3/6/11

Η ανταρσία των βουλευτών

της Ελίνας Γαληνού
Αν η κατάσταση είναι μια φορά δύσκολη για τους πολιτικούς σήμερα, ακόμα χειρότερη θα πρέπει να είναι για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Είναι σχεδόν να τους λυπάσαι αν θυμηθείς με πόσο κομπασμό πρόφεραν εκείνη τη βραδιά, την ψήφο εμπιστοσύνης προς στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Τόση σιγουριά και αυτοπεποίθηση, δεν μπορούσε παρά να είναι ζηλευτή από τους συναδέλφους τους που η λαική ετυμηγορία, είχε μόλις ρίξει στην αντιπολίτευση.. Ομως οι γιορτινές ημέρες περνάνε γρήγορα και κάποτε έρχονται οι ανάποδες που κρατούν δυστυχώς, πολύ περισσότερο.

Αφ΄ενός η οικονομική κρίση που επηρέασε το πολιτικό σκηνικό. Αφ΄ετέρου, που ολόκληρο το βουλευτικό σώμα βρέθηκε παγιδευμένο στο άρμα του "λεφτά υπάρχουν". Αντε μετά να γυρίζεις στους ψηφοφόρους της περιφέρειάς σου και να τους εξηγείς τα ...ανεξήγητα. Τι να τους πείς αλήθεια, σ΄αυτούς που περίμεναν την εκλογή σου σαν το μάννα εξ΄ουρανού ελπίζοντας ότι θα βολέψουν τα συμφέροντά τους; Οτι ο πρωθυπουργός πάει την Ελλάδα ολοταχώς για Μνημόνιο με το ΔΝΤ; Μπορείς βέβαια να αδιαφορήσεις για πολλά όταν γίνεσαι πολιτικός, αλλά τον πετροπόλεμο πώς να τον αγνοήσεις; Κοντά στο νού κι΄ η γνώση.
Εχουν όμως και οι βουλευτές ψυχή, όσο κι΄αν τους δεσμεύει ο "όρκος" πίστης που έδωσαν στον πρωθυπουργό ή οι φοβέρες του τύπου "αν δεν θέλετε ούτε την τρόικα, ούτε εμένα, αύριο παραιτούμαι και πάμε...για εκλογές". Σκέφτεται ο καθένας "πού να κάνεις εκλογές τέτοια εποχή και τι να πείς στους ψηφοφόρους σου" και σκύβει το κεφάλι. Είναι και οι καλές αμοιβές της βουλευτικής αποζημίωσης βλέπεις σε καιρούς ανέχειας. Είναι πολλά..κι΄ας ξέρουν ότι το ξέρει καλά αυτό ο πρωθυπουργός, που κάποτε τους αποκαλούσε "αδέλφια του", ενώ τώρα τον βλέπουν σπανιότερα και από τον Ομπάμα. Ομως, καθώς το λουρί φαίνεται ότι σφίγγει πλέον επικίνδυνα το λαιμό του λαού και απειλεί να τον στραγγαλίσει, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.
Είδαν λοιπόν ότι μας έρχεται κι΄άλλο τσουνάμι σκληρών μέτρων που τείνει να καταστήσει αδιαπραγμάτευτα εξευτελιστική τη θέση του λαού και της χώρας. Προφανώς είδαν και τη λαική αγανάκτηση, τα "κολακευτικά" συνθήματα μαζί με τα αβγά και τα γιαουρτώματα...Είδαν και τον αρχηγό τους που δεν ακούει τίποτα από τις προειδοποιήσεις που προσπαθούν να του απευθύνουν καιρό τώρα. Κάπου κουράστηκαν τους το κόβει παγερά ώσπερ παντογνώστης που τα πάντα ορίζει ενώ αυτοί, τρέμουν ν΄απαντήσουν στους ψηφοφόρους τους όταν τους ρωτάνε "καλά εσείς τι ρόλο παίζετε επιτέλους, της μαριονέττας;" Πράγματι, αυτές τις ημέρες τα πράγματα ζόρισαν πολύ και απρόβλεπτα...
Γι΄αυτό, πήραν την μεγάλη απόφαση να κινητοποιηθούν κι΄αυτοί. Και ο λαός περίμενε να δεί πώς και τι θα επακολουθήσει, μετά την "ανταρσία" των 16 που δήλωσαν γραπτά την άρνησή τους να υπογράψουν το Μεσοπρόθεσμο...
Κι΄άρχισαν πάλι να κυκλοφορούν τα σενάρια περί επικινδύνων τριγμών στο κυβερνών κόμμα που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ακόμα και πτώσης της κυβέρνησης. Αρχισε ο κόσμος να αναθαρρεί ότι επιτέλους, κάποιοι απ΄αυτούς που ψήφισε, αγωνίζονται για τα δίκια του βάζοντας το στήθος τους μπροστά. Αλλά το σασπένς που κράτησε λίγο, θα καθήλωνε για άλλη μια φορά τις προσδοκίες περί "ηρωικών ανταρτών". Οσο χρειάστηκε να αποκαλυφθεί ότι το ενυπόγραφο "μανιφέστο" τους, δεν ήταν παρά ένα απλό αίτημα ...διευκρινίσεων που όπως εννοείται, είναι αρκετά απλό να τακτοποιηθεί. Εκτός κι΄αν μετά απ΄αυτό, αρνηθούν να συρθούν σαν πρόβατα επί σφαγή, για να υπογράψουν τις επόμενες καταδίκες μας, οπότε αναθεωρούμε.
Οψόμεθα...

14 σχόλια:

  1. ....
    Λες και δεν θυμούνται, πως όταν ψήφισαν το Μνημόνιο, ψήφισαν και την εκ των υστέρων αυτοακύρωσή τους, αφού στο κείμενο (που ψήφισαν) περιέχονται φράσεις, όπως «Η Βουλή θα ψηφίσει…». Έ, αφού συμφώνησαν ότι ΘΑ ψηφίσουν, τώρα καλούνται και να το πράξουν. Προς τι τα τσαλίμια;

    Επιπλέον, ζητούν, λέει, απολογισμό για τον ένα χρόνο εφαρμογής (λέμε) τώρα, του Μνημονίου, για να πληροφορηθούν γιατί δεν… λειτούργησε!

    Μας λένε δηλαδή ότι οι πάνσοφοι που τους το σέρβιραν προς ψήφιση είχαν δίκιο στον σχεδιασμό του και απλώς κάτι στράβωσε και δεν στάθηκε δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό το αγλάισμα της οικονομικής σκέψης.

    Δεν παραδέχονται δηλαδή ότι ψήφισαν ένα κείμενο που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

    Επιπλέον, κανένας από αυτούς δεν απαιτεί να μάθει τι έκανε το διευθυντήριο μεταξύ του Οκτωβρίου 2009 και του Απριλίου – Μαΐου 2010.

    Ταξίδευε; Κυκλοφορούσε ανά τον κόσμο και δυσφημούσε τη χώρα; Μιλούσε για «Τιτανικούς»; Παρουσίαζε την Ελλάδα ως χώρα απατεώνων και κλεφτών;......

    http://radar-gr.blogspot.com/2011/06/blog-post_2510.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη δουλευόμαστε!Δεν υπάρχει καμία ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!Μόλις τώρα ο κ.Λιντζερής στο Μέγκα (που αλλού...) ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα καταψήφισης,ούτε ότι διαφωνούν επί της ουσίας αλλά μόνο επί της διαδικασίας,η οποία όπως ανέφερε θα πρέπει να είναι...δημοκρατική!
    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριξαν με κάθε μέσο τις επιλογές του Παπανδρέου από την αρχή της διακυβέρνησής του μέχρι τώρα!Διαβάστε συνεντεύξεις όλων,ειδικά κατά τη διαδικασία του πρώτου Μνημονίου και θα δείτε πόσο προκλητικοί ήταν!
    Τώρα το συγκεκριμένο θέμα με τους 16 είναι καθαρά ένα ακόμη από τα γνωστά επικοινωνιακά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ που τόσο καλά ξέρει να παίζει και να καθηλώνει τον ελληνικό λαό,ώστε να ικανοποιηθούν ξανά όλοι οι ψηφοφόροι του!Έτσι θα υπάρχει χώρος για όλους...από τον ακραίο νεοφιλελεύθερο μέχρι τον κλασσικό παλαιοσοβιετικό ή τον εναλλακτικό ψευτοκουλτουριάρη που εκφράζονται όλοι από διάφορες ομάδες εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά την ΠΑΣΟΚάρα δεν την εγκαταλείπουν ποτέ...κυρίως για να μην βγει η επάρατος δεξιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sapphire

    Γιατί η ΝΔ δεν ψήφισε τα μισά νομοσχέδια του μνημονίου;

    Ή μήπως ο Σαμαράς δεν τα έχει κάνει πλακάκια με τον ΓΑΠ;

    Όπου νά΄ναι θα αλάξουν έντεχνα σκυτάλη,θα προσπαθήσουν τουλάχιστον.

    Όσο για τους γελοίους 16 να τους χαίροντε οι ψηφοφόροι τους,μετά θέλουν και σεβασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι προοδευτικοι Εθνομηδενιστες της Αριστερο-Σοσιαλ(η)στικης Νιρβανας που ζουσαν μεχρι τωρα;

    "Που ήσουνα Αγανακτισμένε να διαμαρτυρηθείς:
    Όταν εσύ (και/ή οι γονείς σου) κατανάλωνες 12% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το εισόδημά σου ήταν 5% κάτω του μέσου όρου και η παραγωγικότητα της εργασίας σου 20% χαμηλότερη;
    Όταν εσύ (και/ή οι γονείς σου) άρχισες να παίρνεις σύνταξη στα 55 σου παίρνοντας το σκανδαλώδες ποσοστό του 96% των μέσων αποδοχών και επιβαρύνοντας το ΑΕΠ με 13,5% –ενώ αντίστοιχα οι “μη αγανακτισμένοι” μαλάκες στις χώρες του ΟΟΣΑ άρχιζαν να παίρνουν σύνταξη στα 63, έπαιρναν μόλις το 61% των αποδοχών τους και επιβάρυναν το ΑΕΠ με 10%;
    Όταν εσύ(και/ή οι γονείς σου) είχατε στήσει την μεγάλη φιέστα των απεργιών την δεκαετία του 80 υπονομεύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της χώρας; Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας κατά την περίοδο 1976-1988 χάθηκαν, εξαιτίας νομίμων απεργιών και μόνο 0,36 εργάσιμες μέρες ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα έναντι 0,06 στις ΗΠΑ και 0,14 στην Ιταλία και την Ισπανία. (συνεχ.)"

    (Τ. Μηχας, "Πού ήσουν Αγανακτισμένε;"
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.aganaktismenoi&id=7193)


    Συμφωνα με τον Γ. Βαρουφακη
    "... ούτε η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου ούτε και η πλήρης επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να σταματήσουν την πτώχευση και, συνεπώς, την κατάρρευση της ευρωζώνης ολόκληρης (βλ. εδώ γιατί η εκδιώξη της Ελλάδας είναι αδύνατη χωρίς την διάλυση του ευρώ). Μόνο μια συνολική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που (α) θα αντιμετωπίζει την τραπεζική κρίση, (β) θα ενοποιεί ένα μέρος του ευρωπαϊκού χρέους, και (γ) θα ενεργοποιεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για την ευρωζώνη συνολικά μπορεί να αποσοβήσει το μοιραίο." .

    Την προταση του ιδιου για την εξοδο απο την κριση βλεπεται εδω:
    - Γ. Βαρουφακης, "Δελτίο Κρίσης 03.06.11"
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7206

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "στο πλαίσιο ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "στο πλαίσιο ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ".
    Ωραία, το Σχέδιο Μάσραλ, ήταν προσπάθεια του "Έθνους στο οποίο κατοικεί ο Θεός" και ¨έχει ιερό καθήκον "τη σωτηρία του κόσμου" με οποιοδήποτε μέσον. σκόπευε στην οικονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης και τον οικονομικό έλεγχό της [...]και τη σωτηρία της από τις βλεψεις της αρκούδας. ουσιαστικά για να προφυλάξει τον αυτοκρατορικό και φιλελεύθερο τρόπο ζωής φίλων εξουσιαστών. ο εχθρός τότε ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ για τους στους σύγχρονους ιστορικούς της νεώτερης ιστορίας λόγους, οι οποίοι σε λιγότερο από 70 χρόνια μελέτησαν τις τότε τραγικές και συνάμα κωμικές καταστάσεις, κωμικές γιατί οι τότε σχεδιαστές παγκοσμίων εξελίξεων πέθαναν και δεν ζούν για να δουν πώς σήμερα αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιστορία τα έργα τους. σε άλλα ΧΧ χρόνια κάποιοι, σύγχρονοι του τότε-αύριο, ιστορικοί θα "σκάνε" τα δικά τους γελάκια. Ενδιαφέρον το πώς αρχίζει ο Εκκλησιαστής, "Ματιότης ματαιοτήτων [...]" και εξής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Δημόκριτος

    Κάπου έχετε δίκιο, αλλά αυτή είναι μια μόνο μερίδα αγανακτισμένων. Οχι όλοι. Οχι όλοι, το ξαναλέω.
    Πολλοί απο τους αγανακτισμένους όμως, είναι θύματα αυτών που αναφέρετε (με τις απεργίες κλπ).
    Οι άλλοι όμως που πάντα κάναμε σωστά τη δουλειά μας, που βοηθήσαμε κόσμο χωρίς υστεροβουλία, γιατί να τιμωρηθούμε, γιατί να πληρώσουμε; Εμείς δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε.
    Θα μας πάρουν τώρα και το βόδι;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Θα μας πάρουν τώρα και το βόδι;"
    Ελίνα

    Ελίνα έχεις πληροφορίες; Υπάρχει όρος στο μνημόνιο ΙΙ για ιδιωτικοποίηση - εκποίηση και τού Πάγκαλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ.Χατζησαββίδη το σχόλιό σας ήταν κάπως...ομφαλοσκοπικό!λοιπόν,δεν κυβερνάει η ΝΔ,κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ,φυσικά και αν κάποια άρθρα βρήκε καλά θα τα ψήφισε αλλά ορθρότατα εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην ιδέα του μνημονίου που μόνο στόχο έχει την κινεζοποίηση της Ελλάδας!Δεν μπορεί η ΝΔ να φταίει και όταν είναι κυβέρνηση και όταν είναι αντιπολίτευση!Σαν να τα παραχαϊδεύουμε τα αυτιά του ΠΑΣΟΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιγκουίνε, μου βάζεις ψύλλους στ΄αυτιά τώρα...Λές να άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής μεταβολής κάποιων όρων του Μνημονίου, γι΄αυτόν τον λόγο;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευγε Ελινα, συμφωνω απολυτα μαζι σου!

    >>@ Δημόκριτος
    Κάπου έχετε δίκιο, αλλά αυτή είναι μια μόνο μερίδα αγανακτισμένων. Οχι όλοι. Οχι όλοι, το ξαναλέω.
    Πολλοί απο τους αγανακτισμένους όμως, είναι θύματα αυτών που αναφέρετε (με τις απεργίες κλπ).
    Οι άλλοι όμως που πάντα κάναμε σωστά τη δουλειά μας, που βοηθήσαμε κόσμο χωρίς υστεροβουλία, γιατί να τιμωρηθούμε, γιατί να πληρώσουμε; Εμείς δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε.
    Θα μας πάρουν τώρα και το βόδι;
    Ελίνα
    4 Ιουνίου 2011 3:36 μ.μ.<<

    Δυστυχως "πληρωνουν" παντα και οι αθωοι τις συνεπειες μιας κοινωνιας, που στην πλειοψηφια της υποστηριζει διαχρονικα, την εγκληματικη νοοτροπια του κοκκινο-πρασινου ζητιανο-τζαμπατζη.

    - Ακρίτας, "Εθνομηδενιστικός μεταμοντερνισμός"
    http://www.antibaro.gr/node/3105

    - Τ. Μιχας, "Πως μας βλεπουν"
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7053

    - Βίντεο Βασίλειος Μαρκεζίνης, "Από το «Μολών λαβέ» στο ... «Πωλών λαβέ»!"
    http://www.antibaro.gr/node/3107

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. sapphire

    Βρήκες άνθρωπο να χαιδεύει τομ ΠΑΣΟΚ,όσο για τη ΝΔ συνεργάζεται άψογα,μεθοδικά και σταθερά.

    ΥΓ
    Αν ο Σαμαράς με τον ΓΑΠ δεν τα είχανε κάνει πλακάκια τότε το πρώτο μνημόνιο θα ερχόταν στη Βουλή για ψήφιση με τα 3/5,όπως παντού,αλλά βλέπεις οι αλαξοκολιές μεταξύ των δύο δεν σταμάτησαν ποτέ,γιατί ο ΓΑΠ τότε θα είχε όλο το δρόμο ανοιχτό και τα σκυλιά δεμένα.Απλά γνώριζαν ότι αν το στήριζαν και οι δύο δεν θα υπήρχε μετά κανείς να το εφαρμόσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ανταρσία ποιών?!
    Α ναι βλέπω κάποιους βολευτές στα πίσω έδρανα να φοράνε το δίκοχο και να τραγουδάνε αντάρτικα αγκαλιά όλοι μαζί και με το που κούνησε το δάχτυλο ο πρωθυπουργός και απείλησε ότι θα τους κάνει ντα στεκονται προσοχή.
    Καραγκιοζιλίκια. Το ψήφισαν το μνημόνιο. Τώρα τι παίζουν την "Εθνική αντίσταση"? Ούτε για ηθοποιοί δεν κάνουν. Κι εκεί άχρηστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.