωϊκή" δράση της Greenpeace (π.χ. φουσκωτό να σταματά ενα τεράστιο πλοίο-κυνηγό φαλαινών) κατάφερα και φύλαξα ένα πάρα πολύ μικρό ποσό για να συνδράμω. Τότε προέκυψε ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας. όπου έπεσαν τόννοι απο πυρηνικά και χημικά σκουπίδια μολύνοντας έτσι ολόκληρο τον ευρωπαϊκο υδροφόρο ορίζοντα και δηλητηριάζοντας τους λαούς της. Μάταια περίμενα να φανεί η Greenpeace μπροστά σ' αυτό το έγκλημα.
    Μπορεί οι φάλαινες να είναι μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση αλλά κάποιες ΜΚΟ μου θυμίζουν πλέον αυτές για την προστασία των άγριων κονίκλων. Άσε που απέκτησα αλλεργία στο πράσινο (Αλ Γκόρ, Παπανδρέου κλ).
    Μήπως τώρα που ξύπνησε ο κόσμος, το πουλάκι πέταξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιο πουλημένη οργάνωση από την Γκρηνπής σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει. Τόσο πουλημένη που τα αφεντικά την δεν την χρησιμοποιούν πλέον, και έχουν πάει στην WWF, μέχρ να ξεφτιληστεί και αύτή.

    Πρόκειται για βρωμερό οργανισμό που πότε έτσι και πότε αλλιώς προσφέρουν ακτιβισμό -- σε κάθε χώρα κατά περίπτωση.

    Στην δικιά μας, από το 1996 που το έχω ζήσει λίγο το πράγμα εξυπηρετουν αμειγώς Γερμανικά συμφέροντα, πότε της Κρουπ (για να θυμηθούν πως θυμήθηκαν τις σκωρίες της Λάρκο όταν πήγαν να πειραχτούν τα συμφέροντα της Κρουπ..) και πρόσφατα της Ζήμενς, της Βέστας και όλων των πράσινων κατσαρίδων.

    Τώρα κελαηδάνε γιατί όπως προανέφερα έχει κοπεί το πολύ κοκό ακριβώς επειδή είναι καμένο χαρτί. Πολλές φωτό σε κοινά τραπεζώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που δεν γράφει όμως ο κος Χαραλαμπίδης, είναι πως κρατικό χρήμα (δικό μας) μπορεί να καταλήξει στη Greenpeace μέσω τρίτων. Δηλαδή, να χρηματοδοτεί η κυβέρνηση ένα Χ φορέα κι εκείνος να δώσει χρήματα όπου αλλού θέλει - για να μη μιλάμε μόνο για τη Greenpeace.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στους βομβαρδισμούς της Σερβίας, στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU), Greenpeace έκανε την πάπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Apo Tochigi Iaponias.
    Kataggelo tin Greenpeace dioti diaforoi tsarlatanoi dithen aktivistes tis (oloi evraioi), exoun elthei se perioxes makrines tis Fukushima ipotithete gia na metrisoun tin radienergia kai mazevoun xrimata ta opoia o kosmos pistevei oti proorizontai gia ta tmimata tou seismou/tsounami, eno ta tseponoun aftoi. Pigan mono mia mera se kontini perioxi tis Foukoushima kai den edosan kanena stoixeio apo tis metriseis pou elegan oti pane na kanoun. Me prosxima oti i iaponiki kivernisi den dinei ta pragmatika stoixeia ton metriseon, anakoinosan oi idioi 4 microsievert/hour, eno i kivernitiki metrisi edine tin idia mera (25 Martiou), sto idio simeio (Iitate village, 40 km northwest of Fukushima) 12,4 microsievert/hour. Pane sta kentra ipodoxis ton seismopathon kai diadidoun oti oi doseis radienergeias einai thanatifores kai oti se liges meres tha pethanoun oloi.
    Epistrefo vasi mou meta tis 10 Apriliou kai epifilassomai gia perigrafi katastasis kai ti paizetai apo amerikanous, gallous, israilinous etc.
    tzimis

    30 Μαρτίου 2011 1:01 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν μερικά χρόνια λείπανε απο το ταμείο της GreenPeace 150 000 000$$$$(εκατονπενηντα μύρια$$$),τι έγινε;;; μήπως βρέθηκαν ;;;; Από την Θεσσαλονικη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.