4/5/11

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι εθνάρχης ούτε και πολιτικός

Με τον Σάββα Ιακωβίδη
ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ κοινωνίες υπάρχει πλήρης διαχωρισμός του κράτους από την Εκκλησία. Άλλος είναι ο ρόλος του κράτους και άλλη η αποστολή της Εκκλησίας. Στο χώρο του Ελληνισμού και ειδικά στην Κύπρο, παλαιόθεν μέχρι σήμερα η Εκκλησία διαδραμάτισε ουσιαστικό και καταλυτικό ρόλο στη στήριξη και θωράκιση του κυπριακού Ελληνισμού σε δύσκολες ώρες και μαύρες εποχές σκλαβιάς και καταπίεσης.

Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ διεξήχθη στηριγμένος στα γερά θεμέλια της Ένωσης, της πίστης και της Ελλάδας. Οι ήρωές μας ανέβαιναν στο ικρίωμα της αγχόνης ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους και τραγουδώντας για την Ένωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικεφαλής της κυπριακής Εκκλησίας, άφησε βαθιά, ανεξίτηλα και εν πολλοίς ολέθρια σημάδια της εθναρχικής παρουσίας του στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Εκείνου απελθόντος, κανείς εκ των επιγόνων του δεν μπόρεσε, επειδή και ο λαός δεν θέλησε, να αναδειχθεί σε εθνάρχη. Βεβαίως, είναι δημοκρατικό δικαίωμα εκάστου Προκαθημένου της Εκκλησίας, όπως και όλων των αξιωματούχων της, να έχουν άποψη για το Κυπριακό.

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος έχει έντονες απόψεις για το πρόβλημα, τη διαχείρισή του και τους πολιτικούς. Γι' ακόμα μια φορά, όμως, ξέφυγε από το ρόλο και την αποστολή του. Κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι παρέλαβαν ολόκληρη Κύπρο και παρέδωσαν μισή.

Ξεχνά, όμως, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, την προεδρία, το βίο και την πολιτική του. Επιχείρησε ακόμα να δώσει την εικόνα ότι ως Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να ενδιαφέρεται να ηγηθεί κίνησης για συνεργασία πολιτικών δυνάμεων, που αντιτάσσονται στο σημερινό διαπραγματευτή της ελληνικής πλευράς, τον Πρόεδρο Χριστόφια. Άφησε και εναντίον του αιχμές για την κομμουνιστική καταβολή του. Το χειρότερο:

Ακόμα μια φορά, κατά τρόπον επιπόλαιο, ανεύθυνο και παιδαριώδη, ο Αρχιεπίσκοπος αναπαρήγαγε την τουρκική προπαγάνδα. Ισχυρίστηκε ότι για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, ξεγελάσαμε, εξαπατήσαμε, δήθεν, την Ένωση. Ισχυρίστηκε ότι ο Γλ. Κληρίδης, με αντάλλαγμα την ένταξη, υποσχέθηκε ότι ο κυπριακός Ελληνισμός θα ψήφιζε υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Να θυμίσουμε ότι προ διμήνου ακριβώς, σε συνέντευξή του στην τουρκική «Μιλιέτ», ο Αρχιεπίσκοπος είχε υιοθετήσει την τουρκική προπαγάνδα και τις θέσεις Χριστόφια ότι και η Ελλάδα εισέβαλε στην Κύπρο και ότι έποικοι υπάρχουν όχι μόνο στα κατεχόμενα αλλά και στις ελεύθερες περιοχές!

Εκ δευτέρου, ο Αρχιεπίσκοπος αναπαραγάγει τουρκική και άλλων προπαγάνδα, περί δήθεν εκβιασμού της ΕΕ, ενώ άλλη είναι η αλήθεια. Η Ελλάδα, στην οποία ο κυπριακός Ελληνισμός οφείλει μέγιστας χάριτας, διεκδικώντας την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, διαμήνυσε στους εταίρους της ότι αν δεν ενταχθεί και η Κύπρος στην ομάδα των 10 υπό ένταξη χωρών, καμία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί. Ούτε εκβιασμός ούτε απάτη, αλλά τίμια και ευθαρσής διεκδίκηση των συμφερόντων της Κύπρου, όπως άλλωστε πράττουν όλοι οι εταίροι μας στους κόλπους της ΕΕ.

Τα περί δήθεν εξαπάτησης της ΕΕ διέδωσε πλειστάκις ο ανεκδιήγητος πρώην Επίτροπος Διεύρυνσης Φερχόιγκεν, αλλά μέχρι σήμερα δεν τεκμηρίωσε τον άθλιο ισχυρισμό του. Η υιοθέτηση και αναπαραγωγή του ισχυρισμού αυτού από τον Αρχιεπίσκοπο ενισχύει την τουρκική προπαγάνδα και πλήττει καίρια την υπόθεση της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει ότι δεν είναι εθνάρχης. Δεν μπορεί και η αποστολή του δεν του επιτρέπει να γίνει πολιτικός. Δικαιούται να έχει και να εκφράζει άποψη.

Ουδείς το αμφισβητεί. Θα ήταν, όμως, καλύτερα για τον ίδιο και το Κυπριακό αν έβαζε κάποιο χαλινό στα λεγόμενά του.http://www.sigmalive.com

*Ενδεικτικό δημοσίευμα:Η Νοτιοκυπριακή Ρωμαίικη Διοίκηση ξεγέλασε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενταχθεί στην Ένωση.-ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

8 σχόλια:

  1. Αν η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν ΑΞΙΟΥΣ πολιτικούς, δεν θα χρειαζόταν να ανακατεύονται οι αρχιεπίσκοποι στην πολιτική.

    Από την άλλη όταν οι πολιτικοί αποτυχαίνουν, η εκκλησία φορτώνεται τα βάρη τους.
    Δεν γνωρίζουμε αν είναι ή δεν είναι σωστοί οι ισχυρισμοί του αρχιεπίσκοπου. Όταν θα ανοίξουν οι φάκελοι των μυστικών υπηρεσιών, σε 30-40 χρόνια, θα μάθουμε την αλήθεια.

    Τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του ιντερνετ, είναι εικονική πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω Dimitris.
    Meta o Aρχιεπισκοπος μπορει να μην ειναι πολιτικος αλλα ειναι πολιτης.
    Και ως τετοιος εχει την υποχρεωση και την ελευθερια να λεει την γνωμη του.
    Και εμεις μπορουμε να συμφωνουμε ή οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να υπεθυμίσει την Ελληνική-Ρωμαίικη-Ορθόδοξη καταγωγή των "Τουρκοκυπρίων" και να τους επανελληνοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ gogos

    Όταν ο αρχιεπίσκοπος λέει την γνώμη του, έχει απήχηση, λόγω της θέσεώς του.

    Ίσως πράγματι να μην πρέπει να εκφέρει άποψη στα πολιτικά, διότι η αποστολή του, το λειτούργημά του είναι διαφορετικό.

    Επειδή, όμως, είναι και πολίτης, δικαιούται να έχει άποψη, η οποία όμως δεν θα επηρεάζει, λόγω της θέσεώς του. Πολύ δύσκολο το τελευταίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και παλι συμφωνω φιλε Νativist.
    Oμως πες μου, ειχε ο Δραγουμης δικιο αραγε ή αδικο;
    Θα απαντησω οπως νομιζω εγω σωστο:
    Oταν μια θεση πηγαζει απο εμας τους ιδιους και μονο τοτε μπορει να ειναι σωστη.
    Αν ομως προερχεται απο "εξωθεν" συμβουλες ή "δολωματα" που χρησιμοποιουν αλλοι για να οξυνουν τα δικα μας παθη και να επιτυχουν τους δικους τους σκοπους,τοτε μαλλον οι θεσεις αυτες πρεπει να ειναι κατακριταιες.
    Αλλα στο συγκεκριμενο θεμα βεβαια οι τουρκοι χρησιμοποιουν την Εκκλησια για την επιτευξη των δικων τους σκοπων.
    Και καποιοι αλλοι νομιζω οτι χρησιμοποιουν την Ελληνο-τουρκικη εχθροπαθεια παλι για δικους τους σκοπους...
    Η δικη μας πρωτογενης θεση ποια ειναι αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ gogos

    > Oμως πες μου, ειχε ο Δραγουμης δικιο αραγε ή αδικο;<

    Για πιο πράγμα; Θύμισέ μου πού αναφέρεσαι.

    > Oταν μια θεση πηγαζει απο εμας τους ιδιους και μονο τοτε μπορει να ειναι σωστη<

    Όχι απαραιτήτως. Η ορθότητα μιας θέσεως δεν κρίνεται από την προέλευσή της. Η ορθότητα είναι αντικειμενική.

    > Αν ομως ... πρεπει να ειναι κατακριταιες<

    Προφανώς.

    > Αλλα στο συγκεκριμενο θεμα βεβαια οι τουρκοι χρησιμοποιουν την Εκκλησια για την επιτευξη των δικων τους σκοπων.<

    Δεν το νομίζω.

    > Ελληνο-τουρκικη εχθροπαθεια<

    Η λέξη «εχθροπάθεια» παραπέμπει μάλλον στον ... Καστανίδη.

    > Η δικη μας πρωτογενης θεση ποια ειναι αραγε;<

    Για πιο θέμα ακριβώς και τι εννοείς με την λέξη «πρωτογενής»;

    > Ισχυρίστηκε ότι για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, ξεγελάσαμε, εξαπατήσαμε, δήθεν, την Ένωση.<

    Πώς να ξέρω εγώ τι έκαμαν αυτοί; Αλλά και αν το έκαναν προς όφελος της Κύπρου, καλά το έκαναν. Στην πολιτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το συμφέρον της Πατρίδος υπεράνω όλων. Η ίδια η ΕΕ είναι μία σκέτη απάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Δραγουμης υποστηριζε οτι δεν θαπρεπε να επιδοθοθμε σε ενοπλη απελευθερωση του ελληνισμου της Μ.Ασιας αλλα να προσπαθησουμε να καταλαβουμε την εξουσια εκ των εσω...με ειρηνικα μεσα...
    Τωρα οσον αφορα την πρωτογενη σκεψη, παντα παιζαμε το παιχνιδι των μεγαλων δυναμεων...
    Ποια ηταν και ειναι η δικη μας στρατηγικη;
    Ακομη και τωρα σχεδιαζουμε σε συνεργασια με τις Βρυξελλες,το Ισραηλ κ.ο.κ.
    Σχεδιασμοι που οδηγουν σε λυσεις διχοτομησης,ικανοποιουν τα Αμερικανικα συμφεροντα,τα Ισραηλινα,τα Ευρωπαικα και εμεις παριστανουμε οτι συμμετεχουμε... στα συμφεροντα των αλλων και οτι αυτο ειναι εθνικα συμφερον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >Ο Δραγουμης υποστηριζε οτι δεν θαπρεπε να επιδοθοθμε σε ενοπλη απελευθερωση του ελληνισμου της Μ.Ασιας αλλα να προσπαθησουμε να καταλαβουμε την εξουσια εκ των εσω...με ειρηνικα μεσα...<

    Και ... πώς θα γινόταν αυτό. Δεν θυμούμαι να διάβασα κάτι τέτοιο στον Δραγούμη (ίσως κάνω λάθος), ο οποίος και ρεαλιστής ήταν και γνώστης της πολιτικής, ως εκ του επαγγέλματός του.

    Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω την έννοια της "πρωτογενούς σκέψεως". Τι θα πει "πρωτογενής";

    >παντα παιζαμε το παιχνιδι των μεγαλων δυναμεων...<

    Σωστό αυτό.

    >Ποια ηταν και ειναι η δικη μας στρατηγικη;<

    Πού και πότε;

    >Ακομη και τωρα σχεδιαζουμε σε συνεργασια με τις Βρυξελλες,το Ισραηλ κ.ο.κ<

    Λάθος, διότι δεν σχεδιάζουμε. Απλώς υπακούμε σε ΕΕ και ΗΠΑ.

    Σχεδιασμοι που οδηγουν σε λυσεις διχοτομηση ικανοποιούν τα τουρκικά συμφέροντα πρωτίστως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.