4/5/11

Eπικυρώνεται η συμφωνία συμφιλίωσης Χαμάς - Φατάχ

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν καθοριστικής σημασίας τη συμφιλίωση αυτή για την ανακήρυξη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχηγός της οργάνωσης Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς και ο αρχηγός της ισλαμιστικής Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ μετέβησαν σήμερα στο Κάιρο για να επικυρώσουν τη συμφωνία για τον τερματισμό της τετραετούς διένεξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η συμφωνία συμφιλίωσης, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και καταγγέλθηκε από το Ισραήλ, προβλέπει το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα παλαιστινιακά εδάφη καθώς και την προετοιμασία για την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών μέσα σε ένα χρόνο.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν καθοριστικής σημασίας τη συμφιλίωση αυτή για την ανακήρυξη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.
Ωστόσο μια διαφωνία για θέματα πρωτοκόλλου έχει καθυστερήσει την έναρξη της επίσημης τελετής. Η διαφωνία αφορά στη θέση που θα έχει ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ στη διάρκεια της τελετής, εάν δηλαδή θα σταθεί δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς, στο βήμα ή θα καθίσει ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων στην αίθουσα, δήλωσε παλαιστινιακή πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Η συμφωνία υπογράφηκε, όλοι υπέγραψαν. Σήμερα είναι η επισφράγιση της επίτευξης αυτής», δήλωσε ο Νάμπιλ Σάατ, αξιωματούχος της Φάταχ λίγο νωρίτερα.

2 σχόλια:

  1. Οι λογοι που ωθησαν Φαταχ και Χαμας
    σε εσπευσμενη και κατα νευρικο τροπο συμφωνια και με απουσια του Ισραηλ ητανε πολλοι.Με τα γεγονοτα στην Βορεια Αφρικη η Φαταχ φοβηθηκε την επεκταση αυτων και στην Λωριδα της Γαζας με επαναστατες κοσμικους αραβες.Γιαυτο
    και κατεστειλε η Φαταχ τις πρωτες διαδηλωσεις στην Λωριδα και κατα της εξουσιας της με τροπο αγριο.
    Επισης μεγαλη συμβολη στην συμφωνια ειχε και η υποσχεση του Αμπας οτι μετα την συμφωνια των δυο τους οι συνομιλιες με Ισραηλ θα συνεχιστουν διοτι τιποτα δεν θεωρειται δεδομενο.Επισης συνεβαλε στην συμφωνια οτι η ασφαλεια στην Γαζα θα συνεχισει να ανηκει στην Φαταχ και μετα και δεν θα καπελωθει απο την Φαταχ.Θεωρω οτι οταν αναψει μια φωτια στο τελος τα ξυλα θα καουν εστω και αν φαινεται οτι απλως καπνιζουν,δηλαδη,στην περιοχη του Ισραηλ τα γεγονοτα που ειναι να συμβουν θα συμβουν οτι... και να συμβει.Γριφος? Ας ειναι ετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συνεχισει να ανηκει στην Φαταχ

    Διορθωση= στην Χαμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.