31/5/11

Business Ισραήλ-Τουρκίας

Παρά την ένταση στον διπλωματικό τομέα , Τουρκία και Ισραήλ διατηρούν ιδιαίτερους δεσμούς στον εμπορικό τομέα, με το ύψος των εμπορικών συνναλαγών να εμφανίζει αυξητική τάση.Η Τουρκία αγοράζει υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό από πολεμικές βιομηχανίες του Ισραήλ ενώ ως επί το πλείστον ο ιματισμός και τα υποδήματα των ισραηλινών στρατιωτών είναι τουρκικής προέλευσης (Yakupoglu A.S. κορυφαία τουρκική εταιρεία στον τομέα της).
Παρά τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν υπάρξει συνέπειες στον εμπορικό τομέα .Αυτό φέρεται να δήλωσε με τον όρο της ανωνυμίας στέλεχος της ανωτέρω εταιρείας αλλά και ο πρόεδρος της ισραηλινής ομοσπονδίας των εμπορικών επιμελητηρίων Uriel Lynn δήλωσε ότι "το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις δεν έχουν επηρεαστεί από την πολιτική κατάσταση"
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Ισραήλ και την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 25 τοις εκατό μεταξύ 2009 και 2010, και κατά 40 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το διμερές εμπόριο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους έφθασε στα 3,442 δισεκατομμύρια $, έναντι 2,580 δισ. δολαρίων το 2009 .Ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν οι τομείς των χημικών ουσιών και των μετάλλων (Σίδηρος, χάλυβας, προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας, πετρέλαιο και προϊόντων πετρελαίου, ηλεκτρικά μηχανήματα, χημικά προϊόντα, δομικά υλικά, έτοιμα ενδύματα προϊόντα και τεχνουργήματα από μέταλλα), είναι τα κύρια προϊόντα που εξάγονται από την Τουρκία προς το Ισραήλ. Επιπλέον, έχει υπάρξει μια αύξηση των εξαγωγών από Τουρκικής πλευράς  σε πλαστικές ύλες, υφάσματα, ημιπολύτιμους λίθους και μεταφορικά μέσα, σύμφωνα με το ισραηλινό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η Τουρκία πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 2,083 δισεκατομμυρίων $ ενώ οι εισαγωγές 1,359 δισεκατομμυρίων δολαρίων αξίας των αγαθών από το Ισραήλ πέρυσι, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, και κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2011, η Τουρκία εξήγαγε προϊόντα αξίας 579,3 εκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ και τα εισαγόμενα προϊόντα ήταν αξίας 397,3 εκατομμυρίων $.
Η Τουρκία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή και δεύτερης σε μέγεθος στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Ahmet Reyiz Γιλμάζ, επικεφαλής της Yılmazlar Group και ηγέτης του Τουρκικού Εθνικιστικού Συντηρητικού Κόμματος- ( η οποία έχει αναλάβει και εκτελεί μεγάλα κατασκευαστικά έργα η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια και δραστηριοποιείται στο Ισραήλ για δύο δεκαετίες σχεδόν) και αν συνεχιστεί η ίδια αυξητική τάση είναι δυνατόν να την ξεπεράσει.
Εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής όμως είναι δυνατόν όμως να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και ανέφερε χαρακτηριστικά την απόρριψη της παράτασης της άδειας παραμονής 1000 Τούρκων εργατών στο Ισραήλ η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργεία της επιχείρησης του, αναφέρεται στην αδιαφοορία του τουρκικού κράτους για το πρόβλημα αυτό, αλλά ευελπιστεί  να ξεπεράσουν οι δύο πλευρές  τα προβλήματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.

1 σχόλιο:

  1. Εμ έτσι είναι της μόδας. Οι καβγάδες-καβγάδες αλλά οι business, business!!!
    Φαίνεται ότι οι διπλωματικές εντάσεις, λειτουργούν ως εξαιρετικής ποιότητας "καύσιμο" στην αρματοδρομία του σύγχρονου κέρδους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.