9/6/11

Μηνύματα συμβιβασμού και μηνύματα αξιοπρέπειας

Κωνσταντνίνος Χολέβας, πολιτικός αναλυτής-http://www.diktyo21.gr/

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς ζητά με λογική επιχειρηματολογία την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Την ώρα που ο διακεκριμένος Συνταγματολόγος καθηγητής Γεώργιος Κασιμάτης εξηγεί με πειστικό τρόπο ότι η δανειακή σύμβαση είναι αντισυνταγματική και άκυρη, διότι έπρεπε να εγκριθεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Την ώρα που ο διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης δηλώνει ότι στα εθνικά και στα οικονομικά θέματα οι κυβερνώντες αντικατέστησαν το Μολών Λαβέ μέ το «Πωλών Λαβέ».

Την ώρα που ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει την ανησυχία του για πιθανό ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας θεωρεί αποτυχημένη την εφαρμογή του Μνημονίου.

Και την ώρα που χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, νέοι, γέροι, κομματικοποιημένοι ή ανένταχτοι κατακλύζουν τις πλατείες των μεγάλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά (πλην ελαχίστων που εκτρέπονται σε βιαιότητες και επικίνδυνο αντικοινοβουλευτισμό),


Την ώρα, λοιπόν, που συμβαίνουν όλα αυτά εμφανίζονται 32 διανοούμενοι και επιστήμονες και με ένα κείμενό τους (με τίτλο:Τολμήστε) δίνουν στήριγμα στο αποτυχημένο και αντισυνταγματικό μνημόνιο και στην άδικη κοινωνική πολιτική που αυτό συνεπάγεται. Το κείμενο αυτό προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση και τα φιλομνημονιακά Μ.Μ.Ε. και έρχεται να λειτουργήσει σαν δεκανίκι σε μία πολιτική που καταρρέει.

Προς Θεού δεν αμφισβητώ το ειλικρινές ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων για την τύχη της Ελλάδος, ούτε υποτιμώ την προσφορά τους στα Γράμματα και στην Επιστήμη. Ειδικά για μια ποιήτρια και Ακαδημαϊκό, όπως την Κική Δημουλά, που εκτιμώ ιδιαιτέρως. Πιστεύω, όμως, ότι το κείμενο αυτό απογοήτευσε όσους το διάβασαν, διότι από τους πνευματικούς ανθρώπους περιμένουμε αγωνιστικότητα και αντιστασιακό πνεύμα .Όχι τάσεις υποταγής και συμβιβασμού. Οι 32 κατηγορούν τις αντίθετες φωνές ως εκφράσεις «λαϊκισμού και ανευθυνότητας». Κάποιος θα μπορούσε να τους ερωτήσει: Και ποια είναι η υπευθυνότητα; Να εθελοτυφλείτε μπροστά στην αποτυχία του Μνημονίου και στην πρωτοφανή εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας χωρίς τη νομότυπη έγκριση της Βουλής;

Θα ήθελα επίσης να τους ερωτήσω: Αν πράγματι ως πνευματικοί άνθρωποι θέλετε να έχετε μία δημόσια παρέμβαση, γιατί δεν ακούσαμε τη φωνή σας για τη διαστρέβλωση της ελληνικής Ιστορίας από τα Σκόπια; Γιατί δεν μιλήσατε για τον εξοβελισμό των μεγάλων λογοτεχνών μας από τα σχολικά βιβλία; Γιατί δεν δηλώσατε την αλληλεγγύη σας στην Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, η οποία διαφωνεί με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της Αντιγόνης του Σοφοκλέους και του Επιταφίου του Περικλέους από τα Λύκεια; Γιατί δεν μιλήσατε όταν από τηλεοπτικές εκπομπές λοιδορήθηκαν οι ήρωες του 1821 και αμφισβητήθηκε η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού;

Το κείμενο των 32 δεν πείθει κανέναν. Πολλοί από αυτούς υπέγραψαν πριν από λίγα χρόνια αντίστοιχο κείμενο υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Προσπάθησαν να φοβίσουν τους Ελληνοκυπρίους ότι θα συμβούν φοβερά και τρομερά αν υπερισχύσει το ΟΧΙ. Τελικά το σχέδιο καταψηφίσθηκε, η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρ. Ένωσης, κορυφαίοι ξένοι συνταγματολόγοι έκρινα το σχέδιο ως αντιδημοκρατικό και αντιευρωπαϊκό, αλλά οι υποστηρικτές του Ανάν δεν βγήκαν να ζητήσουν συγγνώμην. Οι υπογραφές τους είναι νωπές και ο λαός μας δεν ξεχνά τόσο εύκολα όσο νομίζουν. Και τώρα έρχονται να μας πουν ότι όσοι διαφωνούν με το μνημόνιο είναι ανεύθυνοι και λαϊκιστές; Ήμαρτον!

Ευτυχώς που τις ίδιες ημέρες εμφανίσθηκε ένα άλλο κείμενο γεμάτο εθνική αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και ιστορική τεκμηρίωση, αλλά αυτό το κείμενο δεν προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυά μας. Πρόκειται για την «Επιστολή των γηγενών Μακεδόνων στον ΟΗΕ», την οποία υπογράφουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπης, Αυστραλίας και Αφρικής καθώς και δεκάδες σωματεία Μακεδόνων από τον ελλαδικό χώρο. Το κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

«... 5. Δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε το προγονικό μας όνομα «Μακεδόνας» και την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητά μας στον πολυεθνικό πληθυσμό της Π.Γ.Δ.Μ.. Η Π.Γ.Δ.Μ. αποτελείται επίσημα από είκοσι μία (21) εθνότητες με κυρίαρχες αυτές των Σλάβων και των Αλβανών.

6. Δεν δεχόμαστε να ονομαστεί Μακεδονία η περιοχή των Σκοπίων, για να εξυπηρετήσουμε τα επεκτατικά σχέδια των κυβερνήσεων της Π.Γ.Δ.Μ. εις βάρος της Ελλάδος. Η περιοχή των Σκοπίων ποτέ δεν περιλαμβανόταν μέσα στα όρια της ιστορικής Μακεδονίας, μέσα στα όρια της οποίας κατοικούμε ανέκαθεν εμείς οι Μακεδόνες.

7. Δεν νομιμοποιούμε κανέναν πολιτικό της Ελλάδος να παραχωρήσει το όνομά μας «Μακεδόνας» στον Σλαβικό πολιτισμό της Π.Γ.Δ.Μ. αποδεχόμενος σύνθετο όνομα ή γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του στην οριστική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Οι Έλληνες πολιτικοί δεσμεύονται από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών την 13.4.1992 στην Αθήνα υπό την Προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας...».

Το κείμενο των Μακεδόνων του απανταχού Ελληνισμού καταλήγει με την πρόσκληση προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτζ και άλλους διεθνείς παράγοντες να επισκεφθούν τα μνημεία και τα μουσεία της αρχαίας ελληνικότατης Μακεδονίας στις Αιγές, στο Δίον, στην Πέλλα, στην Αιανή, στη Θεσσαλονίκη.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε ένα κείμενο που δείχνει άγνοια της πραγματικότητας και μάς καλεί σε συμβιβασμό και από την άλλη ένα τεκμηριωμένο με ντοκουμέντα κείμενο που αποπνέει αγωνιστικότητα και αισιοδοξία. Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα των αντιφάσεων.

6 σχόλια:

  1. Ὅταν ἀκούω σεβασμὸ καὶ ἀξιοπρέπεια κουμπώνομαι. Ὁ σεβασμὸς καὶ ἡ ἀξιοπρέπεια χρειάζονται δουλειὰ πολύ.
    Ἐδῶ θέλουμε νὰ μᾶς ταΐζουν, νὰ μᾶς φυλάσσουν τὰ σύνορα καὶ δὲν ξέρω τί ἄλλο, οἱ ξένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλαδα των τρελλων για δεσιμο θελετε να πειτε...
    Η Ελλαδα των στρεβλωσεων,του παραλογισμου και του ακρατου- αλογου πιθηκισμου...
    Χωρις να αναφερουμε δε την "Ελλαδα"
    που μισει θανασιμα τον εαυτο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι χαρακτηριστική, αν όχι αφοπλιστική, η αποστροφή του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη ενώπιον αντιπροσωπείας των εργαζομένων: «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αποφασίστηκε γιατί η τρόικα απαίτησε μια ιδιωτικοποίηση να προχωρήσει οπωσδήποτε μέσα στον Ιούνιο. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο για τον ΟΤΕ και για το 10% των μετοχών γιατί δεν απαιτούσε άλλες διαδικασίες και αρκούσε η συμφωνία μετόχων του ελληνικού Δημοσίου με τη Deutsche Telekom του 2008». Ανάμεσα σε άλλα, η τρόικα απαίτησε ως αντάλλαγμα για την περιβόητη 5η δόση του δανείου μία άμεση ιδιωτικοποίηση.

    Το deal

    H Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) ενέκρινε χθες και επίσημα την πώληση του περαιτέρω 10% από το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ (στο Δημόσιο θα παραμείνει πλέον το 5%). Η παραχώρηση του ποσοστού θα κοστίσει στη Deutsche Telekom περίπου 400 εκατ. ευρώ, όταν η ίδια εταιρεία είχε αγοράσει 30% των μετοχών έναντι 4 δις ευρώ το 2008. Συνεπώς, έναντι 28 ευρώ ανά μετοχή, το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει σήμερα μόλις 8 ευρώ ανά μετοχή. «Λογικά θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο να ενισχύσει τη θέση του στον ΟΤΕ, αγοράζοντας μετοχές», τονίζει η ΟΜΕ - ΟΤΕ.

    Η «προίκα»

    Σύμφωνα με έρευνα της ICAP με αντικείμενο τους ισολογισμούς 4.065 εταιρειών για τη χρήση του 2010 (με ισολογισμό δημοσιευμένο έως τις 17.05.2011), παρ’ όλη την εκτεταμένη οικονομική ύφεση, ο ΟΤΕ βρίσκεται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας κέρδη ύψους 152,4 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία, άλλωστε, υπάγονται οι -επίσης προς ιδιωτικοποίηση- ΟΠΑΠ (893,2 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (726,1 εκατ. ευρώ), και Ελ.Βενιζέλος (158 εκατ. ευρώ).

    Το «ψαλίδι»

    Η ΟΜΕ - ΟΤΕ, η οποία εκπροσωπεί τους περίπου 16.000 εργαζόμενους της επιχείρησης, αναδεικνύει ως κεντρικό στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε απόλυσης. Στο μεταξύ, παραπάνω από πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η μείωση των αποδοχών. Όπως, άλλωστε, επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg αναφορικά με τις προθέσεις της γερμανικής εταιρείας, μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom Ρενέ Όμπερμαν, ο οποίος το 2007 έπεισε τους εργαζόμενους του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών να αποδεχθούν περικοπές. Εν μέσω αυτού του κλίματος, είναι ήδη σε εξέλιξη διαδοχικές κινητοποιήσεις του κλάδου (24ωρη απεργιακή κινητοποίηση όλων των ΔΕΚΟ σήμερα). «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει εγγυήσεις για τις αποδοχές και τις θέσεις εργασίας, αλλά δεν μας έχει ενημερώσει καν για το παραμικρό», επισημαίνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας. Υπενθυμίζεται, ότι το 2005 αποχώρησαν από τον ΟΤΕ 5.000 εργαζόμενοι, στο πλαίσιο εθελούσιας εξόδου. Σημειώνεται ότι το εργασιακό κόστος της επιχείρησης φέρεται να αντιστοιχεί στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του και στο 35,3% των εσόδων του (το 2010 ανήλθε σε 766 εκατ. ευρώ).

    Οι συνέπειες

    Με την επισήμανση ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν κρίσιμο τομέα για κάθε χώρα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, μαζί με άλλους, εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, η οποία συνεπάγεται την αφαίρεση της δυνατότητας παρέμβασης από το κράτος, θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, την άμυνα, την ασφάλεια και εν τέλει την κοινωνία της Ελλάδας. Ο κ. Κούτρας καταγγέλλει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr «αφελληνισμό», σημειώνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο, με την αποχώρηση από τη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, χάνει πλέον τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις τηλεπικοινωνίες, παραιτούμενο ακόμη και από τη δυνατότητα άσκησης βέτο.
    [ TVXS 9/6/11 ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τα γράψουμε τα ονόματα να τα θυμόμαστε:

    Και νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε επιστολή απαξίωσης στον καθένα ξεχωριστά:

    Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρλέκος, Φασιανός, Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Αλεβιζάτος, Νάσος Βαγενάς,Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Άγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Το κείμενο των 32 δεν πείθει κανέναν. Πολλοί από αυτούς υπέγραψαν πριν από λίγα χρόνια αντίστοιχο κείμενο υπέρ του Σχεδίου Ανάν".

    Τα είπες όλα μάστορα. Σε όλες τις βρωμοδουλειές η ίδια κλίκα.

    "Την ώρα που ο διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης δηλώνει ότι στα εθνικά και στα οικονομικά θέματα οι κυβερνώντες αντικατέστησαν το Μολών Λαβέ μέ το «Πωλών Λαβέ»".

    Άριστα κύριε Μαρκεζίνη, ζωγράφισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πού ήσουν αγανακτισμένε;
    Τα κατόπιν εορτής, δεν ενδιαφέρουν.
    Ο φίλος τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκει...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.