30/5/11

Στο «κόκκινο» τα διαθέσιμα της Ελλάδος

Με τα ταμιακά διαθέσιμα στο «κόκκινο» και την αγωνία για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, ύψους 12 δισ. ευρώ, πορεύεται το υπουργείο Οικονομικών, με το ακαθάριστο έλλειμμα στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου να αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ, με κίνδυνο διεύρυνσης.

Για την ίδια περίοδο η Ελλάδα αναμένει την εκταμίευση από το μηχανισμό στήριξης, δύο δόσεων συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, για τις οποίες όμως επικρατεί αβεβαιότητα.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνουν το αυτονόητο ότι χωρίς την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, το Δημόσιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών του.
Ο κύριος όγκος των υποχρεώσεων προέρχεται από τόκους και χρεολύσια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού (καθαρά έσοδα μείον πρωτογενείς δαπάνες), που υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ το μήνα χωρίς να συνυπολογίζεται τυχόν υπέρβαση, λόγω της υστέρησης των εσόδων.
Ειδικότερα:
" Τον Ιούνιο οι υποχρεώσεις για εξοφλήσεις ομολόγων και πληρωμές τόκων περιορίζονται σε 2 δισ. ευρώ, ένα από τα χαμηλότερα ποσά, όλων των μηνών του έτους. Με τον συνυπολογισμό και του αναμενόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού οι υποχρεώσεις φτάνουν σε 2,8 δισ. ευρώ.
" Τον Ιούλιο, οι υποχρεώσεις για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων αυξάνονται σε 7,7 δισ. ευρώ, με τους τόκους να ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, τις λήξεις των εντόκων γραμματίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ και τις λήξεις των ομολόγων σε μόλις 130 εκ. ευρώ.
" Τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις για τοκοχρεολύσια αυξάνονται σε 11 δισ. ευρώ, λόγω λήξης ενός πενταετούς ομολόγου ύψους 5,9 δισ. ευρώ, λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τόκους ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
naftemporiki

2 σχόλια:

  1. Ἄντε νὰ δοῦμε ἂπὸ ποῦ θὰ τὰ βροῦμε. Ὅταν τὰ τρώγαμε χωρὶς νὰ παράγουμε καὶ ψηφίζοντας λαμόγια πολιτικοὺς ἦταν ὡραῖα καὶ εἴμασταν ἐθνικὰ ὑπερήφανοι.
    Τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὸ πιὸ ὡραῖο:
    Τρίτεκνης οἰκογένειας τὰ παιδιά, σὲ ἐπαρχιακὴ πόλη, μὲ πτυχία πανεπιστημίου περιμένουν (διαγωνισμὀ) ἐν ἔτει 2011 νὰ διορισθοῦν στὸ δημόσιο καὶ μάλιστα στὴν εἰδηκότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.