29/4/11

Απάντηση υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Ευ. Βενιζέλου σε αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στην ΑΟΖ

Τα δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) απορρέουν από την διεθνή σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η ερώτηση που του απηύθυνε -κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αν το Ισραήλ εγγυήθηκε στην Ελλάδα πως θα την προστατεύσει εάν διακηρύξει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ.

«Έχουμε πει ότι σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα που υπάρχει από μόνη της και εξ ιδίου δικαίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η δικαιοδοσία του κράτους στην ΑΟΖ πρέπει να διακηρυχθεί.
Η Ελλάδα έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι διατηρούμε ακέραια και αλώβητα τα δικαιώματά μας στην ΑΟΖ και ασκούμε στρατιωτική εποπτεία όπου χρειάζεται, όπως συνέβη πολύ πρόσφατα με το EXPLORA», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αυτά που συμβαίνουν στην λεκάνη της Μεσογείου είναι από πολλές απόψεις κρίσιμα: αλλάζει ο χάρτης στην περιοχή μας.

Συμπλήρωσε πως πρέπει να έχουμε κατά νου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, οι οποίες σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος έχουν ίδια έκταση ιδιαίτερα κρίσιμες είναι η Αίγυπτος και η Λιβύη, οι οποίες βρίσκονται σε ρευστή κατάσταση.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας, αυτή την παράμετρο στην διαμόρφωση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής με μόνο κριτήριο την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του δημοσίου συμφέροντος.

Και υπό την έννοια αυτή, φυσικά και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις στη Συρία», είπε ο υπουργός.
Απηύθυνε δε το ερώτημα: «Υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα και το μέγεθος του προβλήματος; Που δεν παρακολουθεί την αμηχανία που υπάρχει και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Αλλά δεν έχουμε διατυπώσει την αρχή του σεβασμού των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως και στην περίπτωση της Συρίας αυτό θα τηρηθεί και τόνισε πως οι λύσεις είναι πάντα διπλωματικές και στρατιωτικές και θα κινηθούν εν τέλει αυτές οι διαδικασίες, όμως - όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος - εμείς πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και πρέπει να μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας γιατί αυτό ωφελεί τη χώρα στην περιοχή του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της».

Τέλος ο κ. Βενιζέλος ζήτησε «σε συνθήκες έντασης» κι ενώ υπάρχουν πολίτες που αγωνιούν, «να δείξουμε ότι όλοι μαζί με υψηλό βαθμό συναίνεσης να χειριστούμε τα ζητήματα της διαφάνειας και στο πεδίο του άρθρου 86 του Συντάγματος και στο πεδίο κρίσιμων αποφάσεων για τις αμυντικές προμήθειες, «που από πλευράς δημοσιονομικής δαπάνης είναι πολύ μικρές».

Επίσης, όπως σημείωσε ο υπουργός, στα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής - όπου υπάρχει διαχρονικά ευρύτερη συναίνεση - είναι κρίμα να θυσιάζουμε αυτή την στρατηγική συμφωνία που υπάρχει στη χώρα στον βωμό συγκυριακών σκοπιμοτήτων.

«Οφείλουμε να κινηθούμε στο ύψος των περιστάσεων και σήμερα είναι μια ημέρα που μπορούμε να τα συνδυάσουμε αυτά και να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στον ελληνικό λαό αλλά -στο μέτρο που αυτό είναι αναγκαίο- και στη διεθνή κοινότητα και προς τους γείτονές μας», είπε.

«Χαίρομαι που έστω και έμμεσα μπορούμε να διαμορφώσουμε τόσο μεγάλες συμφωνίες στην αίθουσα αυτή», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
http://www.express.gr

1 σχόλιο:

  1. -ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αν το Ισραήλ εγγυήθηκε στην Ελλάδα πως θα την προστατεύσει εάν διακηρύξει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ.-

    Συγνώμη τώρα,είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αν το Ισραήλ είναι διατεθιμένο να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας μας ας το κάνει επίσημα.

    Όλα αυτά τα άκουσα,μου είπαν,σου είπαν μας έχουν οδηγήσει ούκ ολίγες φορές στην καταστροφή,επίσημα και ξεκάθαρα πράγματα,όλα τα άλλα είναι επικίνδυνες ανοησίες που ειπώθηκαν σε σκοτεινά υπόγεια και δεν μας εξασφαλίζουν ούτε στο ελάχιστο.

    Οπωσδήποτε έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία,αρκεί να ξεκαθαρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.