4/5/11

Γαλλία: Η Γερουσία έθαψε το νομοσχέδιο για τη ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

AFP
Τραπεζούντα 1915  
Αρμένιοι εκδιώχνονται από τα σπίτια τους


ΠΑΡΙΣΙ - Η Γερουσία έθαψε την Τετάρτη το νομοσχέδιο που έφεραν προς ψήφιση οι Γερουσιαστές  του ΣΚ (PS) για την ποινικοποίηση την άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του κειμένου.

Οι Γερουσιαστές ψήφισαν με 196 ψήφους έναντι 74 τη πρόταση μομφής του κειμένου θεωρώντας το «απαράδεκτό», το οποίο ισοδυναμεί με την απόρριψή του.






Το νομοσχέδιο πρότεινε να τιμωρήσει με ένα χρόνο φυλακής και πρόστιμο 45.000 € την άρνηση της ύπαρξης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Προτάθηκε από τον Serge Lagauche (PS, Val de Marne) και τριάντα συναδέλφοί του σε μια συνεδρία κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του σοσιαλιστικού κόμματος, με επείγουσα αίτηση της πρώτης γραμματέας του κόμματος Martine Aubry.
  
Επανέλαβε  ένα παρόμοιο νομοσχέδιο από  σοσιαλιστές βουλευτές που είχε ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση το 2006. (…)

Αυτό το κείμενο χώρισε όλες τις πολιτικές ομάδες, ακόμη και τους σοσιαλιστές. 

Το απαράδεκτο υπερασπίστηκε από τον πρόεδρο (UMP) της Επιτροπής των νόμων Jean-Jacques Hyest που έκρινε βλαβερή «την ποινική δικαστική παρέμβαση στην ιστορία» και των κινδύνων της αντισυνταγματικότητας.

Η γαλλική Γερουσία
«Η προτεινόμενη νομοθεσία είναι δρακόντεια, ανακριτική και σκοταδιστική», πρόσθεσε ο πρόεδρος (UMP) της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Josselin de Rohan.
«Το επιλεγμένο μονοπάτι οδηγεί σε χειρότερη κατάσταση από ένα αδιέξοδο, στη καταστροφή των όσων έχουν αποκτηθεί κατά των αρνητών», συνέχισε ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Robert Badinter (PS) φοβούμενος ότι μπορεί να πρκύψει θέμα προτεραιότητας της συνταγματικότητας (QPC) σχετικά με το νομοσχέδιο που θα μπορέσει να οδηγήσει στην αμφισβητήση του νόμου που αναγνωρίζει τη γενοκτονία.

«Είναι ο ίδιος τύπος συλλογισμού που ιστορικά οδήγησε  τους Αρμένιους να  υπήρξαν τα θύματα της πρώτης γενοκτονίας του εικοστού αιώνα  με την εκκωφαντική σιωπή των εθνών», ανταπάντησε ο Gerard Collomb (PS). 
«Αυτό το σοβαρό και οδυνηρό θέμα άξιζε καλύτερη μεταχείρηση από μια μικροκομματική κομπίνα», δήλωσε ο Bruno Gilles (UMP, Bouches-du-Rhône) ο οποίος υποστήριζε το κείμενο.

Η συζήτηση έγινε με τη παρουσία, στις στοές, του τραγουδιστή Σαρλ Αζναβούρ, Πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ελβετία και του συγγραφέα Bernard-Henri Levy, ενώ 600 μέλη της αρμενικής κοινότητας (σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας) διαδήλωναν έξω από το Μέγαρο του Λουξεμβούργου (Γερουσία).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Michel Mercier, δεν έλαβε θέση επικαλούμενος «την σοφία της Γερουσίας».

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στις αρμενικές ενώσεις το 2007, λίγο πριν την εκλογή του να στηρίξει την επικύρωση της παρούσας πρότασης από την Γερουσία .
Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που διαπράχθηκε μεταξύ του 1915 και 1916 στην Τουρκία, έκανε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

9 σχόλια:

  1. Τραγικο και αδιαμφισβητητο γεγονος η γενοκτονια των Αρμενιων απο τους Βαρβαρους αλλα η αληθεια ειναι οτι θα ηταν πολυ υπερβολικος και ισως φασιστικος ο νομος αυτος. Πρεπει να υπαρχει παντα ελευθερια αποψης αλλιως δεν εχεις πραγματικη δημοκρατια. Εμενα μου αρκει η αναγνωριση, και μακαρι να γινει και απο ολες τις χωρες του κοσμου ωστε οι Βαρβαροι να μην εχουν γωνια να κρυφτουν. Βεβαια ελπιζω να μην υπαρχει καποιος που απο αφελεια να νομιζει οτι θα αναγνωρισουν τη γενοκτονια και οι ΗΠΑ... Σιγα μην ξοδεψουν το σιγουρο μοχλο πιεσης που εχουν προς τους Βαρβαρους. Θα κρατουν το ζητημα μετεωρο ωστε να τους απειλουν οταν χρειαζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομοσχςδιο ποινικοποιησης της αρνησεως του ολοκαυτωματος υπαρχει μονο για τους Εβραιους. Ολοι οι υπόλοιποι (Γκογιμ) είναι ανυπαρκτοι.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι κάθετα αντίθετος με την ποινικοποίηση ιστορικών απόψεων. Η Ιστορία γράφεται με επιχειρήματα και όχι με εισαγγελείς.

    Άλλωστε, η ποινικοποίηση γεννά την υποψία ότι ίσως ο άλλος να έχει δίκιο και προσπαθούν να τον φιμώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ουσια ειναι οτι η τουρκια και παλι νικησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα σχόλια σας, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι οι Τούρκοι, 100 χρόνια μετά τη γενοκτονία έχουν παντού συμμάχους με το επιχείρημα της «ιστορικής» ανάλυσης, λες ότι αυτοί έχουν και ξέρουν από ιστορία.
    Υπάρχει κανένας –μη Τούρκος- που να αμφισβητεί τη γενοκτονία των Αρμένιων;
    Εδώ δεν πρόκειται για «ιστορία» αλλά για έγκλημα, μάλιστα κατά της ανθρωπότητας.

    Θέλοντας να κόψουν όλες αυτές τις άκομψες και κούφιες συζητήσεις –και βρισιές! - από τη τουρκική «φασιστόσφαιρα» , οι Αρμένιοι ζητούν τη τιμωρία όσων αρνούνται (όχι αμφισβητούν) την γενοκτονία στη γαλλική επικράτεια.
    Τόσο σκληρό μέτρο είναι; Βλάπτει κανένα;
    Φυσικά δεν το κάνουν στον αέρα, καθώς στη Γαλλία υπάρχει το προηγούμενο της ποινικοποίησης της άρνησης του "ολοκαυτώματος" των Εβραίων, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε από τους νυν Γερμανούς.

    @ Johnny Greece 2009
    “φασιστικός ο νόμος”;; ποιος είναι ο φασίστας;
    Αυτός που διάπραξε τη γενοκτονία και συνεχίζει να το αρνείται η αυτός που μάχεται για αναγνώριση και «τιμωρία» των όσων δεν το αναγνωρίζουν;
    Διαφωνώ επίσης κάθετα για την αντίληψη σου περί «πραγματικής Δημοκρατίας». Αν σ’ αρέσει το κάψιμο της σημαίας, πρέπει να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να το διατυμπανίσεις δημόσια και να βρίζεις όσους διαφωνούν με την άποψη σου.

    @ Νativist
    «ποινικοποίηση ιστορικών απόψεων»: για γενοκτονία πρόκειται, όχι άποψη.
    Οι εισαγγελείς εφαρμόζουν τους νόμους. Οι νόμοι ψηφίζονται βάση επιχειρημάτων και πολιτικής βούλησης.
    Πάντως αυτά που λες τα λένε οι Τούρκοι και μόνο αυτό έπρεπε να σε προβληματίσει.

    @ gogos
    Ναι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ιστορία γράφεται από το αίμα των μαρτύρων της κυρίως. Αυτό το αίμα, όσο και να προσπαθούν να το θάψουν, πάντα θα βγάζει φωνή.
    Αν υπάρχει κάτι απαράδεκτο, είναι η απόρριψη ενός ν/σ για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Εκτός αν δεν βρίσκουν σωστή την επιβολή χρηματικού προστίμου, αλλά ας το διευκρίνιζαν τουλάχιστον αυτό ζητώντας διόρθωση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμεις και οι Αρμενιοι δεν πρεπει να παραιτηθουμε απο τον ΑΓΩΝΑ μας για να πεισουμε τους τουρκους να παραδεχθουν τα ΕΓΓΛΗΜΑΤΑ τους.Χαθηκε μια μαχη αλλα οχι και ο πολεμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε συ Κριστιαν, οι Μογγολοι ειναι γενοκτονοι και αντιδημοκρατικοι. Να γινουμε ολοι αντιδημοκρατικοι; Αν η δημοκρατια γινει σαν αυτην στην Τουρκια, με ποινικοποιηση πολιτικων αποψεων, διωξεις δημοσιογραφων, απαγορευση ιστοσελιδων, τοτε κλαφτα! Ειμαι αντιθετος και στην ποινικοποιηση της αρνησης της γενοκτονιας των Εβραιων, και γενικα σε καθε ποινικοποιηση αποψεων. Εγω ειμαι σιγουρος οτι εχει γινει η σφαγη των Αρμενιων και ευχομαι οτι χειροτερο στους Τουρκους, αλλα καποιος μπορει να υποστηριζει οτι θελει γιατι μπορει να μην πιστευει τους ιστορικους ή απλα να ειναι βλαξ. Πρεπει να μπει φυλακη; Σεβομαι τις αποψεις σου αλλα αυτο δεν το θεωρω σωστο. Ισως μου απαντησεις "το να γινεται γενοκτονια ειναι σωστο;" αλλα εγω δε μιλαω υπερ ή κατα της γενοκτονιας αυτη τη στιγμη, αλλα για το δικαιωμα ελευθεριας εκφρασης, οσο και αν δε μου αρεσει αυτο που θα πει ο αλλος. Στην Ελλαδα βεβαια η ελευθερια εχει γυρισει σε ασυδοσια κυριως λογω της παιδειας αλλα και του ανυπαρκτου κρατους. Σχετικα με τη σημαια πιστευω οτι ειναι απαρεδεκτη η καυση της γιατι δεν προκειται απλα για εκφραση πολιτικης αποψης αλλα και για προσβολη ενος συμβολου που εκατομμυρια ανθρωποι θεωρουν ιερο (δεν παιζει ρολο ο αριθμος τους βεβαια, και λιγοι να ηταν παλι δεν πρεπει να τους προσβαλεις τα συμβολα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Johnny Greece 2009
    Αφού συμφωνείς για το κάψιμο του εθνικού σύμβολου, που είναι ποινικό αδίκημα, άλλα και κάθε δημόσια συζήτηση αμφισβήτησης η προσβολής του, υπάρχει νομίζω θετικό έδαφος προσέγγισης των απόψεων μας.
    Καταρχήν μιλάμε για νόμους του γαλλικού Κράτους, χώρα η οποία εφαρμόζει θεσμούς του δημοκρατικού βίου με τελείως διαφορετικό τρόπο από τις άλλες δημοκρατικές χώρες, το πρόσφατο παράδειγμα είναι η ποινικοποίηση της φορεσιάς των μουσουλμανικών μπούργκα και μανδίλων (το ίδιο ισχύει και στο Βέλγιο).
    Η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί, νομίζω ότι θα συμφωνήσεις, μάλλον το σημαντικότερο σύμβολο για τους Αρμενίους, και σ αυτό δεν μας πέφτει λόγος.
    Στη Γαλλία η αρμενική κοινότητα είναι σχετικά μεγάλη (περ. 500.000), έχει πλήρως ενσωματωθεί στη γαλλική κοινωνία, όπως και οι Εβραίοι, και ωστόσο έχει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσει τη προστασία αυτού που πιστεύει να είναι ένα από τα εθνικά της σύμβολα.
    Το πέτυχε σ ένα βαθμό με το νόμο του 2006 που πέρα από την αναγνώριση της γενοκτονίας απαγορεύει -στη γαλλική επικράτεια- την άρνηση της αλλά με ποινές του αστικού δικαίου, καθώς για την ποινικοποίηση απαιτείται η ψήφιση του από την Γερουσία (αυτό που δεν πέρασε προχτές).
    Παρακολουθώντας το γαλλικό τύπο (γραπτό και ηλεκτρονικό) παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη αύξηση κριτικής και ύβρεων κατά του νόμου αυτού και της ύπαρξης της αυτοκτονίας, προφανώς από την εφαρμογή της πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων» της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης που αρνείται να αναγνωρίσει όλες τις γενοκτονίες του χριστιανικού πληθυσμού της, και σ αυτό το σημείο αρχίζει και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
    Δεν μπορεί, υποστηρίζουν οι Αρμενογάλλοι, να έχουν οι Τούρκοι να έχουν σφάξει τους προγόνους μας και σήμερα, ατιμώρητοι να μας βρίζουν, μάλιστα από οργανωμένα κέντρα που χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση.
    Πιστεύω λοιπόν ότι διακηρύξεις του τύπου «είμαι κατά της ποινικοποίησης της ελεύθερης σκέψης» για το συγκεκριμένο θέμα είναι απαράδεκτες και δεν βοηθούν το Ελληνισμό εν γένει, να μη πω ότι έχουν αρνητική επίδραση.
    Προφανώς δεν πρόκειται εξάλλου για ποινικοποίηση «ελευθέρων σκέψεων».

    Τώρα, για τους «βλάκες» όπως τους ονομάζεις που πρέπει να προστατεύονται.
    Είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να περιέχεται στους νόμους, αλίμονο μας, εκτός αν είσαι υπέρ της εφαρμογής μιας κλιμακωτής δικαιοσύνης ανάλογα με το IQ των πολιτών.
    Η δικαιοσύνη όμως εφαρμόζεται από ειδικευμένους ανθρώπους, όχι ρομπότ, που έχουν γνώσει της κοινωνίας (αυτό που λέμε «πιάνουν πουλιά στον αέρα») που θα κρίνουν αν ο κατηγορούμενος πρέπει να απαλλαγεί «λόγω βλακείας».
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.