28/5/11

Αφιέρωμα για την Θεσσαλονίκη σε τουρκικό περιοδικό

(Ενδιαφέρον Χότζα για τη Θεσσαλονίκη)-Με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αναζητεί την ψύχη της» κυκλοφόρησε το τουρκικό φιλοϊσλαμικό περιοδικό «Aksiyon”
Με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αναζητεί την ψύχη της» κυκλοφόρησε το τουρκικό φιλοϊσλαμικό περιοδικό «Aksiyon», με αφορμή την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης από την Turkish Airlines.

Στο εκτενές αφιέρωμα ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, καθηγητές και επιχειρηματίες μιλάνε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που είχε η πόλη στο παρελθόν.

«Η Θεσσαλονίκη λογαριάζεται με τον εαυτό της προς την επιστροφή στην ιδιαίτερη θέση που είχε στο παρελθόν», αναφέρουν οι συντάκτες.

«Μια πόλη αναζητεί τον εαυτό της, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει πέσει σαν εφιάλτης πάνω στην χώρα», αναφέρεται στο αφιέρωμα.

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουταρης εκμυστηρεύεται το μεγαλύτερο όνειρο του, που είναι να ξανακερδίσει η πόλη το ιστορικό, πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, σε συνέντευξη που φιλοξενείται στο αφιέρωμα. «Πρώτα από όλα θέλουμε να φέρουμε πίσω, την ιστορική πραγματικότητα 500 ετών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,» λέει ο Δήμαρχος και συνεχίζει επικαλούμενος στον 20ο αιώνα: «οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, οι Έλληνες και οι Σλάβοι έδωσαν μια πολυπολιτισμική ταυτότητα στην πόλη. Στις αρχές του 20ου αιώνα σε αυτήν την πόλη, η οποία αντικατόπτριζε αυτήν την κυρίαρχη μοτίβα, εκδίδονταν 12 εφημερίδες στα Τουρκικά, στα Ελληνικά, στα Γαλλικά και στα Εβραϊκά»

«Η Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ήταν δεύτερη σημαντική πόλη της Ελλάδας, άλλα και της Οθωμανικής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,» υπενθυμίζει η αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητήριου Β.Ελλαδας Αικατερίνη Μιχαηλίδου.

Παράλληλα στο αφιέρωμα κάνουν λόγο, ο διακεκριμένος τουρκολόγος Βασίλης Δημητριάδης, ο καθηγητής θεολογίας Γρηγόριος Ζιάκας και η ιστορικός Μερόπη Αναστασιάδου.

1 σχόλιο:

  1. Τρισήμισυ χρόνια μείναν Μπουτάρη. Θα περάσουν. Ώστε θες να επαναφέρεις τις πραγματικότητες των 500 χρόνων Οθωμανίας! Εμείς δεν θέλουμε. Αν θέλαμε δεν θα τους είχαμε διώξει. Είναι άλλο πράγμα η ιστορική πραγματικότητα, άλλο πώς την προσλαμβάνει κάποιος και άλλο να είσαι γλύφτης. Ιστορική πραγματικότητα ήταν και για την Ρεπούση ο συνωστισμός. Μπουτάρη, πάψε να προκαλείς το αίσθημα ντόπιων και Μικρασιατικής καταγωγής Θεσσαλονικιών. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την Τουρκία και πάψε να παίζεις τον τουριστικό πράκτορα. Ο κάθε ένας από μας δεν σε έχει ανάγκη για να ξέρει τις ιστορικές πραγματικότητες της Σαλονίκης. Τις ξέρει και χωρίς εσένα. Εσύ τις ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.