7/4/11

Η Δικαίωση των "Κάρτ-Κούρτ" που μιλούν την "άγνωστη" Κουρδική Γλώσσα

Η Τουρκία καταδικάστηκε για την απαγόρευση δημόσιας χρήσης της Κουρδικής γλώσσας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με απόφαση του καταδίκασε την Τουρκική Κυβέρνηση στην καταβολή αποζημίωσης € 1.800 και 1.000 € για δικαστικά έξοδα για την παραβίαση του δικαιώματος της Κουρδικής καταγωγής Sultan Saman να τύχει δίκαιης δίκης.


Στην Sultan Saman  απαγορεύθηκε κατά την διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας να χρησιμοποιήσει τόσο την Κουρδική γλώσσα.όσο και να χρησιμοποιήσει δικηγόρο ή μεταφραστή.

Η Sultan Saman δικάστηκε με την κατηγορίας της συμμετοχής στο PKK Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και τριών μηνών την οποία και εκτίει στην φυλακή Buca της Σμύρνης

Στην αίτηση της προς το ΕΔΑΔ η Saman προέβαλε το επιχείρημα ότι είναι αγράμματη και ότι δεν γνωρίζει την Τουρκική Γλώσσα καλά .Το ΕΔΑΔ της συνέστησε να ζητήσει εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστη.

Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι δικηγόροι της υπεράσπισης των 152 Κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών που κατηγορούνται για παράνομες πολιτικές δράσεις και για σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και δικάζονται στο Ντιγιαρμπακίρ θα κάνουν χρήση της απόφασης αυτής.

Κατά την διάρκεια της δίκης τους ο επικεφαλής των δικαστών αρνήθηκε να ακούσει τις καταθέσεις στην κουρδική γλώσσα, αναφέροντας ότι δεν καταλαβαίνει και δεν μιλάει κουρδικά.


2 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη πως μπορεί κάποιος να σας στείλει email
    Mπορείτε να μου απαντήσετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.