19/5/11

«Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας»

Η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης στην Ευρώπη "σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας", υπογράμμισε σήμερα η Ουάσινγκτον, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχετικά με τον κίνδυνο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

"Εδώ και πολλά χρόνια λέμε σαφώς ότι η συνεργασία μας στην αντιπυραυλική άμυνα σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας", δήλωσε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του για την πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας του το 2012, προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού που υπογράφηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με κίνδυνο μιας επιστροφής στον ψυχρό πόλεμο, ελλείψει συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να θέλουν "να συνεργαστούν με τη Ρωσία" για το θέμα αυτό", δήλωσε ο Τόνερ.

Η Έλεν Τάουσερ, ο ανώτερη αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αναμενόταν να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον σήμερα για συνομιλίες με τον ομόλογό της στη Μόσχα, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ταξίδι είχε προγραμματιστεί πριν από τις παρατηρήσεις του ρώσου Προέδρου.

Η Μόσχα θέλει να γίνει πλήρες μέλος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και αρνείται μια ασπίδα υπό τον έλεγχο μόνο των Δυτικών να καλύπτει ένα μέρος της ρωσικής επικράτειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.