17/6/11

Ο ρόλος του Καντάφι στην εισβολή του ’74

Για τη βοήθεια που πρόσφερε ο Καντάφι στον Αττίλα, γράφει ο Λοΐζος Πουργουρίδης.
Σύμφωνα με άρθρο στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βολκάν, λίγες μέρες μετά την εισβολή στην Κύπρο, οι τουρκικές δυνάμεις είχαν σοβαρή έλλειψη οπλισμού. Αποτάθηκαν στο Ιράν και στο Ιράκ για αποστολή οπλισμού. Οι προσπάθειές τους δεν καρποφόρησαν. Αποτάθηκαν τότε στη Λιβύη. Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, τους απάντησε ότι υπάρχουν άφθονα όπλα στις αποθήκες του ΝΑΤΟ, που έκλεισαν με διαταγή του. Ο Καντάφι έστειλε τέσσερα μεταγωγικά αεροπλάνα γεμάτα οπλισμό στην Τουρκία.


Πρωθυπουργός ήταν ο Ετζεβίτ και υπουργός Άμυνας ο Χασάν Εσάτ Ισίκ. Τούρκος διπλωμάτης, ο Τανέρ Μπαϊκότ, που υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ, πήγε στη Λιβύη για να πληρώσει τον οπλισμό και να πάρει νέο. Η απάντηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης ήταν: «Από σας δεν θέλουμε χρήματα. Να σας στείλουμε όσο οπλισμό θέλετε». Τούρκοι αξιωματικοί, που συνόδευαν τον διπλωμάτη, πήγαν στη βάση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και διάλεξαν ό,τι ήθελαν. Φόρτωσαν τον οπλισμό σε τέσσερα μεταγωγικά DC9 και τα πήραν στην Τουρκία. Συνολικά, έστειλαν οκτώ μεταγωγικά αεροπλάνα.

ΟΚαντάφι είπε στην τουρκική αντιπροσωπεία, που πήγε στη Λιβύη, ότι αισθάνεται περήφανος γι’ αυτούς, για ό,τι έκαναν, και να μείνουν να τους φιλοξενήσει. Μάλιστα, τους ρώτησε γιατί δεν κατέλαβαν όλο το νησί και ότι αν τολμήσει η Ελλάδα να κινηθεί, τότε θα έχουν κάθε βοήθεια από αυτόν. Και τελειώνει το άρθρο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Βολκάν: Όσα πρόσφερε στην Τουρκία οΚαντάφι, καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν πρόσφερε. Αυτός, λοιπόν, ήταν ο «φίλος» μας.
Οι Τούρκοι ανέλαβαν ρόλο μεσολαβητή στη διένεξη για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις για να γυιτώσουν τον φίλο τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Φαίνεται πως οι σύμμαχοι αποφάσισαν να τον εξοντώσουν για δικούς τους σκοπούς και συνεχίζουν τον πόλεμο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 16/06/2011

3 σχόλια:

  1. Έτσι λοιπόν, ο Καντάφι ενίσχυσε τον Αττίλα αφιλοκερδώς ;

    Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. ΓΑΠ, ήταν Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος του Καντάφι;

    Γνώριζε βέβαια περί ποίου "λελουδίου" επρόκειτο !

    Βέβαια υπάρχει και η προϊστορία: Το Κανταφικό καθεστώς είχε χρηματοδοτήσει γενναία στα πρώτα του βήματα το ΠΑΣΟΚ, εξ ού και το πράσινο χρώμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΑΠ...ΑΓΠ... ίδιο πράμμα είναι... ίσως ο ΑΓΠ είχε λιγότερες γλάστρες στο μπαλκόνι. Ο ΓΑΠ μάλλον τις παραποτίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.