2/6/11

Οι αναταραχές στη Μογγολία προκαλούν ανησυχία

Με αυστηρή λογοκρισία στο ίντερνετ, αστυνομική καταστολή και κινήσεις κατευνασμού προσπαθούν οι Αρχές στην Κίνα να περιορίσουν τις αναταραχές των τελευταίων ημερών στην Εσωτερική Μογγολία, με αφορμή τη δολοφονία χωρικού που ανήκει στη μειονότητα. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση λίγων δεκάδων ανθρώπων στο Χοχότ, την πρωτεύουσα της επαρχίας, ενώ ακτιβιστές αναφέρουν ότι διαδηλώσεις φοιτητών πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα.


Δεν ήταν σαφές πώς απάντησε η αστυνομία τη Δευτέρα, είναι πάντως γνωστό ότι τις προηγούμενες ημέρες άσκησε ασφυκτικές πιέσεις ή προχώρησε σε κινήσεις κατευνασμού προς τους κατοίκους. Αφορμή ήταν η δολοφονία ενός βοσκού, που προσπάθησε να σταματήσει φορτηγά από το να διασχίσουν χωράφια.

Οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί στην επαρχία είναι ανήσυχοι από την όλο και μεγαλύτερη εκβιομηχάνιση της πλούσιας σε πόρους περιοχή (έχει κοιτάσματα άνθρακα) που απειλεί τις δραστηριότητές τους όπως και την οικολογική ισορροπία. Στην Εσωτερική Μογγολία, κατά τα πρότυπα ίσως του Θιβέτ, αυξάνεται η παρουσία των Κινέζων Χαν, σε μία προσπάθεια να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής. Εν τω μεταξύ, πέρα από τον ήδη στενό έλεγχο στο ίντερνετ, οι λογοκριτές αποκρύβουν τις πληροφορίες από την επαρχία και παίρνουν άλλα μέτρα, κλείνοντας chat room για συντήρηση μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Μπλοκαρισμένες για τους κατοίκους της περιοχής είναι και δημοφιλείς κινεζικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι αναζητήσεις στο ίντερνετ για «Εσωτερική Μογγολία και διαμαρτυρίες» δεν δίνουν πρόσφατα αποτελέσματα. Επικεφαλής της προσπάθειας των Αρχών είναι, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Χου Τσούνχουα, διοικητής της επαρχίας. Μιλώντας στους πολίτες της επαρχίας υποσχέθηκε απονομή δικαιοσύνης, ενώ επισκέφτηκε και την οικογένεια του θύματος.

Ο Χου θεωρείται προστατευόμενος του προέδρου Χου Τζιντάο και ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στο εσωτερικό του ΚΚ Κίνας, και ένα από τα πρόσωπα που θεωρείται πιθανό ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη δεκαετία.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.