31/5/11

Η Ενεργειακή συμφωνία Ιράκ και Ε.Ε πλήγμα για Κουρδική Περιφεριακή Διοίκηση και Τουρκία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και o Αντιπρόεδρος της Ιρακινής Κυβέρνησης και Υπουργός Ενέργειας Hussain al-Shahristani ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου απο το Ιράκ πρός της Ε.Ε.


Ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαικής Ενωσης Guenther Oettinger και ο Αντιπρόεδρος της Ιρακινής Κυβέρνησης και Υπουργός Ενέργειας Hussain al-Shahristani υπέγραψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες αναφορικά με μια πιο βελτιωμένη στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας.Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την παράδοση πετρελαίου και φυσικού αερίου απο το Ιράκ στην Ευρώπη μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.Στην κοινή δήλωση αναφέρεται οτι η συμφωνία είναι σύμφωνη με την σχετική ιρακινή νομοθεσία όπως αυτή έχει εγκριθεί απο την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ.

Είναι γνωστή η διαμάχη της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) αναφορικά με το κατά πόσο οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) με τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες είναι σύμφωνες με τους ομοσπονδιακούς νόμους του Ιράκ.Η Ομοσπονδιακή Ιρακινή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συμβάσεις πρέπει είτε να μετατραπούν σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να έχουν την έγκριση της είτε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Η Ε.Ε. με την υπογραφή αναγνωρίζει μόνο την Ιρακινή κεντρική κυβέρνηση ως επίσημη αρχή. με την με την οποία θα συνάπτει συμβάσεις για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου απο το Ιράκ Αυτό σημαίνει ότι η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν η οποία έχει δική της κυβέρνηση και κοινοβούλιο -και έχει υπογράψει συμβάσεις με ξένες πολυεθνικές εταιρείες- πρέπει να έχει την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης για να μπορούν να πραγματοποιήσει εξαγωγές προς την Ε.Ε..

Παρόλο που οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφής θεωρείται το πλέον πιθανό ενδεχόμενο η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν και η Ιρακινή κυβέρνηση να βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης για το θέμα των συμβάσεων αλλά ταυτόχρονα και η Τουρκία έρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ιρακινή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τούτο γιατί Τουρκικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και η Τουρκία έχει σφυρηλάτησει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση (KRG)

Η Τουρκία - μέσω των τουρκικών αυτών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιρακινό Κουρδιστάν-είχε σχεδιάσει να καταστεί ο κύριος οικονομικός παράγοντας στην περιοχή.Επίσης σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η εξαγωγή των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου απο την Περιφέρεια του Κουρδιστάν πρός τις διεθνείς αγορές είχε σχεδιάσει ένα σύστημα νέων αγωγών για την μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας κάτι που θα είχε ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία. Παράλληλα αναλυτές επισημαίνουν ότι η σουντιτική Τουρκία δεν θα βρεί το ίδιο καλό πνεύμα συνεργασίας που είχε με την Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν με την σιιτική Ιρακινή Κυβέρνηση

Η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν θεωρεί ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να καταστεί μια πετρελαιο-παραγωγική εξαγωγική χώρα θα ήταν μέσω καλών σχέσεων με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία ήλπιζε να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή αυτή διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον μελλοντικό εφοδιασμό της Ευρώπης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στόχευε στο να χρησιμοποιήσει την ισχύ της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρούσα κατάσταση έχει δημιουργήσει κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν.Η συμφωνία Ιράκ και Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση η οποία ευελπιστούσε να γίνει ο κύριος εξαγωγικός φορέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή και πιστεύεται ότι θα προκαλέσει μείωση της επενδυτικής δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Kurdishaspect.com - Shwan Zulal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.