6/5/11

Βέλγιο: Ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Βανάκερε, επικρίνει ανοικτά την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κ. Άστον

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανάκερε επέκρινε ανοιχτά για πρώτη φορά την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, εκφράζοντας την απογοήτευσή του και την "ανησυχία" του για τις συνεχείς αδυναμίες της νέας ευρωπαϊκής διπλωματίας.


 Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir που δημοσιεύεται σήμερα, ο Βανάκερε παραδέχεται ότι έχει "κάποια ανησυχία" απέναντι στην "ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλά με μια φωνή", ένα στόχο που πρόταξε η Άστον μετά το διορισμό της το 2009 στη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής που δημιουργήθηκε με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας.

Όσον αφορά "την μεγάλη δοκιμασία που αποτελεί η αραβική εξέγερση" στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη "έχω και πάλι κάποιες επιφυλάξεις ώστε να είμαι μόνο θετικός όταν πρόκειται να περιγράψω πώς διαχειριστήκαμε το θέμα αυτό μέχρι τώρα γιατί η ΕΕ δεν ήταν ενωμένη", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Βανάκερε, η Υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Άστον θα πρέπει να είναι "ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να οργανώνονται. Αλλά εν τη απουσία ενός κεντρικού άξονα που απαντά, κάνει αναλύσεις και γρήγορα αντλεί συμπεράσματα, οι Γερμανοί σήμερα, οι Γάλλοι αύριο ή οι Βρετανοί παίρνουν ένα μέρος αυτού του ρόλου, ενός κεντρικού άξονα", τόνισε.

 Συνεπώς "πρέπει γύρω από αυτούς, να οργανώνονται οι άλλοι! Το αποτέλεσμα είναι φυγόκεντρο, όχι κεντρομόλο", είπε με απογοήτευση ο Βανάκερε.

"Είναι φυσιολογικό η Άστον να μην είναι παντού ταυτόχρονα", παραδέχεται ο βέλγος υπουργός επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία πρέπει "κάνει επιλογές, να επικεντρώνεται στις πραγματικές προκλήσεις, να μην χάνεται στις λεπτομέρειες και να έχει μια καλή διαχείριση της ατζέντας".

"Μπορούμε να δεχτούμε ότι ορισμένοι αντιδρούν πιο γρήγορα από την Άστον, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι αυτή μπορεί να αποδείξει ότι εργάζεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε μείζονος σημασίας θέματα όπως για παράδειγμα η ενέργεια. Αλλά ούτε αυτό, ακόμη ούτε αυτό το είδα", τόνισε.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της ως ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κάθριν Αστον δέχεται συχνά πυκνά επικρίσεις από ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους για τις ικανότητές της και την πολιτική της διαχείριση.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός Εξωτερικών επικρίνει ανοικτά την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
http://www.e-typos.com

1 σχόλιο:

  1. «Βέλγιο: Ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Βανάκερε, επικρίνει ανοικτά την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κ. Άστον»

    Ο Nigel Farage το έχει πει προ πολλού: Ποια είναι αυτή η Ashton και ποιος την διόρισε στην «δημοκρατική» ΕΕ υπεύθυνη των εξωτερικών υποθέσεων; Μία συνηθισμένη νοικοκυρά, η οποία δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή της, αλλά έτυχε να είναι φίλη του τότε πρωθυπουργικού ζεύγους Blaire. Αφού την έκαναν Lady (sic!), την τοποθέτησαν στο πόστο αυτό της ΕΕ. Ποιος και με τι κριτήρια; Η «δημοκρατία» του φασισταριού των Βρυξελλών σε όλο της το μεγαλείο. όσο γρηγορότερα τελειώσει η φάρσα που λέγεται ΕΕ, τόσο το καλύτερο για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.