31/5/11

Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και για το... τσουνάμι

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα Ακόμη και για την εγκατάσταση κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση τσουνάμι διαφωνούν η Ελλάδα και η Τουρκία στο Αιγαίο. Οι δύο χώρες φαίνεται ότι δεν μπορούν να συντονιστούν ώστε να συσταθεί ένα τέτοιο κέντρο στην περιοχή - μία ιδέα που ξεκίνησε έπειτα από το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 που προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές σε σειρά χωρών.


Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), καθώς και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο για να συζητήσουν τη δημιουργία των κέντρων έγκαιρης προειδοποίησης (early warning). Η οριστική απόφαση για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ληφθεί τον προσεχή Οκτώβριο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δύο είναι οι περιοχές που εμφανίζουν τις περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν τσουνάμι στην Ευρώπη. Η μία είναι ο βορειοανατολικός Ατλαντικός Ωκεανός και η δεύτερη η Μεσόγειος και οι συνδεόμενες με αυτή θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Θάλασσα του Μαρμαρά και Αιγαίο).

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Αστεροσκοπείο Αθηνών εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν την κάλυψη της περιοχής της Μεσογείου. Η Τουρκία δεν έμεινε άπρακτη καθώς, όπως γράφει η «Σαμπάχ», κατέθεσε υποψηφιότητα το Αστεροσκοπείο του Καντιλί της Κωνσταντινούπολης.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το θέμα είναι καθαρά επιστημονικό. Επειδή όμως υπάρχει βεβαρυμένο παρελθόν με προσπάθειες από την Αγκυρα να εκμεταλλευθεί τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ώστε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί διακριτικά την υπόθεση. Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πάντως ότι η Αθήνα επεχείρησε να επηρεάσει τη λήψη απόφασης με τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων, αλλά έπειτα από την αντίδραση της Τουρκίας αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.