4/5/11

Εχασε τον ήρωά του το ακραίο Ισλάμ

του Γ. Δελαστίκ

Η Δύση τον μίσησε βαθύτατα. Η αραβική και η μουσουλμανική γενικότερα Ανατολή τον λάτρεψε. Από τη νύχτα της Κυριακής πάντως αυτή η αντιπαράθεση Ανατολής - Δύσης άλλαξε πεδίο, καθώς οι Αμερικανοί κομάντο υπό την καθοδήγηση της CIA έστειλαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν να μετοικήσει οριστικά στον κόσμο που έτσι κι αλλιώς ανήκε τα τελευταία δέκα χρόνια - στον κόσμο των θρύλων. «Απόλυτο κακό» για τη Δύση, «ήρωας» για το Ισλάμ.

Η επιρροή του Οσάμα μπιν Λάντεν στον γήινο κόσμο ήταν άλλωστε σχεδόν εντελώς εκμηδενισμένη το τελευταίο διάστημα. Καμιά σχέση πλέον με το απόγειό της στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001 είχε γίνει ο ήρωας των ακραίων ισλαμιστών, αλλά και τεράστιων μουσουλμανικών μαζών, οι οποίες αναζητούσαν διέξοδο στην αφόρητη καθημερινότητα της ζωής τους σε μια αντιπαράθεση με τις αρχές, τις αξίες και τις κυβερνήσεις της Δύσης. Ο Οσάμα ήταν πλέον «φάντασμα».


Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της ανύπαρκτης πια απήχησης των ιδεών του Οσάμα μπιν Λάντεν στις μουσουλμανικές μάζες τουλάχιστον της Αραβίας από το γεγονός ότι σε απολύτως καμία από τις αραβικές εξεγέρσεις που συγκλονίζουν όλες τις χώρες, κυριολεκτικά σε καμία απολύτως, δεν είδαμε οπαδούς του να συμμετέχουν ή έστω να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν καιροσκοπικά την κατάσταση για να προωθήσουν τη δική τους πολιτική.


Ο ισλαμικός εξτρεμισμός βρίσκεται σε υποχώρηση αυτήν την εποχή. Κανένας ουσιαστικός κίνδυνος δεν υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο από τη δράση όποιων οπαδών του μπιν Λάντεν θελήσουν να εκδικηθούν τη δολοφονία του ήρωά τους.
Φυσικά και είναι πάντα δυνατόν κάποιος φανατικός υποστηρικτής του να ανατιναχθεί μέσα σε ένα τρένο, μια πλατεία ή ένα καφέ και να προκαλέσει ακόμη και δεκάδες αθώα θύματα, αλλά αυτό δεν συνιστά πολιτική απειλή, όσο αποτρόπαιο έγκλημα και αν αποτελεί.
Η υπερπροβολή τέτοιων κινδύνων από δυτικές κυβερνήσεις και πρωτίστως την αμερικανική υπηρετεί άλλους στόχους.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα των ΗΠΑ εξασφάλισε βεβαίως την επανεκλογή του, του χρόνου για δεύτερη προεδρική θητεία, παρά την καθολική απογοήτευση που έχει σπείρει η διάψευση όλων των ελπίδων όσων τον ψήφισαν την πρώτη φορά και τον έφεραν στην εξουσία το 2008.


Αυτό όμως είναι το λιγότερο - δηλαδή η επανεκλογή του Ομπάμα. Ούτως ή άλλως κανένας προοδευτικός άνθρωπος, όσο απογοητευμένος και αν είναι από τον Ομπάμα, δεν θα πει ποτέ ότι είναι προτιμότερο να εκλεγεί Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στις ΗΠΑ - πόσω μάλλον τώρα με την ακροδεξιά στροφή τους από την εποχή του Μπους που διαρκώς εντείνεται.
Το κακό είναι ότι ο Ομπάμα, ο οποίος δεν έκλεισε καν το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, το «Νταχάου της Αμερικής», ο οποίος έθεσε ξανά σε λειτουργία τα έκτακτα στρατοδικεία, ο οποίος δεν σταμάτησε τα βασανιστήρια κρατουμένων, ο οποίος δεν ακύρωσε τους στραγγαλιστικούς για τις πολιτικές ελευθερίες νόμους που είχαν περάσει στις ΗΠΑ με πρόσχημα την «αντιτρομοκρατική ασφάλεια» οι φασίζοντες νεοσυντηρητικοί της κυβέρνησης Μπους, προσπαθεί τώρα να αξιοποιήσει τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν και να την εμφανίσει ως... «δικαίωση» της προαναφερθείσας αποτρόπαιης πολιτικής του Μπους, την οποία συνεχίζει ο ίδιος!


Ο Ομπάμα επιχειρεί να δικαιώσει τη δεκαετή αμερικανική κατοχή του Αφγανιστάν (και εμμέσως και του Ιράκ, όπως και τον πόλεμο κατά της Λιβύης) που άρχισε ο Μπους και συνεχίζει ο ίδιος, να δικαιώσει τους κατακτητικούς πολέμους των ΗΠΑ που διευρύνονται, μέσω της εξόντωσης του μπιν Λάντεν. «Χαλάλι ο δεκαετής πόλεμος, στο τέλος τα καταφέραμε, τον φάγαμε, άρα άξιζε ο κόπος!», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στους Αμερικανούς και στον υπόλοιπο κόσμο.
Στο διάγγελμά του έκανε επίσης σαφές ότι θα συνεχίσει αναλλοίωτη την ίδια πολιτική. «Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», γιατί «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ - Κάιντα θα συνεχίσει να οργανώνει επιθέσεις εναντίον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Συνεργασία - Ο πακιστανικός στρατός στο κόλπο


Μοναδική χώρα στην οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις από την εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι το Πακιστάν. Αυτό θα συνέβαινε όμως μόνο αν η επιχείρηση δολοφονίας του από τη CIA είχε λάβει χώρα χωρίς την ανοχή των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού του Πακιστάν, που ανέκαθεν έπαιζαν ιδιόμορφο παιχνίδι προστατεύοντας και εξοπλίζοντας μυριάδες εξτρεμιστές ισλαμιστές και ταυτόχρονα καταδίδοντας και εξοντώνοντας σποραδικά κάποιους από αυτούς. Αυτοί προστάτευαν και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Από όσα όμως διοχετεύθηκαν περί της επιχείρησης εκτέλεσής του, συνάγεται ότι οι Πακιστανοί στρατιωτικοί ήταν μέσα στο «κόλπο».
ETHNOS

3 σχόλια:

  1. Θέλει ο ΝΑΡίτης να κρυφτεί, αλλά ο θαυμασμός προς τον ... «αδικοχαμένο» δεν τον αφήνει.

    >από το γεγονός ότι σε απολύτως καμία από τις αραβικές εξεγέρσεις που συγκλονίζουν όλες τις χώρες, κυριολεκτικά σε καμία απολύτως, δεν είδαμε οπαδούς του να συμμετέχουν ή έστω να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν καιροσκοπικά την κατάσταση για να προωθήσουν τη δική τους πολιτική<

    Θέλει και τα λέει, ή του ξεφεύγουνε;

    Ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα κάλεσε σήμερα τους εξεγερμένους της Λιβύης να συνεχίσουν τον αγώνα τους

    Mηνυμα Αλ Κάιντα για Αίγυπτο και Τυνησία

    Την υστεροφημία, βρε Γιώργη, την υστεροφημία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατα την αποψη μου η "δολοφονια" του Οσαμα ειναι σικε...
    Εγινε δε τωρα αυτη η σκηνοθετημενη δολοφονια ,κυριως να δικαιολογησει την εξοδο των ΗΠΑ απο το θεατρο του Αφγανισταν ,αν και δεν πιστευω να γινει πληρης αποσυρση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ομπάμα προεκλογικά, είχε υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Ιράκ και Αφγανιστάν. Είχε επενδύσει πολλά σ΄αυτήν την προοπτική.
    Τώρα όμως, να δούμε τι εξέλιξη θα υπάρξει μετά το θάνατο του Λάντεν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.