4/6/11

Οι δυνάμεις ασφάλειας πυροβολούν το πλήθος στη Συρία

Le Point.fr
Η Συρία γνωρίζει τα σημαντικότερα γεγονότα της 
από τις αρχές του κινήματος διαμαρτυρίας. 
Οι δυνάμεις ασφάλειας άνοιξαν πυρ στη Χαμά κατά των χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν σε φόρο τιμής για τα παιδιά που σκοτώθηκαν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή έναντι του καθεστώτος στη Συρία, από τους οποίους 50.000 στη Χαμά (κέντρο), σε φόρο τιμής στα παιδιά που σκοτώθηκαν από τη την καταστολή, ανακοίνωσαν ακτιβιστές. 
Τα γεγονότα αυτά είναι τα μεγαλύτερα από την έναρξη στα μέσα Μαρτίου του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ,. 
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση στην Χαμά από την έναρξη της διαμαρτυρίας», δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ-Ραχμάν, διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο.

Αναφέρθηκε σε «εκτεταμένα πυρά» από τις υπηρεσίες ασφαλείας για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σκοτώνοντας τριάντα τέσσερα άτομα στην Χαμά. 
Το 1982, μια τρομερή καταστολή είχε κάνει 20.000 νεκρούς στη Χάμα, όταν οι Αδελφοί  Μουσουλμάνοι είχαν επαναστατήσει έναντι του καθεστώτος του Ελ Χαφέζ Ασαντ, πατέρας του Μπασάρ.

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Στο βορρά της χώρας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα περίχωρα  συγκεντρώθηκαν στο Maaret al-Numan, δήλωσε ένας μαχητής  επί τόπου. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωπους, διαδήλωσαν επίσης στη Καμισλί, Αμουντα, και στο Ρας Αλ-Αιν (Ras Al-Ain), δήλωσε ένας Κούρδος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
«Περισσότεροι από 3.000 άνθρωπους, Κούρδοι και  Άραβες, διαδήλωσαν κοντά στο τέμενος Κάσμο» στη Καμισλί (Qamishli), φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας», δήλωσε ο Χασάν Μπερο, ο οποίος δήλωσε ότι πρόσφατα κλήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας . 
Περισσότεροι από 1.500 άνθρωπους διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης της Αμούντα (Amouda), και πάνω από 1.000 στο Ρας Αλ-Αιν (Ras Al-Ain). 
Στην τελευταία αυτή πόλη, οι διαδηλωτές έφερναν μια συριακή σημαία 16 μέτρα μήκους. 
Περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στην παράκτια πόλη της Μπάνιας (στα δυτικά), σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη Δαμασκό και σε γειτονικές πόλεις, δήλωσε ο επικεφαλής του συριακού Συνδέσμου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Abdel-Karim Rihaoui. 
Ήταν σχεδόν 2.000 στην γειτονιά Rokni Eddine. 
Στη Midane, μια νότια γειτονιά, περίπου 500 άνθρωποι διασκορπίστηκαν με ρόπαλα από την αστυνομία, δήλωσε ο ακτιβιστής. 
Στο νότο, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην Jassem, κοντά στη Ντέραα, το επίκεντρο της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια διαδήλωση έγινε και στο Deal κοντά στη Ντέραα.

Le Point.fr    03/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.