6/5/11

Μετά τον Μπίλ Λάντεν

της Ελίνας Γαληνού
Μια δεκαετία τώρα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα Μπίλ Λάντεν, είναι νεκρός. Ο περιβόητος και διάσημος τρομοκράτης, εξουδετερώθηκε μετά από μια επιτυχημένη επιχείρηση και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, έσπευσε να το ανακοινώσει στον λαό του. Οι προσδοκίες σχετικά με τις αντιδράσεις του κόσμου, επαληθεύτηκαν.
Ετσι,στις μέρες που ακολούθησαν την αναγγελία του θανάτου του Λάντεν, η περιοχή Grand Zero της Ν. Υόρκης, ζούσε ένα κανονικό πανηγύρι. Ο,τι περιμένει κανείς από απλούς ανθρώπους με απλοική σκέψη, αυτό και συνέβη. Ο θάνατος του άσπονδου εχθρού των Αμερικανών, έφερε δάκρια χαράς στον αμερικανικό λαό και κυρίως, όσους βίωσαν από κοντά, τη φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τις συνέπειες της στους ανθρώπους τους.
Πάει και αυτό το κεφάλαιο, έκλεισε όπως περίπου είχε κλείσει και ένα άλλο ανάλογο, με τον Σαντάμ Χουσείν πριν μερικά χρόνια. Μια ακόμα απόδειξη ότι διάφοροι δυνάστες και τρομοκράτες που εμφανίζονται κατά περιόδους και γνωρίζουν ευρεία δημοσιότητα, έχουν και αυτοί ημερομηνία λήξης. Συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ίδια την τρομοκρατία ή τα καθεστώτα εκείνα που ποδηγετούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών; Μακάρι να ήταν έτσι, όμως μέχρι τώρα η Ιστορία μας δείχνει άλλα πράγματα. Οι τρομοκράτες και δυνάστες πεθαίνουν κάποτε, όμως η τρομοκρατία και η βία, παραμένουν. Και απλά συνεχίζονται μέσω άλλων "πρωταγωνιστών".
Αναλογίζεται κανείς πώς θα είναι τα πράγματα τώρα, μετά τον θάνατο του Μπίλ Λάντεν. Δέκα χρόνια τώρα, η μορφή του είχε εισβάλει στη ζωή μας-ή μάλλον στην εικονική πραγματικότητα στην οποία έχουμε από καιρού υποβληθεί, εκόντες ή άκοντες. Μας τον παρουσίαζαν μέσω βίντεο να κάνει δηλώσεις απειλητικές για τον δυτικό κόσμο, από τον οποίο είχε εισπράξει τα πλεονεκτήματα των εκπαιδευτικών του συστημάτων. Και όταν ανδρώθηκε και απέκτησε μεγάλη δύναμη, στράφηκε εναντίον του σε έναν ανηλεή πόλεμο, προκειμένου να προστατεύσει τον μουσουλμανικό κόσμο από τις κατάφορες αδικίες της Δύσης. Ο Λάντεν έγινε ένας θρύλος για το Ισλάμ και ένα φόβητρο για τους δυτικούς λαούς-μέσα από μια ιστορία αρκετά ...γοητευτική, που όμως, πόσοι την έχουν πιστέψει; Ισως περισσότεροι απ΄ότι θα περίμενε κανείς, για τα δεδομένα του 21ου αιώνα, του αιώνα της "πληροφορίας"! Βλέπετε, η τεχνολογική πρόοδος στην εποχή μας, συναγωνίζεται τη δύναμη της μαγείας και από κει και πέρα, όλα τα άλλα έπονται.
Οι λαοί βέβαια, ακόμα δεν έχουν χάσει τη δύναμη να ελπίζουν και αυτό δικαιολογεί κατά κάποιο τρόπο τη στάση του αμερικανικού λαού και κάθε άλλου δυτικού, στο άκουσμα του θανάτου του Μπίλ Λάντεν. Είναι φυσικό, ο κόσμος που έχει υποφέρει να ανακουφίζεται όταν τελειώνει ένας Χίτλερ, ένας Σαντάμ Χουσείν, ένας Λάντεν. Ομως καλό θα ήταν να έβλεπε και λίγο πιό μπροστά ο αμερικανικός λαός, που χρόνια τώρα πληρώνει το τίμημα των εκστρατειών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Θα παρηγορήσει αρκετά η δολοφονία του Λάντεν, τις οικογένειες των σκοτωμένων αμερικανών στρατιωτών και των αναπήρων; Θα ξαναβρεί η Αμερική την ισορροπία της, μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστη από τους δύο αυτούς διαρκείς πολέμους; Γνωρίζουμε ότι η αποτίμηση που είχε γίνει από την άνοιξη του 2008 σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ, ήταν ήδη απελπιστική. Κατά την εκλογή του Ομπάμα, είχαν πολλά επενδυθεί στην προοπτική αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, το θυμόμαστε καλά. Ομως στη συνέχεια, ανέκυψε η μεγάλη οικονομική κρίση και ..βύθισε τους Αμερικανούς στη φτώχεια και την ανεργία. Τώρα, τρία χρόνια μετά, η εμπόλεμη ζώνη στον μουσουλμανικό κόσμο, αναζωπυρώθηκε για τα καλά. Τι μέλλει γενέσθαι από δώ και πέρα με τόση αναταραχή στην Μέση Ανατολή και έναν ισλαμικό κόσμο έξαλλο για τον θάνατο του ινδάλματός του; Θα αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τις επίμαχες περιοχές, ή η παραμονή τους θα πάρει παράταση λόγω "απροβλέπτων εξελίξεων"; Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις, η επομένη μέρα δεν αργεί πολύ για να μετατρέψει τους πανηγυρισμούς σε ...απογοήτευση.

1 σχόλιο:

  1. Μια καλή ευκαιρία για να φτιάχνονται νόμοι κατά της τρομοκρατίας ώστε να μπορούνε με δημοκρατικές διαδικασίες να ''ξηλώνονται΄'' σιγά σιγά ελευθερίες είτε ατομικές είτε συλλογικές.
    Βλέπεις η τρομοκρατίας έχει πολλά πρόσωπα ένα εξ αυτών είναι η δημοκρατική πειθώ της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.