17/5/11

Wikileaks: Αμερικανική τιμωρία για το «βέτο» Καραμανλή στην ΠΓΔΜ

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραµµα visa - waiver (κατάργηση της βίζας για τους...
 
Wikileaks: Αμερικανική τιμωρία για το «βέτο» Καραμανλή στην ΠΓΔΜ
Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τον Οκτώβριο του 2008, φαίνεται πως ήταν «αντίποινα» της κυβέρνησης Μπους στην κυβέρνηση Καραµανλή για το ΝΑΤΟΪΚΟ «βέτο»του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓ∆Μ.
Όπως παραδέχεται σε τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks ο Αµερικανός πρέσβης στην Αθήνα, η οργή της κυβέρνησης Μπους «είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραµµα».


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, προκύπτει ακόµη ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Σεπτέµβριο του 2009 µε αµερικανική πίεση µια σειρά «αµφιλεγόµενων νοµικά συµφωνιών» -όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ.Μπακογιάννη- για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληµατιών, εντούτοις δεν υπήρξε αποτέλεσµα.

Οι Αµερικανοί προτίµησαν να µη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ν∆, παρά τις διαµαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών, η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το «δώρο» θα πήγαινε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναµονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραµµα visa - waiver από το 1999 και ότι τα προβλήµατα ασφαλείας και η έλλειψη βιοµετρικών διαβατηρίων, σε συνδυασµό µε τις εξελίξεις µετά την 11η Σεπτεµβρίου ήταν αυτά που την κράτησαν εκτός για τόσο καιρό.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας για είσοδο στο πρόγραµµα το 2005 και ότι η ειδική οµάδα που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2007 την αξιολόγησε θετικά.

Ωστόσο, το θέµα παρέµενε σε εκκρεµότητα λόγω «πολιτικών και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων».

Ο Σπέκχαρντ, ωστόσο, επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι όταν η Ελλάδα «κόπηκε» από το πρόγραµµα τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκαν (ανάµεσά τους οι Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία), αυτό συνέβη λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι.

Σηµειώνει χαρακτηριστικά: «Η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 για την αίτηση της ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας, λόγω του ονόµατος, επιβράδυνε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραµµα. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάµεσα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα που προσκλήθηκαν στο πρόγραµµα τον Οκτώβριο του 2008, ένα βήµα που ερµηνεύθηκε στην Ελλάδα ως πολιτική "τιµωρία"». http://www.epikaira.gr/

6 σχόλια:

  1. Μια απο τις καλύτερες κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, που του στοίχισε τα "Δεκεμβριανά" στη συνέχεια για αντίποινα κι όχι μόνο την ακύρωση της εξόδου από το καθεστώς βίζας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέστα Χρυσοστομε ........
    Τα ξεχάσαμε τα Δεκεμβριανα . Άραγε πότε θα το καταλάβουμε ότι ο Καραμανλής "έτσουξε" πολύ? Θα πρέπει να μας το αποκαλύψει και αυτό κάποιος ξένος? Μόνοι μας δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε δε μπανα να πηδ...ουν κιοι αμερικανοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Χάγη, για ένα βέτο που… δεν θέσαμε!

    Tα "Δεκεμβριανά" δεν τα ξεχάσαμε και θυμόμαστε (όσοι θυμόμαστε) τι τα προκάλεσαν.

    Πόσο αξιόπιστο είναι τελικά το Wikileaks;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακρίτα, εγώ θα επιμείνω (με άλλη διατύπωση):

    Αν για τούς αγωγούς και το βέτο στο Βουκουρέστι τα αντίποινα ήταν η διατήρηση τής βίζας, μικρό το κακό, ποιός την υπολογίζει (είδες διατύπωση;) τη βίζα; Για τις φωτιές έχουν να μάς πουν τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΙΓΚΟΥΙΝΕ η επιλογή Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν ήταν κίνδυνος για τα αμερικανικά συμφέροντα καθώς υπήρχε ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για τον AMBO.

    Η συμμετοχή της Ελλάδας όμως στο Νότιο ρεύμα αποτέλεσε επιλογή-δεν στηρίχθηκε απο το κόμμα της Ν.Δ. ούτε και απο πολλά κυβερνητικά τότε στελέχη, Μπακογιάννη, Χατζηδάκης- που έθιγε τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Οι υποκλοπές, τα Δεκεμβριανά, οι πυρκαγιές, η σκανδαλολογία, ήταν συνέπειες της ενόχλησης αυτής.

    Μην ξεχνάμε και τον τρόπο ανατροπής της συμφωνίας με την ΑΛβανία για τα χωρικά ύδατα.

    Εχοντας το παράδειγμα της αντίδρασης του Αντρέα Παπανδρέου το μόνο που αποτελεί σοβαρό διπραγμευτικό όπλο της Ελλάδας είναι η βάση της Σούδας και τούτο γιατί Κύπρος και Κρήτη θεωρούνται ως η κύρια γεωστρατηγική οδό για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

    Στο Αιγαίο οι Αμερικανοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν και τους δύο στην Ελλάδα (το παζάρεμα περιλαμβάνει Θράκη, δαντελωτά χωρικά ύδατα, νεκρές ζώνες, αποστρατικοποίηση νήσων έναντι παραχωρήσεων της Τουρκίας σε Κύπρο)

    Αναφορικά με την Κύπρο ότι δεν επέτυχε ο Αξονας Ισραήλ-ΗΠΑ-Τουρκίας με την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή, με το σχέδιο Ανάν, με το σχέδιο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., το επιτυγχάνει με τις συμφωνίες με την Νoble(Aμερικανική εταιρεία εβραικών συμφερόντων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.