17/5/11

Oι Έλληνες στηρίζουν την αντι-αμερικάνικη τρομοκρατία;



Έγκυροι ξένοι συνομιλητές της στήλης του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ στις Βρυξέλλες, μας πληροφορούν ότι αμέσως μετά την επιχείρηση εξόντωσης του Bin Laden οργανώθηκε από αμερικανικές υπηρεσίες μυστική σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων και των αισθημάτων της παγκόσμιας κοινής γνώμης, η οποία κάλυψε μέχρι στιγμής τις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, χώρες της ευρωπαϊκής ακτής της μεσογείου, των Βαλκανίων και του Καυκάσου και συνεχίζεται. Κατά τους ίδιους συνομιλητές, οι οποίοι επικαλούνται νατοϊκή πληροφόρηση, τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προέρχονται από μία από τις πλέον αντιδυτικές αραβικές χώρες.




Ακριβέστερα στο ερώτημα «αν η επίθεση κατά των διδύμων πύργων ήταν απρόκλητη και τρομοκρατική ή αντίθετα, δίκαιη και ηθικά νόμιμη απάντηση στην αμερικανική επιθετικότητα και την καταπίεση των λαών του κόσμου», 52% των ερωτηθέντων απάντησαν το δεύτερο, ενώ αυτοί που εξέφρασαν άγνοια ή αρνήθηκαν να απαντήσουν έφτασαν το 20% σε τρόπο που το ποσοστό όσων θεώρησαν την επίθεση της 9/11 τρομοκρατική να μη φτάνει στην Ελλάδα (σε σύγκριση π.χ. σε ποσοστό 80-85% στη Γαλλία και Ιταλία) ούτε το 30%. Στο ερώτημα αν η έκλειψη του Bin Laden από τη διεθνή σκηνή πρέπει να θεωρηθεί θετική εξέλιξη γιατί ενισχύει την ασφάλεια του κόσμου, ή αρνητική γιατί μειώνει τις προϋποθέσεις ανατροπής της μονοκρατορίας των ΗΠΑ και της παγκοσμιοποίησης, οι Έλληνες σφυγμομετρηθέντες που θεώρησαν ότι ο Bin Laden ήταν ..θετικός και επιθυμητός παράγοντας παρενόχλησης και φθοράς της νέας τάξης πραγμάτων φέρονται (κατά την ίδια πάντα πληροφόρησή μας) να ξεπερνούν το 55%, με πολλούς και πάλι οι οποίοι δεν απάντησαν. Όσο για το αν η επιχείρηση και ο φόνος του καταζητούμενου κατά τη διάρκεια της ήταν νόμιμη πολεμική ενέργεια ή διεθνές έγκλημα, οι συνομιλητές μας διατείνονται ότι κατά τα δημοσκοπικά στοιχεία των οποίων έλαβαν γνώση, περισσότεροι του 60% των συμπολιτών μας συμφωνούν υπέρ του χαρακτηρισμού της εγκληματικής ενέργειας.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η επισήμανση των συνομιλητών μας, ότι τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, ακόμα και στην πολύπαθη από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, Σερβία φέρονται ασύγκριτα φιλοαμερικανικότερα απ’ ό,τι στη Ελλάδα, προφανώς (εξηγούν) λόγω του σερβικού αντιμουσουλμανικού μένους μετά τη Βοσνία και το Κόσσοβο.

Αυτά, όπως είπαμε, από σοβαρούς και συνήθως καλοπροαίρετους, έγκυρους ξένους φίλους, η θεσμική θέση των οποίων επιτρέπει τη γνώση αναλόγων δεδομένων, έμμεσα έστω. Επιβάλλεται, όμως, να προβληματιστούμε για την ακρίβεια και τις προθέσεις της αρχικής διακίνησης παρόμοιων πληροφοριών για την Ελλάδα, που υποτίθεται ότι δεν είναι προς δημοσιοποίηση και άρα είναι ανεξέλεγκτες. Εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης της χώρας μας; Αποσκοπούν μήπως να αντισταθμίσουν ενδεχόμενα δυσμενή αποτελέσματα αντίστοιχης δημοσκόπησης στην Τουρκία; Μήπως θα έπρεπε ο Υπουργός Εξωτερικών να ενδιαφερθεί; Μήπως θα ήταν σκόπιμη δημοσκόπηση ελεγμένης αξιοπιστίας από κάποια γνωστή και έγκυρη εταιρία;




Το καλύτερο στο τέλος: η δημοσκόπηση φέρεται να περιελάμβανε και καταληκτικό ερώτημα κομματικής προτίμησης των σφυγμομετρουμένων. Υποτίθεται, ότι μεταξύ αυτών που έδωσαν φιλοαμερικανικές απαντήσεις υπερτερούν ελαφρά όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ακολουθούν αυτοί που ψήφισαν ΝΔ, είναι αισθητή η παρουσία εκείνων που δήλωσαν «φιλελεύθεροι που δεν έχουν πια κόμμα» και απουσιάζουν εντελώς (αναμενόμενο) και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ..ο ΛΑΟΣ.

Μήπως οδεύουμε προς συνοδοιπορία ελλήνων ορθοδόξων και ισλαμιστών; Νομίζουμε ότι μια φανερή δημοσκόπηση χρειάζεται. Είτε, όπως ελπίζουμε για να αντικρούσει κακίες, είτε αφού ούτως ή άλλως αυτές κυκλοφορούν για να ενισχυθεί η αυτεπίγνωση μας.

2 σχόλια:

  1. Μου αρεσει οτι οι Αμερικανοι "εκπλησονται" απο τα αποτελεσματα (μιας μαλλον στοχευμενης και υποπτης) δημοσκοπησης.Ας αναλογιστουν οτι σε μια σειρα ζητηματων (Σκποιανο, Ελληνοτουρκικα, Κυπριακο) η πολιτικη τους ηταν παντα ΕΝΑΝΤΙΟΝ μας( π.χ. σχεδιον Αναν)Τι περιμεναν λοιπον να τους αγαπαμε;Η παραφραζωντας τον ιστορικο Τιτο Λιβιο ας παψουν να μας μιλουν ως φιλοι μας (ενω δεν ειναι) και ας μας μιλουν ως εχθροι μας (που ειναι).Υπαρχει φυσικα και η ενναλκτικη να αλλαξουν πολιτικη και να αρχισουν να συμπεριφερονται φιλικα απεναντι μας οποτε και εμεις θα αλλαξουμε σταση αλλα τι να πω συγνωμμη αλλα στον τομεα της διεθνους πολιτικης δεν πιστευω σε θαυματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.