31/5/11

Ανοίγει τα χαρτιά της η Νoble Παρουσιάζει το σχέδιο για το φυσικό αέριο στη ΔΕΦΑ

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑτης για εκμετάλλευση του «Οικοπέδου 12» και συνεργασία με το Ισραήλ, για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, υγροποίησή του και εξαγωγές, τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος, παρουσιάζει σήμερα η αμερικανική «Νoble Εnergy», ενώπιον των μελών του δ.σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).
Η όδευση του υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό, (για τα οποία οι ανάγκες της Κύπρου μπορούν να ικανοποιηθούν συγκριτικά πολύ εύκολα), όπως και τα βασικά μεγέθη για τη μονάδα υγροποίησης, είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού και της πρότασης της Νoble Εnergy. Επίσης, λεπτομέρειες θα δοθούν και για το χρονοδιάγραμμα δοκιμαστικών διατρήσεων και μετέπειτα εκμετάλλευσης του «Οικοπέδου 12».

Όπως ήδη έγραψε ο «Φ», η Νoble Εnergy, που διαθέτει πλέον τη δική της επιχειρηματική βάση στη Λευκωσία, έχει παρουσιάσει την πρότασή της και ενώπιον του υπουργού Εμπορίου. Ένα από τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν για επίλυση, είναι αυτό της αποφυγής της χρονοβόρας διαδικασίας κρατικών προσφορών, για την επιλογή γεωτρύπανου, το οποίο μπορεί σχεδόν άμεσα να εξασφαλιστεί από τη Νoble που έχει κάνει ήδη σχετικές προσυμφωνίες. Επίσης, σε τελευταίο στάδιο βρίσκεται και το θέμα των περιβαλλοντικών και άλλων εγκρίσεων που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Ένα από τα θέματα που εκκρεμούν προς επίλυση, είναι και η επιθυμία της κυβέρνησης, να μείνει ανοικτή δίοδος συμμετοχής και πρόσβασης στο τερματικό υγροποίησης, των άλλων εταιρειών που θα διεκδικήσουν «Οικόπεδα» στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και πολύ πιθανόν σε αρκετά από αυτά να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 31/05/2011 

Σε δύο χρόνια θα φέρει το φυσικό αέριο η Noble

Περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια κοστολογείται το πρόγραμμα της Noble για την εξόρρυξη αλλά και την προμήθεια φυσικού αερίου. Η εταιρεία τονίζει ότι μέχρι το 2014 θα έχει φέρει το φυσικό αέριο.  

Την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση μέχρι σήμερα, αυτή της Noble  άκουσε η ΔΕΦΑ. Η εταιρία ανέλυσε τα σχέδιά της για εκμετάλλευση του «Οικοπέδου 12» και συνεργασία με το Ισραήλ, για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, υγροποίησή του και εξαγωγές, ενώ παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο της ΔΕΦΑ ώστε να γίνει προμηθευτής φυσικού αερίου περιλαμβάνει:

Την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, την μεταφορά του φυσικού αερίου το οποίο θα καταλήγει σε τερματικό που θα κατασκευαστεί. Προβλέπεται ακόμα ότι σε δύο χρόνια απο την μέρα που θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, η εταιρεία θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο.

Συνεπώς, οι υπεύθυνοι της Noble τόνισαν ότι μέχρι το 2014 μπορούν να προμηθεύουν την Κύπρο με φυσικό αέριο.Πάντως δεν αναφέρθηκε το πόσο με το οποίο θα αγοραστεί το φυσικό αέριο.

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και το θέμα των περιβαλλοντικών και άλλων εγκρίσεων που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Επίσης, ένα από τα θέματα που εκκρεμούν προς επίλυση, είναι και η επιθυμία της κυβέρνησης, να μείνει ανοικτή δίοδος συμμετοχής και πρόσβασης στο τερματικό υγροποίησης, των άλλων εταιρειών που θα διεκδικήσουν «Οικόπεδα» στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης.
  http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.