2/6/11

Το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο μεγαλύτερο αυτού της Ρωσίας

Κατά 69% μεγαλύτερο είναι (αριθμητικά) το αμερικανικό οπλοστάσιο των βαλλιστικών πυραύλων και των ενεργών πυρηνικών κεφαλών συγκριτικά με το αντίστοιχο της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία, η Ουάσινγκτον διαθέτει 882 συστήματα εκτόξευσης: διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBM) και ενεργά στρατηγικά βομβαρδιστικά, έναντι 521 συνολικά για τη Ρωσία.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ έχουν 1.800 ενεργές πυρηνικές κεφαλές, έναντι 1.537 της Ρωσίας. Τα στοιχεία αυτά απεικονίζουν το "ισοζύγιο" της πυρηνικής πολεμικής ισχύος των δύο χωρών στις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα ενεργοποίησης της νέας συνθήκης START για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η δεκαετούς διάρκειας συνθήκη προβλέπει μέγιστο αριθμό 1.550 ενεργών πυρηνικών κεφαλών για κάθε μια από τις δύο χώρες έναντι 2.200 σήμερα, δηλαδή μείωση κατά 30%. Επίσης η συνθήκη περιορίζει σε 700 τον αριθμό των ενεργών συστημάτων εκτόξευσης.

Βάσει των όρων της συνθήκης, η Ουάσινγκτον πρέπει ακόμη να μειώσει το οπλοστάσιό της κατά 182 τα συστήματα εκτόξευσης και κατά 250 τις πυρηνικές κεφαλές, ενώ η Μόσχα μπορεί θεωρητικά να αυξήσει το οπλοστάσιο της κατά 13 πυρηνικές κεφαλές και 179 συστήματα εκτόξευσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Και τι εγινε που η Ρωσια εχει καπως μικροτερο οπλοστασιο; Η Αμερικη μπορει να καταστρεψει τον πλανητη 50 φορες και η Ρωσια 40;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.