11/4/11

FT: Αμηχανία από το ισλανδικό "Δεν Πληρώνω"



By Andrew Ward, Alex Barker και Matthew Steinglass

Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον της Ισλανδίας διεκδικώντας τα 4 δισ. ευρώ που χάθηκαν με την κατάρρευση της τράπεζας Icesave, αφού ο λαός της Ισλανδίας για δεύτερη φορά ψήφισε σε δημοψήφισμα όχι στην αποπληρωμή των χρημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι πράξη ανυπακοής του εκλογικού σώματος της χώρας, καθώς το 60% ψήφισε ενάντια στη συμφωνία, παρά τις προειδοποιήσεις περί φρένου στην οικονομική ανάκαμψη της Ισλανδίας και για πλήγμα στην προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας κατέστησαν σαφές ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Ρέικιαβικ και το θέμα πρέπει να ανατεθεί σε διεθνές δικαστήριο, που θα αποσαφηνίσει ποιος είναι υπεύθυνος για τις ξένες καταθέσεις οι οποίες χάθηκαν όταν ο ισλανδικός τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε το 2008.

Η διαμάχη αφορά στα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί από Βρετανούς και Ολλανδούς πελάτες της Icesave, θυγατρικής της Landsbanki που έχει χρεοκοπήσει.

"Έχουμε υποχρέωση να πάρουμε πίσω αυτά τα κεφάλαια και θα συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε μέχρι να το καταφέρουμε", δήλωσε ο κ. Danny Alexander, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση της Ισλανδίας, που εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη αποπληρωμής αυτών των κεφαλαίων. "Η ψήφος χώρισε το κράτος στα δύο", δήλωσε ο κ. Jόhanna Sigurdardottir, πρωθυπουργός της Ισλανδίας, και συμπλήρωσε: "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε το οικονομικό και πολιτικό χάος που μπορεί να προκληθεί από αυτό το αποτέλεσμα".
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποίησαν πριν από το δημοψήφισμα ότι ενδεχόμενη άρνηση των Ισλανδών θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες της χώρας για εξομάλυνση των διεθνών οικονομικών συνθηκών μετά την τραπεζική κρίση και πιθανότατα θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ισλανδίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεκόπη στο παρελθόν λόγω της διαμάχης για το επίμαχο θέμα της Icesave και ενδεχομένως να υποστεί περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ολλανδοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε. είναι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων - σηματοδοτώντας ότι η αίτηση ένταξης της Ισλανδίας στην Ε.Ε. ίσως αναβληθεί μέχρις ότου διευθετηθεί το τρέχον ζήτημα.

Η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επιμένει πως η Βρετανία και η Ολλανδία θα πάρουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους, παρά την όποια δικαστική απόφαση.

Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότερο από το 90% των χρεών της Icesave μπορεί να διασωθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της Landsbanki, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοστό πλειοψηφίας στην Iceland Food, τη βρετανική εταιρία λιανικού εμπορίου κατεψυγμένων τροφίμων, και πως οι πρώτες αποπληρωμές μπορούν να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατέληξε σε συμφωνία με τη Βρετανία και την Ολλανδία τον προηγούμενο μήνα να παράσχει κρατικές εγγυήσεις για τυχόν έλλειμμα από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τη Landsbanki. Ο Πρόεδρος της χώρας, όμως, κ. Olafur Ragnar Grίmsson, αποφάσισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ήταν η δεύτερη φορά όπου σχέδιο αποζημίωσης εγκεκριμένο από την ισλανδική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο παραπέμπεται σε δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της χώρας. Η προηγούμενη συμφωνία απορρίφθηκε από το 93% των ψηφοφόρων πριν από έναν χρόνο.

"Ο λαός μίλησε καθαρά γι' αυτό το θέμα δύο φορές", δήλωσε την Κυριακή ο κ. Grίmsson και συμπλήρωσε: "Οι ηγέτες των άλλων κρατών και των διεθνών οργανισμών θα πρέπει να σεβαστούν την έκφραση εθνικής βούλησης".

Η τελευταία συμφωνία ήταν με πιο ευνοϊκούς όρους για την Ισλανδία απ' ό,τι η προηγούμενη, αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού των 320.000 ατόμων παραμένει ισχυρά αντίθετο στην εγγύηση με χρήματα των φορολογουμένων για όσα κεφάλαια ξένων καταθετών χαθούν από ιδιωτική τράπεζα.

"Οι Ισλανδοί είναι έντιμος λαός, που θέλει να πληρώνει τα χρέη του, αλλά είναι δικαίωμά τους να αποταθούν σε δικαστήριο, που θα κρίνει ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτό το χρέος", δήλωσε ο κ. Fost Sigurjonsson, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της εκστρατείας του "όχι".

Η υπόθεση θα εκδικαστεί αρχικά στο δικαστήριο EFTA με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο εκδικάζει υποθέσεις παραβίασης του ευρωπαϊκού νόμου από χώρες όπως η Ισλανδία που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

"Η ώρα των διαπραγματεύσεων έχει πλέον περάσει", δήλωσε ο κ. Jan Kees de Jager, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, και συμπλήρωσε: "Η Ισλανδία θα αναγκαστεί να μας αποπληρώσει. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη".
 

9 σχόλια:

  1. Αν μια κυβέρνηση εκλεγεί με 60% μιλάνε όλοι για θρίαμβο και ισχυρή πλειοψηφία! 'Οταν ο λαός ψηφίσει ενάντια στο "κατεστημένο" τότε το 60% σημαίνει ότι "διχάστηκε το έθνος". Ε, ρε ξεφτίλες πολιτικοί. Παντού τα ίδια.
    Πολύ μάγκες οι Ισλανδοί πάντως. Μου θυμίζει το ΟΧΙ των κυπρίων στο σχέδιο Ανάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 4:02 μ.μ.

    >Πολύ μάγκες οι Ισλανδοί πάντως<

    H μαγκιά είναι κάτι τελείως σχετικό, διότι, αν τους κόψουν τις πιστώσεις, θα ζουν μόνο από τα ψάρια; Αν η Ελλάδα αποτολμούσε κάτι παρόμοιο, όπως το συμβουλεύει το ΚΚΕ κι άλλοι "μάγκες", θα πεινάσει μέσα σε 48 ώρες, διότι ούτε ψάρια βγάζει.

    Όταν όμως το χρέος είναι "απεχθές", μπορεί μία χώρα να καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αρνηθεί την πληρωμή. Υπάρχει προηγούμενο δεδικασμένο. Και η Ελλάδα έκανε το ίδιο επί Μεταξά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιαυτο μας στειλαν επισκεψη τον μουσολινι.
    Επειδη κυρηξαμε το χρεος απεχθες μονομερως.
    Και μετα τον χιτλερακο...
    Παντως η ισλανδια περαν του βορειου ατλαντικου δεν ξερω απο ποιον αλλον μπορει να απειληθει...
    Εμεις εδω κατω εχουμε πραμα...
    Παντως το ολο θεμα μοιαζει με το "δυστυχως εχρεωκοπησαμεν" του τρικουπη το 1897...
    Η ιστορια επαναλαμβανεται με μαθηματικη ακριβεια...
    Ανακαταξη συνορων με την βοηθεια των χαζων της πασοκοεξουσιας κιοχι μονο;
    Οι ανθρωποι ειναι για γελια...
    Βλεπε Παγγακος...
    Προς το παρον παρτε ενα κλεισιματακι του Αρεταιϊου-Αιγινιτιου...
    Εκτος αν τα αγορασουν οι εβραιοι...

    Υ.Γ.Τωρα που αναστελλεται η λειτουργια του Αιγινιτιου να προσεξουμε τον παγκαλακο...θα τον ψαχνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ηλιας

    Αρλούμπες. Στους Άγγλους χρωστούσαμε.

    _______________________________________

    Νότης Μαριάς: "Siemens και «απεχθές χρέος»"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ηλία

    >Παντως το ολο θεμα μοιαζει με το "δυστυχως εχρεωκοπησαμεν" του τρικουπη το 1897...<

    Η φράσις είναι "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" και ελέχθη το 1893. Άνοιξε κανένα βιβλίο Ιστορίας, αντί να γράφεις ό,τι σου κατέβει, η δε ελληνική γλώσσα έχει τόνους και κεφαλαία γράμματα για τα ονόματα (ανθρώπων, χωρών κλπ).

    Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Δεν έχει ακόμη πτωχεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασικα χρωστουσαμε και χρωσταμε της μιχαλους...:-)
    Σε βελγικη τραπεζα χρωστουσαμε επι Μεταξα...
    Ποιος ομως ηταν ο χρηματοδοτης της βελγικης;
    Oι αγγλοι;
    H bank of england ισως.
    Εχουν πατριδα αυτοι;
    Ολοι με τα ιδια χρηματα,με τα ιδια διαμαντακια και τον ιδιο χρυσο κινουνται...γερμανοι,ιταλοι,αγγλοι κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΛΟΙ διακοπές στην Ισλανδία!!
    Τους αξίζει κάθε οικονομική συμπαράσταση!

    Ας βάλει ο καθένας το λιθαράκι του, η λεπτομέρεια κάνει ΚΑΙ την πολιτκή ποιότητα, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εκολάπτονται, επιλέγονται και πρωοθούνται στην ασυλία της Βουλής αυτοί που μας έφτασαν στα όρια του ΔΝΤ

    http://www.gopetition.com/latest-petitions/Greece/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Δικαιοπολης

    Το άκρον άωτον της ηλιθιότητας. Αντί να λες «όλοι διακοπές στην Ελλάδα», εσύ σκοτίζεσαι για την Ισλανδία! Ό,τι κάνουν και οι «ανθρωπιστές» μας. Τρέχουν για την Γάζα και του Κούρδους, αλλά για τους Β/Ηπειρώτες και τα «Κατεχόμενα» άχνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ηλία

    Κάπως έτσι, η Ιστορία επαναλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια. Και το κλίμα στην ΕΕ είναι αρκετά διχαστικό.
    Για άλλη μια φορά, οι βάσεις της "Ευρωπαικής ενοποίησης" αποδεικνύονται πολύ αδύναμες.
    Υ.Γ Εμένα μ΄άρεσε ο όρος "χρεωκοπήσαμε" που χρησιμοποίησες, παρ΄όλο το γνωστό "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" της εποχής Τρικούπη. Ισως γιατί τώρα η έννοια της χρεωκοπίας, επεκτείνεται σε μεγαλύτερο φάσμα αξιών απ΄ότι οι χρηματικές. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.