29/4/11

Το Βερολίνο και η αναδιάρθρωση

Η εμμονή του Βερολίνου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η οποία εκδηλώνεται συστηματικά τις τελευταίες βδομάδες μέσω στενών συνεργατών της καγκελαρίου Μέρκελ, προκαλεί προβληματισμό και δυσφορία, στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη, αλλά και σε πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.

Ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος τoυ Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τάσσονται κατηγορηματικά κατά της αναδιάρθρωσης στην παρούσα συγκυρία, γιατί φοβούνται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναστάτωση των αγορών με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τις άλλες χώρες «αδύναμους κρίκους» και όχι μόνο.
Πιστεύουν πως μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων) θα μπορούσε να συμφωνηθεί με τους πιστωτές, όχι τώρα, αλλά το 2013, που θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κυρίως όταν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής της κατάστασης.
Με διψήφιο έλλειμμα και βαθιά ύφεση, η αναδιάρθρωση θα αποτελούσε σήμερα ομολογία χρεοκοπίας και παταγώδους αποτυχίας του μνημονίου.
Oι Γερμανοί ωστόσο, οι οποίοι τον περασμένο Μάιο συναίνεσαν στη διάσωση της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και κατά συνέπεια το δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, προωθούν τώρα ακριβώς το αντίθετο.
Οι σύμβουλοι της κας Μέρκελ πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και συνεπώς θα χρειαστεί νέα δάνεια, το μεγαλύτερο βάρος των οποίων θα επωμιστούν οι Γερμανοί, οι οποίοι ήδη θα έχουν δώσει στη χώρα μας μέχρι του χρόνου περίπου 22 δισ. ευρώ.
Μια εξέλιξη που θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για την κα Μέρκελ ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.
Ενας άλλος παράγοντας που επέδρασε αποφασιστικά στην αλλαγή της στάσης του Βερολίνου, είναι και το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, έχουν «ξεφορτώσει» ένας μέρος των ελληνικών ομολόγων, φυσικά με απώλειες, τα οποία αγοράστηκαν από την ΕΚΤ.
Και αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης δεν θα είναι πλέον ιδιαίτερα αρνητικές για τη Γερμανία. Φυσικά, δεν λαμβάνουν υπόψη το σύνολο της Ευρωζώνης και την αντίδραση των αγορών και εδώ μπορεί να κάνουν ολέθριο λάθος...
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

3 σχόλια:

  1. Αθανατοι "συνελληνες" εχετε βαλει χερι παντου.
    --------------

    Μέχρι πριν από λίγους μήνες η Puma Hellas αποτελούσε "μια από τις πλέον επιτυχημένες θυγατρικές" για τους επικεφαλής του γνωστού κολοσσού παραγωγής αθλητικών ειδών. Έτσι, η ανακοίνωση της Puma AG τον περασμένο Οκτώβριο ότι "υπάρχουν υποψίες για οικονομικές ατασθαλίες στην Puma Hellas οι οποίες διαπράχτηκαν από τον τοπικό συνεργάτη της εταιρείας" προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, οδηγώντας στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία και σε προβλέψεις για σημαντική επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών τόσο της μητρικής όσο και της ελληνικής θυγατρικής.
    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " οι γερμανικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, έχουν «ξεφορτώσει» ένας μέρος των ελληνικών ομολόγων"

    Εκεί είναι το ζήτημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Γερμανία πέρυσι συνεργάστηκε καλά με τις αγορές και τη στοχοποίηση της Ελλάδας. Τώρα αναγκαστικά χορεύει τους ρυθμούς τους και δεν μπορεί να σταματήσει όποτε θέλει εκείνη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.