28/4/11

Οι Έλληνες, ξανά μετανάστες στην Αυστραλία;

Δεκαετία του 1950 και 1960 θυμίζουν τα αιτήματα πολλών Ελλήνων για την απόκτηση βίζας για μετανάστευση στην Αυστραλία. Πολλοί έλληνες πολίτες που είναι άνεργοι ή απογοητευμένοι από τις συνθήκες εργασίας και τις προοπτικές τους αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς. Η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι προορισμοί με προοπτικές ανεύρεσης εργασίας, τη στιγμή που οι πιθανότητες μειώνονται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.


Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης και Βικτώριας (ΕΟΚΜΒ), ζήτησε ακρόαση από τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, κ. Κρις Μπόουεν, με σκοπό την εύρεση λύσεων για να απορροφηθεί προς την Αυστραλίας κύμα ελλήνων μεταναστών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» είχε αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της για το θέμα με πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη χορήγηση βίζας καθιστούν πολύ δύσκολη την απόκτησή της. Πιο εύκολα είναι τα πράγματα γι’ αυτούς που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία ή είναι παιδιά ομογενών. Γι’αυτό το λόγο η ΕΟΚΜΒ με την επιστολή του προέδρου της κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη ζητά την ακρόαση για την κατάθεση προτάσεων.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «από το Νοέμβριο το ενδιαφέρον των Ελλήνων έχει κορυφωθεί» και συνεχίζει ότι η πλειονότητα των ελλήνων αιτούντων είναι επιστήμονες 25-40 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών, που γνωρίζουν καλά αγγλικά και πολλοί από αυτούς έχουν οικογένεια. Οι ειδικότητες που ζητούνται αφορούν πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, οδοντιάτρους, ψυχολόγους, νηπιαγωγούς, ηλεκτρολόγους και οξυγονοκολλητές. Επίσης επειδή η ανάπτυξη της Αυστραλίας στηρίζεται στον ορυκτό της πλούτο ειδικότητες που μπορούν να έχουν ελπίδες απασχόλησης είναι οι μεταλλειολόγοι και οι γεωλόγοι.

Η έκδοση βίζας για εργασία απαιτεί 120 μόρια. Όσων η ειδικότητα είναι μια από τις 300 που υπάρχει ζήτηση, παίρνουν 40 με 60 μόρια. Μοριοδοτείται η γνώση αγγλικών και η ηλικία κάτω των 40. Στις προτάσεις συγκαταλέγεται και η υπογραφή συμφωνίας για τη WorkingHolidayVisa, που μπορεί να δίνεται σε νέους έως 30 ετών για διακοπές και εργασία, κάτι που έχει γίνει ήδη μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου, Τουρκίας, Ιταλίας κ.α. Να σημειωθεί εδώ ότι έχουν ήδη παλιννστήσει στην Αυστραλία χιλιάδες ομογενείς και τα παιδιά τους που είχαν επιστρέχψει τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Πηγή: «Καθημερινή», «Νέος Κόσμος», «Lifo»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που έστειλε στον υπουργό ο πρόεδρος της ΕΟΚΜΒ Βασίλης Παπαστεργιάδης:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Απευθύνομαι σε σας εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας (ΕΟΚΜΒ ), τον μεγαλύτερο από πλευράς μελών ελληνικό οργανισμό στο Νότιο Ημισφαίριο, με πολλές χιλιάδες μέλη και ένα δίκτυο που συνεργάζεται με περισσότερες από 120 ελληνικές οργανώσεις στη πολιτεία της Βικτώριας.

Από το 1897 που ιδρύθηκε η ΕΟΚΜΒ, ο οργανισμός μας έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παροχή βοήθειας προς τους Έλληνες μετανάστες σχετικά με την άφιξη και την εγκατάστασή τους στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής μεταναστευτικής περιόδου, ο οργανισμός μας ήταν ένα από τα κύρια κέντρα βοήθειας νεοαφιχθέντων μεταναστών από την Ελλάδα.

Όπως προφανώς γνωρίζετε, η σημερινή ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, γεγονός το οποίο έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες.

Η ΕΟΚΜΒ κατακλύζεται σε καθημερινή βάση με ερωτήσεις και αιτήματα για βοήθεια από Έλληνες πολίτες όσον αφορά τη μετανάστευση τους στην Αυστραλία. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν είναι προσοντούχοι και με την ανάλογη κατάρτιση. Η συνεισφορά των εξειδικευμένων αυτών μεταναστών θα είναι προς όφελος της Αυστραλίας, τόσο από πλευράς γνώσεων όσο και για την οικονομική της ανάπτυξη, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη αξιοποίηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και περεταίρω αύξηση ροής νέων γνώσεων.

Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα αναζήτησης εξειδικευμένων μεταναστών από την Ελλάδα θα ήταν χρήσιμη και μια επένδυση για την Αυστραλία και, συνεπώς, το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από το Υπουργείο σας.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ζητούμε μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για να συζητήσουμε τα προαναφερθέντα θέματα εκτενέστερα.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Παπαστεργιάδης

Πρόεδρος».
http://www.epikaira.gr/

3 σχόλια:

  1. ΄Ολα φαίνεται να χάνονται στην Ελλάδα και οι νοήμονες το νοιώθουν ότι οι λύσεις είναι ΔΥΟ και επιτακτικές: ή την κοπανάμε ή τους κοπανάμε. Δίπορτος μονόδρομος με αναμφίβολα αποτελέσματα καθότι το καθεστός παίρνει κι εδώ μέτρα καταστολής όσου ελλαδικού λαού τελικά απομείνει και δεν τον διώξουνε με το καλό. Έχουν τους πακιστανούς τους κι ένα σωρό μπάσταρδους που γι' αυτόν τον λόγο, να μας αντικαταστήσουν με υπάκουους, μπάσαν οι προδότες από τα επίτηδες τρύπια σύνορα. Έχουν αφίσει ακόμα ανοιχτή την πόρτα της φυγής. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε; Ίσως σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχη ούτε αυτή η πόρτα γιατί η μπανανία μας θα βαρέση τελεία διάλυση, χειρότερα απ' τους αραπάδες που έχουν το πλεονέκτημα να είναι συνηθισμένοι να ζούνε σε σκηνές, δίχως νερό, σε συνθήκες ερήμου. Μπορεί άραγε ο νεοέλλην να φτάση σε αντοχές τους αραπάδες ή τους κινέζους που ένα χωριό μοιράζεται δυό σακκιά σκουληκιασμένο ρύζι; Πάλι, άν τους κοπανήσουμε, τί θα βγή; αυτοί μεν είναι εύθραυστοι και θα τα κλάσουν με την πρώτη, ενώ, καραδοκούν τ' αφεντικά τους (διεθνείς δυνάμεις καταστολής) και οι φίλοι τους (τούρκοι ας πούμε) να μας 'συνετίσουν῾. Άϊ στην οργή, το 'την κοπανάμε όσο προλαβαίνουμε' μου φαίνεται πιο υγειές. Τί λέτε εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άϊ στην οργή, το 'την κοπανάμε όσο προλαβαίνουμε' μου φαίνεται πιο υγειές. Τί λέτε εσείς;
    28 Απριλίου 2011 11:38 π.μ.

    Εμεις σιγουρα διαφωνουμε με την τελικη σας προταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.