6/5/11

Τί κρύβει η επίθεση των Κούρδων στην Κασταμονή! Όλο το ιστορικό και το παρασκήνιο!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIAkTGbHOR3BXgRQUwiasQPRK7n7C2QYTx_PSdBMXT8i_cogPnEWQLEWD0dXQFvLmvuPUEt64QW9VTQNu2LfHnSZ8dDrVjIFq8GQlUtUkX6BAkWf11rt5F6Au9w88WRaTB8DUReotpBxk_/s1600/harita.jpg 
-Γιατί έγινε η επίθεση στη συνοδεία του Ερντογάν;
-Βουλευτικές Εκλογές 2011
του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία περνά μια από τις πιο ήρεμες προεκλογικές περιόδους στο μισό αιώνα δημοκρατίας που διάγει. Η μόνη πιθανή ‘πηγή’ προβλημάτων που θα μπορούσε να χαλάσει το προεκλογικό κλίμα, ήταν -και παραμένει- το Κουρδικό. Η κυβέρνηση, για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις, σε αγαστή συνεργασία με το πολύ βαθύ κράτος, φρόντισε να δημιουργήσει προσδοκίες επίλυσης του Κουρδικού και μετατροπής της ισόβιας κάθειρξης του Οτζαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμόν, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ένα σχετικά ήρεμο κλίμα την προεκλογική περίοδο. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων του τουρκικού κράτους και του ίδιου του Οτζαλάν, η κουρδική πλευρά ανακοίνωσε ότι κηρύσσει μονομερή εκεχειρία μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011, κάτι που κατά τα φαινόμενα αποδέχτηκε άτυπα ο τουρκικός στρατός, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες δεν επιχειρούσε εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Τα πρώτα σύννεφα σε αυτήν την πορεία, που σκίασαν και την προεκλογικό ‘ουρανό’,
εμφανίστηκαν στις 30 Μαρτίου, όταν δυνάμεις του τουρκικού στρατού επιτέθηκαν εναντίον 7μελούς ομάδας ανταρτών του ΡΚΚ στο Χατάυ (Αντιόχεια), σκοτώνοντας όλους τους άνδρες της ομάδας, μεταξύ των οποίων και σημαίνον στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Μόλις λίγες μέρες μετά, στις 6 Απριλίου, ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ επιτέθηκε σε αυτοκίνητο της αστυνομίας, στα σύνορα των νομών Σινώπης και Αμάσειας, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.
Παρά τα δυο προαναφερθέντα περιστατικά, που θεωρήθηκαν ‘μεμονωμένα, η κατάσταση ήταν ήρεμη, μέχρι που στις 17 Απριλίου ήλθε η απόφαση της Ανώτατης Επιτροπής Εκλογών (YSK) να απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές σε ανεξάρτητους Κούρδους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων και η Λεϋλά Ζάνα. Η κατάσταση πήγε να εκτραχυνθεί και να τεθεί ίσως εκτός ελέγχου, αφού οι Κούρδοι αντέδρασαν με μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του Κουρδιστάν και της υπόλοιπης Τουρκίας, δείχνοντας και δίνοντας σαφή μηνύματα ότι είναι αποφασισμένοι ακόμα και να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών στις περιοχές που η δύναμη του κουρδικού κινήματος είναι μεγαλύτερη από αυτήν του τουρκικού κράτους. Και -για όσους γνωρίζουν- οι περιοχές αυτές δεν είναι και λίγες. Μετά από τις κινητοποιήσεις αυτές και μέσα σε 48 ώρες, η Ανώτατη Επιτροπή Εκλογών, τρομοκρατημένη από το μέγεθος και την έκταση των αντιδράσεων των Κούρδων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους ανεξάρτητους υποψηφίους των οποίων είχε απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που έλειπαν από το φάκελό τους και μετά από μια μέρα ανακοίνωσε βεβιασμένα ότι η υποψηφιότητά τους είναι πλέον νόμιμη.
Μετά την απόφαση αυτή, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και ταυτόχρονα, προϊόντος του χρόνου, άρχισε να προθερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα. Όλα αυτά μέχρι τις 30 Απριλίου, που ο τουρκικός στρατός, περικύκλωσε ομάδα ανταρτών σε περιοχή του Ντερσίμ (Τούντζελι), σκοτώνοντας επτά απ’ αυτούς, ανάμεσά τους και τον υπεύθυνο της περιοχής Ερζερούμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Την ίδια ημέρα, ο Ερντογάν, σαν να ήταν συνεννοημένος και συντονισμένος με τους στρατηγούς που διέταξαν την επιχείρηση, μιλώντας σε προεκλογική ομιλία στην κουρδική πόλη Μους, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Επιτέλους, σ’ αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα. Δεν το αποδέχομαι αυτό. Υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας Κούρδοι, όμως δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα».
Η επίθεση στο Τούντζελι και η προκλητική και πολύ διαφωτιστική για τις προθέσεις του δήλωση του Ερντογάν στην καρδιά του Κουρδιστάν, ότι δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα, ίσως να σήμανε την αρχή του τέλους στο ήρεμο κλίμα της προεκλογικής περιόδου. Μετά από την επίθεση και τη δήλωση αυτή, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του -αιχμάλωτος ων- να συμμετέχει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις με το τουρκικό κράτος και διεμήνυσε μέσω των δικηγόρων του στους συντρόφους του ότι ο κίνδυνος για τους Κούρδους είναι μεγάλος και επικείμενος. Ακολούθησαν διαδηλώσεις Κούρδων για το φόνο των επτά ανταρτών, η μεγαλύτερη από τις οποίες έγινε στο Ντιγιαρμπακίρ, στην οποία συμμετείχαν περισσότερο από εκατό χιλιάδες άνθρωποι.
Την ίδια ημέρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ογκώδης και οργισμένη διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ (4 Μαΐου), συνέβη ένα γεγονός που τάραξε τα ήρεμα νερά της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν, αφού εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του στην Κασταμονή, μετέβη με ελικόπτερο στην Αμάσεια και η υπόλοιπη αποστολή που τον συνόδευε κινήθηκε οδικώς από Κασταμονή προς Άγκυρα και Αμάσεια. Περί τις 17:15, την ώρα που η αποστολή περνούσε από τη διάβαση Ιλγκάζ -ο Όλγασσυς της αρχαιότητας- δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Ένα από τα αυτοκίνητα της ασφάλειας που συνόδευε το λεωφορείο που χρησιμοποιεί ο Ενρτογάν στην προεκλογική εκστρατεία, πήρε φωτιά από την έκρηξη της χειροβομβίδας, ενώ από τα πυρά των ενόπλων έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Κασταμονής και άλλος ένας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών ασφαλείας στην Τουρκία, στην επίθεση συμμετείχαν αντάρτες του ΡΚΚ που παραμένουν σε μόνιμη βάση τα τελευταία δυο χρόνια στην περιοχή του Πόντου, έχοντας ως στόχο να αναπτύξουν ένοπλη δράση σε αυτήν την εκτεταμένη -με πολύ καλή κάλυψη και ταυτόχρονα ευπαθή- περιοχή, όταν αυτό απαιτήσουν οι ανάγκες του κινήματος.
Ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται και το πιο πιθανόν είναι να συνεχιστούν οι αψιμαχίες μεταξύ των Κούρδων και όλων των άλλων, χωρίς να αναμένεται κλιμάκωση του ένοπλου αγώνα τους μέχρι τις 15 Ιουνίου, που λήγει η εκεχειρία. Σε σχέση δε με τα αποτελέσματα των εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι το ΑΚΡ και ο Ερντογάν θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, με ποσοστά που θα επιτρέψουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν και μια διάσταση που αφορά και την Ελλάδα. Και η διάσταση αυτή σχετίζεται με τη μετάλλαξη του Ερντογάν, ο οποίος το 2005 εμφανίστηκε στο Ντιγιαρμπακίρ και είπε το αμίμητο: «Το Κουρδικό Πρόβλημα είναι δικό μου πρόβλημα», δίνοντας υποσχέσεις ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το λύσει. Όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας στο χέρι του και ‘το μαχαίρι και το πεπόνι’, αντί να λύσει το πρόβλημα μέσω της Δημοκρατίας, συνασπίστηκε με το στρατό και με τους ακραίους ισλαμιστές και προσπάθησε να αλώσει τους Κούρδους, για να φθάσουμε σήμερα, στο 2011, να λέει ότι «δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα». Ακριβώς την ίδια τακτική χρησιμοποιεί ο Ερντογάν και με την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Αφού έδωσε υποσχέσεις ότι θα συμβάλλει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της χώρας μας σε όλους τους τομείς, σε στενή συνεργασία με ό,τι πιο σκληρό υπάρχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ακολουθεί αδιάλλακτη πολιτική στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Θράκη, έχοντας βάλλει στο συρτάρι τα κέρδη από την αφελή στάση της ελληνικής πλευράς. Ας ευχηθούμε να μην είναι επώδυνα τα γεγονότα που θα μας οδηγήσουν να πούμε το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

11 σχόλια:

  1. Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Ερντογάν
    Από την επίθεση που έγινε έξω από την Κασταμονή σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκε ακόμη ένας.
    Οι Κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη, μετά από προεκλογική συγκέντρωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας συνάδελφός του.
    Η επίθεση της Τετάρτης εναντίον των αστυνομικών «'έγινε από τους μαχητές μας σε αντίποινα για την τρομοκρατία που ασκεί η αστυνομία» στον κουρδικό λαό, αναφέρει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat.
    Οι τουρκικές αρχές είχαν εξ αρχής κατηγορήσει τους αντάρτες του PKK για την επίθεση αυτή.
    Η επίθεση, με χειροβομβίδες και αυτόματα, είχε ως στόχο ένα περιπολικό που συνόδευε το λεωφορείο το οποίο μετέφερε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κοντά στην Κασταμονή, όπου ο Ερντογάν είχε νωρίτερα εκφωνήσει ομιλία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου.
    Στην ανακοίνωση το PKK επισημαίνει ότι στόχος της επίθεσης ήταν «η αστυνομία και όχι οι πολίτες ή ο πρωθυπουργός».

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωριζω τους βαθυτερους σχεδιασμους,συμφωνιες,αντιπαλοτητες
    τασεις κ.λ.π. που μπορει να διαδραματιζονται στην μυστικη διπλωματια .
    Ομως κατα τα φαινομενα ,αν δεν απαλλαγουμε απο τους
    " φοβικους"-προδοτικους πολιτικους μας, καθολου δεν μπορω να δω που το κουρδικο θα επηρεασει το ελλειμα του Πατριωτισμου που μας διακατεχει αν οχι σε καθολικο τουλαχιστον σε σημαντικο επιπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα πράγματα έχουν δύο όψεις πάντα:

    1)Οι Κούρδοι μέσα αποτην στάση τους απο την κήρυξη της εκεχειρίας και μέχρι σήμερα, επέτυχαν οι ίδιοι οι Τούρκοι να ακυρώσουν το όποιο ενδεχόμενο δημοκρατικής αυτονομίας του Βορείου Κουρδιστάν

    2)Η Τουρκία αντιμετώπισε διεθνή κατακραυγή για την πολιτική απόφαση της απαγόρευσης συμμετοχής των 12 ανεξάρτητων υποψηφίων.Οπερ σημαίνει εκτέθηκε ανεπανόρθωτα για μια ακόμη φορά κα ιαξίζει κάποιος να λάβει υπόψιν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στον Αραβικό κόσμο και την Μέση Ανατολή

    3) Η επίθεση στο Τούντζελι ίσως αποτέλεσε το καμπανάκι κινδύνου προς την ηγεσία του PKK -αντίδραση ενός σημαντικού σκληροπυρηνικού τμήματος των Κούρδων μέσα στο PKK -μιλάμε λοιπόν για πιθανή κουρδική αναδίπλωση στην οποία πολλοί παράγοντες έπαιξαν και παίζουν ρόλο

    4)Το ακραίο ισλαμιστικό πρόσωπο του Ερντογάν είανι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.Παράλληλα η Τουρκική διπλωματία διαθέτει σημαντική αυτονομία κινήσεων ίσης με αυτής ενός πιονιού στο σκάκι.

    Πολύ απλά οι εξελίξεις -που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη δυναμική εξαιτίας του Αμερικανικού Παράγοντα- στο Βόρειο Ιράκ προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους προκάλεσαν την αναδίπλωση της Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν δεν κάνω λάθος σε κάθε προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα ο Ταγίπ έχει από μία απόπειρα δολοφονίας ! Ε; και δεν είναι τόσο βαθυστόχαστο το περιστατικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «από την αφελή στάση της ελληνικής πλευράς»
    Δὲν τὸ νομίζω, χρησιμοποιοῦμε τὸν κατευνασμὸ κατὰ κόρον. Ἡ λαμογιά (κατευνασμός) σὲ ἐθνικὸ ἐπίπεδο.
    Διότι ἐτἐρα πολιτικὴ πλὴν τοῦ κατευνασμοῦ ἀπαιτεῖ θυσίες καὶ κόπους, ποὺ γιὰ τοὺς καλοπερασάκηδες εἶναι απαγορευμένο κόστος.

    Οὔτε μιὰ συμμαχία τῆς προκοπῆς δὲν μποροῦμε νὰ συνάψουμε μὲ τὰ κράτη τῆς περιοχῆς. Συνεπῶς κανένα ἐθνικὸ ὤφελος ἂπὸ τὶς τοπικὲς συμμαχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τὸ κάθε ἀρνάκι κρέμεται ἀπὸ τὸ δικό του ποδαράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομιζω oτι ειναι ετσι ακριβως Konion.
    Εσυ μαλλον εχεις την εντυπωση οτι ειμαστε Αφρικανοι.
    Αυτο δε ,ειναι αποτελεσμα εργωδους προσπαθειας και προπαγανδας της μεταπολιτευσης.
    Η αληθεια ειναι οτι αυτο το κρατος και οι κυβερνησεις του κανουν οτι τους λενε οι αλλοι.
    Δεν εργαζονται για το εθνικο καλο αλλα για το καλο των αλλων.
    Τωρα ποιων αλλων...μπορει ο καθενας να σκεφτει...
    Αν δε δεν το βλεπει ή δεν θελει να το δει, τοτε ή παιζει υποπτο ρολο ή ειναι πολυ υποβολιμιαιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gogo

    Δὲν ἔχω καμμιὰ ἐντύπωση γιὰ ἐμᾶς, γνωρίζω ὅμως ὅτι ἐθνικὸ χαθεῖ τὸ χάνουμε ὅλοι.
    Δυστυχῶς κρίνω τὰ αἰσθήματα ἐκ τοῦ ἀποτελέσματος.
    Ἐδῶ τὸ κρᾶτος χρεωκοπεῖ καὶ πολλὲς φορὲς ὅταν μιλῶ καὶ λέω, ὅτι οἱ τοῦρκοι καραδοκοῦν γιὰ ἐδαφικὰ κέρδη εἰς βᾶρος μας μὲ κοιτᾶνε περίεργα μὲ τὸ ἐπιχείρημα πόλεμοι δὲν γίνονται στὴν ἐποχή μας.

    Τὰ κράτη, οἱ πατρίδες, τὰ ἔθνη καὶ τὰ συναφῆ δὲν ἔχουν μεταφυσική, ἢ ἐδῶ ἢ τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η στάση της Τουρκίας με το κουρδικό, προσθέτει μια ακόμα αποκαλυπτική πτυχή για τις τακτικές της. Δηλώσεις καλών προθέσεων επισήμως,αλλά στη συνέχεια όλα ανατρέπονται "εκ των πραγμάτων".
    Βασικά δεν διστάζει να αποκαλεί "φίλο" ή "αδελφό" οποιονδήποτε, αρκεί να τον έχει...κάτω από την πατούσα της.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με την επιθεση αυτη και χωρις να κινδυνευσει ο Ερντογαν το κομμα του εχασε η ΚΕΡΔΙΣΕ ψηφους ? Δεν ξερω,ρωταω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίγη υπομονή ως τις εκλογές τους και θα...δείξει. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.