31/5/11

Βουλγαρία: Από τη Σόφια, ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ, Αντ. Φο Ράσμουσεν, κάλεσε ουσιαστικά τη Σερβία να ενταχθεί στη Συμμαχία

Τη σημαντικότερη, μάλλον, δήλωση του στο έδαφος της Βουλγαρίας ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ την έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ σήμερα στη Σόφια.Ο κ. Άντερς Φο Ράσμουσεν απηύθυνε μήνυμα στο Βελιγράδι να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) "όπου είναι το μέλλον της Σερβίας", κατά τα λόγια του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Κάλεσε επίσης τους Σέρβους "να μην υποφέρουν εξαιτίας των λαθών του παρελθόντος".

Ο δρόμος για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι πια ανοιχτός μετά τη σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

"Η σύλληψη του Μλάντιτς στέλνει σαφές μήνυμα, ότι τα εγκλήματα πολέμου αργά ή γρήγορα τιμωρούνται. Αφετέρου, με τη σύλληψη του απομακρύνεται το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της Σερβίας προς τους δύο διεθνούς οργανισμούς", δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν.

Αφού εξέφρασε την άποψη ότι έχει πλήρη συνείδηση για τη δυνατότητα στη σερβική κοινωνία να υπάρχει, για ιστορικούς λόγους, "ορισμένη δόση σκεπτικισμού", όπως είπε, απέναντι στην προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ράσμουσεν απεύθυνε σημαντικό μήνυμα από τη Σόφια προς το σερβικό λαό.
"Το μέλλον σας είναι στην καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφενός, και τη Σερβία, αφετέρου, προς αμοιβαίο όφελος και με γνώμονα την ενδεχόμενη ισότιμη συμμετοχή σας και στους δύο οργανισμούς. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι σήμερα εμείς είμαστε φίλοι του σερβικού λαού. Εσείς δεν πρέπει να υποφέρετε εξαιτίας των λαθών του παρελθόντος".

Με αυτόν τον τρόπο απευθύνθηκε προς τους Σέρβους (τα σύνορα των οποίων απέχουν μόλις πενήντα χιλιόμετρα δυτικά της Σόφιας) ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο οποίος υποστήριξε, στη συνέχεια, ότι "χάριν της επέμβασης του ΝΑΤΟ" στη Σερβία πριν δώδεκα χρόνια "σήμερα οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα" αφού "δια της απόρριψης ενός αυταρχικού ολοκληρωτικού συστήματος το ΝΑΤΟ συνέβαλε για την ανάπτυξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας", κατά τα λόγια του.

Ο κ. Ράσμουσεν κάλεσε τους Σέρβους "να προσπαθήσουν να επωφεληθούν στο έπακρον από τις δυνητικές πιθανότητες που ανοίγουν μπροστά τους"."Μπορείτε να το πετύχετε διαμέσου της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ" κατέληξε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρόεδρος Παρβάνοφ εξέφρασε ικανοποίηση από την επιβεβαίωση της "πολιτικής ανοιχτών θυρών" του ΝΑΤΟ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

"Για μας σαν γείτονες είναι πολύ σημαντικό χώρες σαν την (ΠΓΔ της) Μακεδονίας, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να έχουν την θέση τους στη Συμμαχία. Φυσικά, τόσο οι εταιρικές σχέσεις, όσο και η πλήρης ένταξη συνεπάγονται και εξαρτώνται από την εκπλήρωση ορισμένων κριτηρίων" δήλωσε ο κ. Παρβάνοφ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξέφρασε στον κ. Παρβάνοφ συγχαρητήρια για την "ισχυρή δέσμευση της Βουλγαρίας στο Αφγανιστάν", όπου οι εξακόσιοι Βούλγαροι στρατιωτικοί κάνουν "υπέροχη δουλειά", κατά τα λόγια του κ. Ράσμουσεν.
http://www.e-typos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.