23/5/11

Τουρκική άσκηση αμφισβήτησης με στόχο την ΑΟΖ

Στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αρχίζει η Αγκυρα από σήμερα μέχρι και τις 25 Μαΐου, ως «αντίποινα» στην ελληνική άσκηση Ερευνας και Διάσωσης που έχει εξαγγελθεί για τις αρχές Ιουνίου στην ίδια περιοχή.
Η Αγκυρα αμφισβητεί ευθέως πλέον αυτή την εξόχως ευαίσθητη περιοχή και ενδεχομένως αποσκοπεί σε δημιουργία έντασης, την οποία έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, με την αεροναυτική άσκηση Ντενίζ Γκορντού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης μεγάλης κλίμακας, «διχοτομήθηκε» εν τοις πράγμασι το Αιγαίο σε πέντε περιοχές και «σκοτείνιασε» ο ουρανός από τις εκατοντάδες (!) παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

«Ιωνάς»
Ως απάντηση, η Αθήνα σχεδίασε την άσκηση Ερευνας και Διάσωσης με την επωνυμία «Ιωνάς» για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 7 Ιουνίου 2011.

Για την άσκηση αυτή, που αφορά αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα, η ελληνική ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) εξέδωσε στις 17 Μαΐου την αγγελία Α0907/2011. (Η ΥΠΑ όμως έχει αρμοδιότητα από τον ICAO να εκδίδει αγγελίες μόνον για αεροπορικά ατυχήματα στο FIR Αθηνών και όχι και για τα ναυτικά ατυχήματα, για τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να εκδίδει NAVTEX).

Ακριβώς την επομένη, η Τουρκία εξέδωσε τη δική της αγγελία Α1743/2011, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η θαλάσσια περιοχή της ελληνικής άσκησης αποτελεί περιοχή αρμοδιότητας της Αγκυρας και ότι η Ελλάδα, προκειμένου να εκτελέσει την άσκηση, πρέπει να πάρει άδεια από την Τουρκία. Στην πράξη, δηλαδή, η Τουρκία δηλώνει ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αποτελεί τουρκική επικράτεια.

Η ΥΠΑ εξέδωσε και νέα αγγελία Α0919/2011 ως απάντηση, χωρίς όμως να αντικρούει την Τουρκία για τους ισχυρισμούς της για τη θαλάσσια περιοχή, που είναι αρμοδιότητα του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και όχι του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας). Με τη ΝΟΤΑΜ αυτή, η ΥΠΑ πέραν των άλλων αναφέρει την απόφαση του ICAO 1958 (σ.σ. που αποτελεί το σημερινό όριο του FIR Αθηνών στην περιοχή του Καστελόριζου). Πλην όμως η απόφαση αυτή πραγματεύεται την περιοχή Ερευνας και Διάσωσης για τον εναέριο χώρο και όχι για τη θαλάσσια περιοχή που αναφέρει η τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Η ΥΠΑ, βεβαίως, κήρυξε την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη για το FIR Αθηνών, αλλά και η Αγκυρα με την αντίστοιχη δική της προσέβαλε τη θαλάσσια περιοχή της άσκησης, που δεν έχει σχέση με το FIR Αθηνών.

Η «απανταχούσα» της Τουρκίας στη ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ ήρθε αμέσως. Η Αγκυρα εξέδωσε στις 18 Μαΐου NAVTEX 347/2011 (ναυτική αγγελία) ως απάντηση, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι από 23 ώς 25 Μαΐου θα εκτελέσει στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, σε μια μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει κατά πολύ και την περιοχή της ελληνικής άσκησης.

Η τουρκική αμφισβήτηση της περιοχής αυτής ξεκίνησε από την Τουρκία το 1999, όταν διεξήγαγε άσκηση με πυρά σε ευρύτερη περιοχή εντός του FIR Αθηνών, επιμένοντας ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο FIR Κωνσταντινούπολης. Το θέμα έληξε τότε με σιωπή της ελληνικής πλευράς και έκτοτε η Αγκυρα επαναλαμβάνει την εκτέλεση των ασκήσεών της στην περιοχή αυτή.

«Κερκόπορτα»
Οι ελληνικές αρχές ουδέποτε κατήγγειλαν την Τουρκία στον ICAO για παραβίαση της νομιμότητας και δι' αυτού του τρόπου άνοιξε η «κερκόπορτα» για την ασφάλεια της Ρόδου και της Μεγίστης, αλλά και τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη απουσία ελληνικής αντίδρασης στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς οπλίζει την Τουρκία με θράσος για τη νομιμοποίηση των συμφερόντων της στην περιοχή του Καστελόριζου, με στόχο να διεκδικεί τουρκική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, η οποία θα φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο. Αλλωστε, δεν είναι άσχετες οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η περιοχή του Καστελόριζου είναι «πολιτικό θέμα» και δεν επιδέχεται άλλης παρέμβασης ή ερμηνείας. * http://www.enet.gr/?

3 σχόλια:

  1. Δεν απορώ καθόλου με το άρθρο-καταγγελία της κας Αδάμ, αφού την έχουμε συνηθίσει να δημοσιεύει ακόμη και απόρρητα στοιχεία και έγγραφα (έχω και προσωπική εμπειρία!).
    Απορώ όμως ότι, ενώ κάποια σημεία από τα γραφόμενά της είναι αντικειμενικά σωστά,
    γιατί σκόπιμα(;;;) αποκρύπτει πως η τεκμηρίωση στην ανάλυσή της είναι λάθος;;;
    Και τέλος, απορώ, αφού είναι γνωστό πως εκείνοι που της παραχωρούν τα στοιχεία για να κάνει τις δημοσιεύσεις της επί εθνικών, όπως κατά κανόνα αρέσκεται, θεμάτων, γιατί δεν την προστατεύουν ώστε να μην γράφει υπερβολές και ανακρίβειες;;; εκτός εάν και εδώ υπάρχει η ίδια σκοπιμότητα.
    Βέβαια,ξέρουμε ότι, ο σκοπός της δημοσιότητας και της καταγγελίας αγιάζει τα μέσα, και στην πατρίδα έχουμε πια συνηθίσει να θυσιάζονται πολλά χάριν της πρώτης.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Παύλο

    >αποκρύπτει πως η τεκμηρίωση στην ανάλυσή της είναι λάθος;;;<

    Γιατί είναι λάθος;

    >γράφει υπερβολές και ανακρίβειες<

    Γίνε σαφέστερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Nativist
    1.Γράφει για την Ντενίζ Γκουρντού και ότι με τις παραβιάσεις το Αιγαίο διχοτομήθηκε. Δεν γράφει ούτε ότι αυτές οι ασκήσεις γίνονται αρκετά χρόνια και είναι περιοδικές αεροναυτικές ασκήσεις. Όταν το 1997, αποδεχτήκαμε στη Μαδρίτη πως (η Τουρκία), έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, δεν ξέραμε ότι θα μπορεί να ασκείται μέσα στην Ανοικτή Θάλασσα του Αιγαίου; Και συνεπώς μπορεί να ασκείται και μέσα στο FIR Athinai, χωρίς να μπορούμε να της το αρνηθούμε;;;
    (άλλο ζήτημα βέβαια αν μας παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο των 10νμ στα 4νμ πέραν των 6 που θεωρεί ότι δεν νομιμοποιούμαστε να έχουμε και καθημερινά η πολεμική μας αεροπορία αναχαιτίζει τα αεροσκάφη της)
    2.Γράφει για την ανταλλαγή των ΝΟΤΑΜ. Δεν γράφει ότι αυτό γίνεται συνέχεια στις προγραμματισμένες ετήσιες αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας και ειδικά στην περιοχή Ρόδου - Καστελόριζου. Ούτε πως για αυτήν την περιοχή έχουν γίνει πολλές παραστάσεις και στο ΝΑΤΟ και έχουν ναυαγήσει ασκήσεις όταν την είχε συμπεριλάβει και σε δικές του ασκήσεις.
    3.Ούτε γράφει πως η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΙΜΟ, πως δεν δέχεται την περιοχή του FIR Athinai για τα ναυτικά ατυχήματα, αφού από το 1989έχει καταθέσει περιοχή με συντεταγμένες για την έρευνα και διάσωση μέχρι το μέσον (25ο μεσημβρινό), του Αιγαίου που περιλαμβάνει νότια την Ρόδο και το Καστελόριζο, και την μισή Κύπρο. Και τι μπορεί να κάνει η ελληνική ΥΠΑ παρά να προσπαθήσει να αποφύγει τον σκόπελο του 1994, όταν στον ΙΜΟ που έγινε αναθεώρηση της Συμβάσεως του Αμβούργου 1979 για την Έρευνα και Διάσωση των Ναυτικών Ατυχημάτων, και απαλείφθηκε η προτροπή προς τα συμβαλλόμενα Κράτη να υιοθετήσουν ως περιοχές τις ήδη καθορισμένες περιοχές FIR, και να προχωρήσουν σε περιοχικές συμφωνίες, η ελληνική πλευρά …είχε πάει για shopping;;;
    Να πούμε και άλλα για τους ομογάλακτους και ομοϊδεάτες της κας Αδάμ;;; Για το που έφτασαν τα ελληνοτουρκικά θέματα;;;
    Να πούμε ότι παρέλαβαν μία και την μόνη νομική διαφορά για την Υφαλοκρηπίδα και με την ανεξάρτητη εθνική εξωτερική πολιτική τους την «στόλισαν» με το casus belli, με την παρωδία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με το «πάγωμα» στο παγωμένο Νταβός τότε που…τα βάλαμε στο «ράφι» με εκείνο το αλήστου μνήμης «μη πόλεμος», με την αμφισβήτηση κυριαρχίας επί 130 ελληνικών νησιών και βράχων, με τα ζεϊμπέκικα φιλίας, με τον αέρα των Ιμίων που μας πήρε και μας σήκωσε και πήρε και την σημαία μας από τον βράχο;;;
    Βέβαια θα μου πεις. Καλά και οι άλλοι τι έκαναν;;; Τι να κάνουν;;;
    Έκαναν αυτό που κάνει και η ΥΠΑ σήμερα και τόσα χρόνια.
    Όταν σου έχουν σκάψει τον λάκκο οι δικοί σου, γυρνάς τριγύρω για να μην πέσεις μέσα και προσπαθείς να βρεις την ευκαιρία ή να τον σκεπάσεις ή να ρίξεις τον άλλον μέσα.
    Θέλουμε και άλλα για να δούμε που κρύβονται οι αλήθειες;;;
    τι σημαίνει για μένα τεκμηρίωση στην ανάλυση;;; και που βρίσκονται οι ανακρίβειες.
    Φιλικά
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.