7/4/11

Ενας χρόνος πέρασε....

της Ελίνας Γαληνού
Ο πρωθυπουργός εκείνη την ηλιόλουστη μέρα με φόντο την όμορφη προκυμαία του Καστελόριζου, μας είχε πεί "μπαίνουμε βέβαια στην περιπέτεια μιας Οδύσσειας, αλλά αυτή τη φορά γνωρίζοντας τη διαδρομή..."
Σε πρώτη φάση με γρήγορους ρυθμούς, εφαρμόστηκε το σχέδιο περικοπών μισθών και συντάξεων. Μετά ακολούθησε ένα άρον-άρον ασφαλιστικό νομοσχέδιο που άλλαζε άρδην το ισχύον καθεστώς των ασφαλιστικών ταμείων και τους όρους συνταξιοδότησης,... αυξάνοντας παρά μειώνοντας εν τέλει τον αριθμό συνταξιούχων.  Στο μεταξύ, η αγορά πάγωνε από την έλλειψη ρευστότητας καθώς οι στρόφιγγες είχαν κλείσει και τα λουκέτα επιχειρήσεων πολλαπλασιάστηκαν, αυξάνοντας εκρηκτικά την ανεργία. Οσο για τους ελεγκτές της τρόικα, εξήραν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά όταν έφταναν στα έσοδα, κουνούσαν το κεφάλι με δυσαρέσκεια. Και ο λαός παρέμενε εγκλωβισμένος στην αναμονή, ενώ το ΔΝΤ διαμήνυε "το φάρμακο δεν αρέσει σε κανέναν αλλά είναι αναγκαίο για την θεραπεία..." Αν βέβαια υπήρχε πρόβλεψη για τις παρενέργειες ώστε να μην ξεκάνουν τον ασθενή...
Ο λαός υποφέρει χωρίς να βλέπει την παραμικρή απόδοση των σκληρών μέτρων που του επέβαλαν. Βλέπει συνεχώς το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του και τα πάντα να μετατρέπονται σε χάος. Βομβαρδίζεται συνεχώς από αντιφατικές προβλέψεις, άλλοτε ακούγοντας "ότι φαίνεται φώς στο τούνελ " και άλλοτε "ότι δεν γλιτώνουμε τελικά την χρεωκοπία". Είναι αλήθεια βέβαια ότι η χώρα μας δεν είναι παρά μέρος του προβλήματος της Ευρωζώνης και ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από την ελληνική κυβέρνηση. Ομως, αυτή η κυβέρνηση εφ΄όσον αποφάσισε να μας βάλει σε τέτοια περιπέτεια, όφειλε να είναι προετοιμασμένη για όλα. Οφειλε να έχει προνοήσει για ένα σχέδιο εξυγίανσης της οικονομίας, ώστε ταυτόχρονα με τις περικοπές και τις απώλειες, να συμβαδίζουν μέτρα ανάπτυξης ή κίνητρα για τις επενδύσεις. Τώρα ένα χρόνο μετά, βλέπουμε τον πρωθυπουργό να κομπιάζει με αμηχανία, διότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του, δεν απέδωσαν όχι τα αναμενόμενα, αλλά έφεραν την οικονομία σε ακόμα χειρότερη θέση...
Προ μιας τέτοιας κατάστασης παράλογης και σκληρής, της οποίας η διέξοδος μοιάζει να χάνεται στο απώτερο μέλλον, η λαική αντίδραση και οργή, μάλλον είναι δικαιολογημένες. Ισως πέρυσι τέτοια εποχή να μην το λέγαμε αυτό, γιατί σαν λαός θεωρήσαμε ότι οφείλαμε να παραδεχτούμε τις δικές μας ευθύνες και να καταβάλουμε μια προσπάθεια, δίνοντας στην κυβέρνηση μια περίοδο ανοχής. Σκύψαμε το κεφάλι στα σκληρά μέτρα και προχωρήσαμε στην αυτοκριτική μας αυστηρά, ίσως πιό αυστηρά από κάθε άλλο λαό. Ισως αυτή η διαδικασία αυτογνωσίας να ήταν και η μοναδική πρόοδος που συντελέστηκε στη χώρα αυτόν τον χρόνο. Τώρα όμως, τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα και τους Ελληνες; Κενό....Ποιά διαδρομή έλεγες ότι γνώριζες κύριε πρωθυπουργέ όταν μας έβαλες την Οδύσσεια; Πάλι κενό...
Το νόστιμο είναι που ακούμε από κάποιους ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν πέτυχε προς το παρόν, "επειδή ο κόσμος δεν συνεργάστηκε όσο έπρεπε μη κατανοώντας ποιό είναι το καλό του..."  Τέτοιοιες εξηγήσεις όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά μάλλον προκαλούν ακόμα περισσότερο τον ήδη εξοργισμένο λαό.  Επιτέλους, ποιός ρώτησε ή λογάριασε την λαική γνώμη από τη στιγμή που μπήκαμε στο Μνημόνιο; Είναι πράξη ανδρείας να τα ρίχνουν τώρα απάνω του, επειδή δεν είχαν σχέδιο για το πώς θα εφαρμόσουν τα μέτρα; Αλλά με τέτοιες εκτιμήσεις, ανάλογα και τ΄ αποτελέσματα, δηλαδή τα στρογγυλά μηδενικά.

6 σχόλια:

  1. Εχει κοστος η προοδευτικη αυτοκαταστροφη οταν ψηφιζεις διαχρονικα τον Σοσιαλ(η)στο-/ Αριστεροφασιστικο Εθνομηδενισμο.

    Την νοοτροπια του ελεεινου τζαμπατζη, και την ξευτιλισμενη καταντια του δειλου ζητιανου.

    Διαλεγουμε και περνουμε.

    - Ο ελληνικός λαός προ των ευθυνών του. Σταχυολόγηση παλιών δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου,
    http://www.antibaro.gr/node/599

    - Μελέτης Μελετόπουλος, "Το τελευταίο σοβιετικό μοντέλο στην Ευρώπη"
    http://neo.antibaro.gr/node/2396

    - Δημήτρης Kαζάκης
    http://www.youtube.com/watch?v=Pgb71Hxi8hE&feature=player_embedded

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Νενέκ Δημήτριος από τήν Ζουμπάτα τής Αχαίας,αλβανικής καταγωγής,υπηρέτησε ως οπλαρχηγός τά ελληνικά όπλα κατά τήν επανάσταση τού 1821,κοντά στόν μεγάλο ήρωα Νικηταρά,υπό τίς διατάγές του(1821-1826).Τό 1827 έχασε τόν πατριωτισμό του-ο Λύκος τό μαλλί αλλάζει,τήν γνώμη ποτέ-καί τόν Απρίλιο μήνα παρουσιάστηκε μόνος του στόν Ιμπραήμ προσκύνησε καί α σ π ά σ τ η κ ε τόν Ισλαμισμό!
    Ο Ιμπραήμ(Αβραάμ),σύμφωνα μέ τήν αφήγηση τού ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ:"Έβαλε τόν Νενέκ(ο) μπροστά νά παροτρύνει,παρακινάει τούς Έλληνες νά προσκυνήσουν ,καί τά 2/3 τών Καλαβρυτινών καί Πατρινών καί μέρη τής Βοστίτσας(Αιγίου)προσκύνησαν!
    Οι αξιωματικοί τού Ιμπραήμ,μέ απειλές καί εκβιασμούς,μοίραζαν προσκυνοχάρτια στούς Έλληνες!
    Ο Νενέκος πήρε μεγάλη περιουσία μέ προσκυνοχάρτια(γινόταν αγάς..πασάς,κοτσαμπασί...!).
    Μήπως σήμερα έχουμε χάσει τόν δρόμο μας,όπως ο Νενέκ;
    (Ο Νενέκ σκοτώθηκε μετά σχεδόν ένα χρόνο,απο τά δύο ξαδέλφια του,πού υπηρετούσαν στό στρατόπεδο τού Γέρου,στήν Πάτρα από εκδίκηση!)
    Καί νά τί γράφει ο Κολοκοτρώνης.όταν κρέμασε στήν δημοσιά έναν προδότη καί τού έγραψε εμπρος καί στήν πλάτη¨:"προδότης τού έθνους".
    "Έστειλε τόν Ντελή Αχμέτ πασάν,καί ετραβήχθηκε στήν Πάτρα μέ τούς προσκυνημένους,καί εις τόν δρόμον οπού απέρναε ευρήκε τόν κρεμασμένον,καί έβαλε καί εδιάβασε τό χαρτί πού τού είχαμε σταίς πλάταις καί εις τό στήθος,καί έπιασε τά γ έ ν ε ι α του καί εβοβέρισε τήν Καρύταινα".

    Θά αφήσουμε τούς Εξουσιαστές νά μάς αναγκάσουν νά καταπίνουμε τά λόγια μας;νά σκύβουμε σάν προσκυνημένοι;
    Νά καταπίνουμε τήν γλώσσα μας;
    Νά ξεχάσουμε τούς μεγάλους αγωνιστές,πού μάς χάρισαν τό αγαθό τής ε λ ε υ θ ε ρ ί α ς;
    Καλή Ανάστασις!
    Καλή Ανάτασις!
    Απροσκύνητοι Έλληνες!Νικηταράδες!
    Από τότε όποιος θεωρείτε ότι κάτι προδίδει ...τόν λένε:"ΝΕΝΕΚΟ!"

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Δημοκριτο.
    Κυρίως στη θέση του "δειλού ζητιάνου" που παρέσυραν τον λαό...
    Αυτό και μόνο να σκεφτόμαστε για να μας γίνει μάθημα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητη Ελινα

    Θα παραμεινουμε δυστυχως ηθικα χρεοκοπημενοι και οχι μονο, οσο επιμενουμε αδιορθωτοι. Μακαρι να αποδειξουμε πως εχουμε το σθενος για να απαλαγουμε απο τις καθυστερημενες αντιληψεις και συμπεριφορες μας.

    - Π. Ηφαιστος 25.3.2011, "Μνημόνιο και πραξικοπηματική εξουσία", Χαλαρα και Επικαιρα, http://www.ifestos.edu.gr/

    - Γιανης Βαρουφακης, "Εμεις τι κανουμε;"
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6114

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν διαφωνώ μαζί σου Δημόκριτε. Και έχω δεί τις θέσεις των ανθρώπων που αναφέρεις. Η αλήθεια είναι ότι μας πήρε κάποιο χρόνο για να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς έγινε, διότι μας αιφνιδίασαν-είναι αλήθεια.
    Τώρα πιστεύω έχουμε καταλάβει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι στο δικό μας χέρι. Πρέπει όμως να είμαστε ενωμένοι προ ενός κοινού στόχου. Απ΄αυτό εξαρτώνται πολλά-ή μάλλον η τύχη και το μέλλον μας να πούμε καλύτερα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελινα, πιστευω ακραδαντα πως το μονο που εχουμε υπο ελεγχο ειναι ο εαυτος μας. Απο το δικο μας χερι, τις επιλογες μας θα εξαρτηθει και ο προορισμος μας.

    Φιλικα, Δημοκριτος

    "...Και δεν θεωρούµε ντροπή να παραδέχεται κανείς τη φτώχεια τους, αλλά µεγαλύτερη ντροπή είναι να µην προσπαθεί να την αποφύγει µε την εργασία..." (Επιταφιος του Περικλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.