28/5/11

Σουδάν: Ξεπέρασαν τους 150.000 οι πρόσφυγες της Αμπιέι

Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστικά εκπατριστεί από την Αμπιέι, αφότου ο στρατός του βορείου Σουδάν κατέλαβε τη διαφιλονικούμενη επαρχία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο».


«Κοιμούνται κάτω από τα δέντρα. Έχουν άμεση ανάγκη από τροφή και νερό, ορισμένοι πεθαίνουν», δήλωσε ο Ντόμινικ Ντενγκ, επίτροπος του νοτίου τμήματος Τουΐκ, που γειτνιάζει με την Αμπιέι και στο οποίο έχουν συρρεύσει οι πρόσφυγες.
«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αμπιέι και τις γύρω περιοχές. Γυναίκες, παιδιά, γέροι, πήραν τους δρόμους φοβούμενοι τη βία και είναι άστεγοι», δήλωσε ο Τζέιμς Κοκ Ρουέα, υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της ημιαυτόνομης κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν.

Ο αριθμός των 150.000 δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κρύβονται στη βλάστηση και αποφεύγουν να ακολουθήσουν τις βασικές οδικές αρτηρίες φοβούμενοι τους βομβαρδισμούς από τη σουδανική αεροπορία.

«Δεν είναι σαφές ακόμη πόσοι από τους 110.000 κατοίκους της ζώνης της Αμπιέι έχουν διαφύγει προς νότο. Κανένα ίχνος του πληθυσμού δεν ήταν ορατό και απανθρακωμένα τουκούλ (παραδοσιακές τρώγλες από λάσπη) καταμετρώνται διαρκώς», τονίζεται σε έκθεση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η οποία συντάχθηκε μετά από αεροπορική αποστολή πάνω από δεκάδες χωριά της περιοχής.
Η επαρχία Αμπιέι καταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το στρατό της Βόρειας Κορέας.
Παρά την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Βόρειου και Νότιου Σουδάν το 2005, το καθεστώς της περιοχής Αμπιέι είχε παραμείνει ανοικτό ενώ δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα πρέπει να αποτελεί μέρος του Βορρά ή του Νότου έχει αναβληθεί επ' αόριστον.
Χθες, ο ηγέτης του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ δήλωσε ότι δεν θα οδηγήσει το λαό του ξανά στη διαμάχη με το Βορρά για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι.

enet.gr                 28.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.