1/6/11

Οι Νεο-οθωμανοί της Ελλάδος

Του Κώστα Πικραμένου*
H 29η Μαιου 1453 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου 11 αιώνων Βυζαντινής πολιτισμικής ηγεμονίας. Ένα μείγμα ελληνικής γραμματείας, ρωμαικού δικαίου και ορθόδοξου Χριστιανισμού. Οι Σελτζουκίδες και οι Οσμανλίδες Τούρκοι (1300 μΧ) θα εγκατασταθούν στα εδάφη της Ανατολίας, του Καυκάσου, της Κριμέας και των Βαλκανίων και θα πολιορκήσουν τη Βιέννη (17ος αιώνας μ.Χ). Θα υποτάξουν τους Μαμελούκους και θα επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην Αραβική χερσόνησο και την Βόρεια Αφρική μέχρι το Αλγέρι.

Ο 18ος και 19ος αιώνας θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τους «εμπορικούς δρόμους» προς τις Ινδίες. Η φθορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεκινάει με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνο (1827), τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878), τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13) και ολοκληρώνεται με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923).
H Ρεπουμπλικανική Τουρκία (1923-1983 ) θα αρνηθεί το οθωμανικό παρελθόν της ως την «πηγή όλων των δεινών» και θα στραφεί «εις την Δύσην» απομακρυνόμενη από Άραβες και Πέρσες. Η άνοδος του Τουργκούτ Οζάλ (1983) και η πτώση του Κομμουνισμού (1989-1991) θα αναβιώσουν τις έννοιες του Παντουρκισμού (Κεντρική Ασία, Καύκασος, Μαύρη Θάλασσα) και του Οθωμανισμού (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική)
Από τις αρχές του 21ος αιώνα επιχειρείται μία «διακριτική αναβίωση» της Οθωμανικής κληρονομίας μέσω της πολιτικής μηδενικών προβλημάτων του Αχμέτ Νταβούτογλου. Όσον αφορά στην Ελλάδα τα «σημεία των καιρών» είναι ορατά αν και σε πρώτη φάση δρομολογείται μία αναγνωριστική προσέγγιση. Συγκεκριμένα:
1) Η Υπουργική απόφαση Μαριέττας Γιαννάκου (επί ΝΔ) για εισαγωγή της Τουρκικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
2) Η Ιδρυση Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
3) Τα Ερευνητικά προγράμματα Οθωμανικής κληρονομιάς του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
4) Οι ημερίδες «κεκλεισμένων των θυρών» του ΕΛΙΑΜΕΠ με τους ιθύνοντες του Νεο-οθωμανισμού στην Τουρκία
5) Το Ινστιτουτο Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλα
6) Η ταινία του Ηρακλή Μήλλα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2011
7) Η παραγωγή του ΣΚΑΙ για το «1821» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Θάνο Βερέμη του ΕΛΙΑΜΕΠ
8) Η καταγραφή από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όλων των Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα
9) Οι εκδόσεις του Κέντρου για την Δημοκρατία στα Βαλκάνια με έδρα την Θεσσαλονίκη
10) Το αφιέρωμα του περιοδικού Aksiyon (του Φετουλάχ Γκιουλέν) για την Θεσσαλονίκη με τις δηλώσεις του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Xωρίς να θέλω να περι-αυτολογήσω, ελάχιστοι άνθρωποι (μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού) μπορούμε να εντοπίσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τις παράλληλες σχέσεις που συνδέουν τα ως άνω πρόσωπα. Ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής είναι επίσης εκ των ειδικών...
Θέλω να τονίσω ότι οι καταγεγραμμένες νεο-oθωμανικές δράσεις και πρωτοβουλίες φυσικά δεν καθοδηγούνται και δεν συντονίζονται από ένα σκιώδες κοινό κέντρο αποφάσεων. Δεν τίθεται θέμα συνομωσίας. Οι άνθρωποι όμως που πρωταγωνιστούν έχουν παράλληλες σχέσεις και συμφέροντα και ανήκουν στον ίδιο πολιτικο-ιδεολογικό χώρο.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Θάνος Βερέμης είναι στη νεο-φιλελεύθερη «Δράση» του Στέφανου Μάνου. Ο Θάνος Βερέμης συνεργάζεται με το Συγκρότημα ΣΚΑΙ (οικογένεια Αλαφούζου) που στηρίζει επικοινωνιακά το Στέφανο Μάνο. Ο Κων/πολίτης Ηρακλής Μίλλας διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών όπου διδάσκει και ο Θάνος Βερέμης ενώ και οι δύο βρίσκονται στο οργανόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής (οικογένεια Αλαφούζου) είναι επίσης στο οργανόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Τσούκαλης είναι παράλληλα σύμβουλος του Τουρκικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών ΕDAM. H Μαριέττα Γιαννάκου είναι πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Κούτσικου, προέδρου του Ελληνο-Toυρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το περιοδικό Aksiyon ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα ΖΑΜΑΝ της κοινότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν που στηρίζει του ΑΚP του Ερντογάν. Ερευνητικά προγράμματα στο Ιδρυμα Εθνικών Ερευνών χρηματοδοτούνται από το Ιδρύμα Τουρκικού Πολιτισμού. Το Κέντρο για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια χρηματοδοτείται από Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες όπως ο Κώστας Καρράς, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Παρατηρούμε λοιπόν ότι υφίσταται ένα πλέγμα σχέσεων που εν τέλει οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: τη σταδιακή ένταξη της Ελλάδος στη νεο-oθωμανική σφαίρα επιρροής.
Επειδή ο γράφων γνωρίζει και μιλάει Τουρκικά, έχει επισκεφτεί σχεδόν τη μισή Τουρκία και διατηρεί επαφές με Τούρκους πολιτικούς επιστήμονες και δημοσιογράφους ανησυχεί ιδιαίτερα για την νεο-οθωμανική τάση που χαρακτηρίζει μερίδα της πολιτικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής ελίτ της χώρας. Αρκεί να διαβάσουν το «Στρατητικό Βάθος» του Νταβούτογλου για να καταλάβουν ότι «παίζουν με τη φωτιά.»
Αν δεν θέλουν να χυθεί αίμα σε μία Ελλάδα που θα γνωρίσει (στα χρόνια που έρχονται) τη φτώχεια και την εξαθλίωση λόγω Μνημονίου θα πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα τα οθωμανικά πειράματα. Αντιθέτως αν φιλοδοξούν να μετατρέψουν Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα σε προπύργια μίας δήθεν νεο-οθωμανικής συνύπαρξης θα ανοίξουν χωρίς οι ίδιοι να το καταλάβουν το «κουτί της Πανδώρας».
Ο Νεο-οθωμανισμός του Νταβούτογλου λειτουργεί όπως η Επανάσταση των ΝεοΤούρκων. Στην αρχή (το 1908) ξεκίνησε με το σύνθημα «Ελευθερία, Αδελφοσύνη, Ισότητα» και κατέληξε στο 3ο συνέδριο του Κομιτάτου (1911) με το σύνθημα “Turkiye Τurklerindir”. Αρκεί να διαβάσει κανείς το άρθρο στο περιοδικό Aksiyon για τη Θεσσαλονίκη για να καταλάβει που πάει το «πείραμα».
Εδώ θα είμαστε και η Ιστορία θα κρίνει ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Μέχρι τότε μπορούμε να συνεχίσουμε τις κουμπαριές και τα ζεϊμπέκικα.
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου “Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (ekdotika.blogspot.com)

5 σχόλια:

  1. Μυλος οι διαπλεκομενοι.Στο ακολουθο
    " H Μαριέττα Γιαννάκου είναι πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Κούτσικου, προέδρου του Ελληνο-Toυρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου."
    Θελω να ερωτησω αν ο κ.Κουτσικος ητανε ποτε προμηθευτης Νοσοκομειων και ιδιως αν συμπιπτει αυτη η ενασχοληση του με την συζυγον του να παιρνει το Υπουργειο Υγειας.Δεν θυμαμαι καλα.Μηπως μπορει καποιος να βοηθησει.Και ελπιζω να μη θυμαμαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να που θυμηθηκα!!!

    "... Ο κύκλος εργασιών της ERGO αρχικά περιστρεφόταν γύρω από την εισαγωγή, αντιπροσώπευση και εμπορία ιατρικού εξοπλισμού. Το 1982 η εταιρεία σημειώνοντας διαρκώς ανοδική πορεία, μπήκε στον τομέα της παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων. Στο μεταξύ, ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας άρχισε να επεκτείνεται στην οργάνωση κρατικών νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων, ενώ ίδρυσε δικά του διαγνωστικά κέντρα και κλινικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
    Σήμερα στον Ομιλο Επιχειρήσεων "Π.Κ. Κούτσικος" ανήκουν δώδεκα ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ιατρικό χώρο, μια ασφαλιστική και μια χρηματοοικονομική. Υπάρχει επίσης συμμετοχή σε μερικές ακόμη εταιρείες, εκ των οποίων η μία μόνο είναι ιδιοκτήτρια 37 διαγνωστικών κέντρων σε όλη την επικράτεια...."
    Δηλαδη εξοπλισμοι νοσοκομειων με την συζυγο υπυργο...Αντε τωρα εσεις να μαζευεστε στο Συνταγμα για να μουτζωνετε τους...περαστικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχεια=
    Οι οικονομες δεν γινονται χωρις καποια θυματα να τις πληρωσουν

    Στην Δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στον Ασκληπιό
    29/12/2007 22:45:32
    Απλήρωτοι και αποδέκτες πρωτοφανούς αντιεργατικής συμπεριφοράς δηλώνουν οι εργαζόμενοι στον Ασκληπιό. Μηνυτήρια αναφορά στον πρώην σύζυγο της Μαριέττας Γιαννάκου, Παναγιώτη Κουτσίκου, που είναι ο ισχυρός άνδρας του Ασκληπιού.

    Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλος τα δεδουλευμένα τους, αλλά και να στείλουν μήνυμα στους υπεύθυνους του Ιατρικού Κέντρου για την συμπεριφορά που επέδειξαν απέναντί τους, είναι οι εργαζόμενοι στον “Ασκληπιό”, οι οποίοι καταγγέλλουν πως παραμένουν απλήρωτοι για αρκετό καιρό, χωρίς καν να έχουν λάβει δώρα και επιδόματα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να δώσουν την μάχη μέχρι και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

    Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Ασκληπιού, ο ισχυρός άνδρας του Ιατρικού Κέντρου Παναγιώτης Κουτσίκος, άλλοτε σύζυγος της πρώην Υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, παρουσιάζει ανάλγητη συμπεριφορά, χωρίς καν να τους έχει καταβάλλει το δώρο των Χριστουγέννων, η μη καταβολή του οποίου αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας και συνοδεύεται από σύλληψη του υπεύθυνου εργοδότη.

    “Πρόσφατα (22.12.2007) οι εργαζόμενοι μετά από ενημέρωση που είχαν από την διεύθυνση του Κέντρου ότι δεν θα καταβληθεί το δώρο τους, αλλά ούτε και οι μισθοί που τους οφείλονται, προσέφυγαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πατρών, ο οποίος τους παρέπεμψε στο να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα της επιχείρησης, πράγμα που έγινε. Ενημερώθηκαν κατόπιν τούτου όλα τα Αστυνομικά Τμήματα και Διευθύνσεις της χώρας σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας από τις 22/12/2007, ένα αστυνομικό σήμα το οποίο εξέδωσε το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών προτρέποντας την Ελληνική Αστυνομία να προβεί στον εντοπισμό, την προσαγωγή και την σύλληψη του Παναγιώτη Κουτσίκου. Οι εργαζόμενοι επικοινωνούσαν συνεχώς με την Ελληνική Αστυνομία για την πληροφόρηση στο θέμα αυτό. Η μέχρι τώρα ασυνεννοησία των Αστυνομικών Τμημάτων, (Αστυνομικά Τμήματα Αττικής και Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, καθώς ο Παναγιώτης Κουτσίκος είναι κάτοικος Αθηνών), η άγνοιά τους για το συγκεκριμένο σήμα έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει εντοπισθεί για τα περαιτέρω ο Παναγιώτης Κουτσίκος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο απίθανος λόγος είναι η μοναδική αιτία για την οποία και δεν έχει ακόμα εντοπισθεί.”, αναφέρει χαρακτηριστικό απόσπασμα της ανακοίνωσης.

    Μάλιστα οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως την ίδια στιγμή η επιχείρηση βρισκει χρήματα για να εξοφλεί εγκαίρως το ενοίκιο, αλλά και τους ιατρούς οι οποίοι έρχονται από την πρωτεύουσα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η εργοδοσία επιλέγει να τους στερήσει τους μισθούς τους επειδή έχουν χαμηλή ιεραρχικά θέση στον χώρο εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που ο ΓΑΠ , δεν έχει συλλάβει αυτό το μεγαλοφυές σχέδιο διάλυσης της Ελλάδας . Φαντάσου ρε ΑΝΑΤΟΛΗ , να δώσεις υπηκοότητα σε μερικά εκατομμύρια Τούρκους , Αλβανούς και Σκοπιανούς , οι οποίοι το παίζουν χριστιανοί και Έλληνες , και μετά από κάνα χρόνο , αλλάξουν γνώμη . Μπορείς να το διανοηθείς αυτό ? Οι θεωρίες σου πάντως είναι ροζ όσο και του ΓΑΠ . Έχετε κοινό τρόπο στο να ονειρεύεστε . Να το προσέξεις αυτό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τζέφρυ Προ δεν έχει ούτε καν την έστω και με λανθασμένο τρόπο φιλογένια του μεγάλου Ανατολικού (που οι θεωρίες του είναι κατά 95% αποκύημα πολύ μεγάλης φαντασίας),πάντως οι Νεοθωμανοί με τους Νεορωμαίους που είναι τις μοδός τελευταία δεν διαφέρουν και πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.