27/6/11

Αρον-άρον στο Μεσοπρόθεσμο

της Ελίνας Γαληνού
Μετά την παρωδία του ανασχηματισμού, ο οποίος επιχείρησε μια εικονική αλλαγή για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τα αίματα άναψαν πάλι. Οι μέρες είναι δύσκολες και τα διλήμματα σκληρά. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τρέχει με ρυθμούς fast-truck, εν αντιθέσει προς την αδράνεια ενός σχεδόν χρόνου. Αλλωστε οι εταίροι μας ήταν σαφείς "If not, if not, if not....δεν παίρνετε δεκάρα...

Το μήνυμα ελήφθη φίλτατοι. Στηρίζετε την Ελλάδα για να σωθεί η ευρωζώνη, και κοντά σ΄αυτήν, οι ΗΠΑ από την πτώχευση που αιωρείται απειλητικά πάνω από το κεφάλι τους. Ορος απαρέγκλιτος όμως για την βοήθεια προς υμάς, η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου που (υποτίθεται) διασφαλίζει τους δανειστές από τυχόν παρασπονδίες της οικονομικής μας διαχείρισης. Λογικά οι δανειστές δικαιούνται να ζητούν κάποιες εγγυήσεις βέβαια, ενώ το ΔΝΤ έχει την δικαιοδοσία να ορίζει προγράμματα "εξυγίανσης" μιας προβληματικής Οικονομίας, περιορίζοντας τους κινδύνους μετάδοσης μιας χρεωκοπίας.
Ομως τώρα, στο σκηνικό αυτών των ημερών με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα, εμφανίζονται αντιφάσεις. Από τη μια μεριά, η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα εκ των έξω για γρήγορη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, μοιάζει σπασμωδική. Από την άλλη, η εμμονή των ξένων στη συναίνεση της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα που κατάρτισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι παράξενη. Δεν είναι ούτε δύο μήνες που αποφάνθηκαν ότι "η ελληνική κυβέρνηση για τον πρώτο χρόνο, έφερε αποτέλεσμα μηδέν". Ακούσαμε και την κα Λαγκάρντ να το λέει, ομόφωνα με τον κ. Τόμσεν-στέλεχος του ΔΝΤ. Ακούσαμε και απειλές εξόδου μας από το ευρώ ακόμα! Και όλα αυτά, επειδή ο τρόπος που εφάρμοσε η κυβέρνηση το περυσινό Μνημόνιο, πολλαπλασίασε την ύφεση αποτυγχάνοντας παταγωδώς να συγκεντρώσει έσοδα.
Μετά απ΄αυτό, ζητούνται από τους δανειστές μας νέα επιπλέον μέτρα, βάσει συγκεκριμένων στόχων. Η κυβέρνηση "πειθήνια" καταρτίζει πρόγραμμα με ακόμα σκληρότερα μέτρα, τα οποία εξολοθρεύουν κυριολεκτικά την οικονομική ανεξαρτησία της μεσαίας τάξης. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι νέες περικοπές με τους φόρους που επιβάλλονται, θα μηδενίσουν την φορολογητέα ύλη της επόμενης χρονιάς, ενώ θα προκαλέσουν άλλα τόσα λουκέτα και ανεργία. Αρα, γιατί να συνεχίζεται μια τακτική που αποδείχτηκε κατά γενική ομολογία, εντελώς ατελέσφορη και μάλλον επιζήμια; Απορία πρώτη...
Οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν οι εταίροι μας, είναι το δεύτερο σκέλος. Λογικά, για να αποδώσει ένα πρόγραμμα τέτοιο σε μια χειμαζόμενη οικονομία, θα έπρεπε να γίνει εξαιρετικά στοχευμένα και μελετημένα, αλλά γι΄αυτά χρειάζεται χρόνος που όταν υπήρχε, δεν αξιοποιήθηκε. Τώρα, ακόμα και αν βαφτίσουμε τις αποκρατικοποιήσεις "αξιοποίηση" το ξεπούλημα της Ελλάδας είναι πλέον κοινό μυστικό. Μας το λένε κατάμουτρα και στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά κυρίως, μας το φωνάζει η ίδια η λίστα αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου. Ιδού και μερικά παραδείγματα. Εγνατία οδός // Μεταλλευτικά Δικαιώματα 1, 2,// Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Περιφερειακά Αεροδρόμια, ΟΔΙΕ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Λιμάνια 1,2, είναι μερικά παραδείγματα όπου το δημόσιο κατέχει ποσοστό 100%, και θα πουληθεί 100%. Ακολουθούν η ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, όπου το δημόσιο έχει μερική συμμετοχή, αλλά και εκεί το ποσοστό του θα πωληθεί εξ ολοκλήρου.
Αρα, τι συμπέρασμα βγαίνει μετά απ΄αυτά; Οτι η αγελάδα στράγγιξε και μη έχοντας άλλο γάλα να δώσει, τη διατηρούμε ζωντανή ενώ αρχίζουμε να κόβουμε τα κομμάτια της και να πουλάμε φρέσκο κρέας. Οταν τελειώσουμε, εννοείται, ότι θα μείνουν μόνο τα κόκκαλα, για να τα θάψουμε για λίπασμα. Αυτό θέλουν οι εγχώριοι κυβερνώντες μας και οι ξένοι εταίροι που μας κουνάνε το δάχτυλο απειλητικά; Αν όχι, τότε γιατί πιέζουν με αυταρχισμό να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που μόνο εξυγίανση δεν θα φέρει στην ελληνική οικονομία; Γιατί αντιστρέφονται οποιαδήποτε εναλλακτική προτείνεται, ακόμα και αν αυτή συμβαδίζει με τους στόχους του Μνημονίου; Γιατί και καλά και σώνει, επιμένουν να ακολουθήσει όλος ο πολιτικός κόσμος το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο σίγουρα θα μας οδηγήσει στην πτώχευση το αργότερο, σε τρία χρόνια; Απορία δεύτερη.
Δεν ανησυχούν άραγε για το μέλλον της ευρωζώνης αν εμείς πτωχεύσουμε, ή ...το ευρώ δεν θα πάει μακριά και το ξέρουν; Απορία τρίτη.
Για το μόνο που δεν απορούμε πια, είναι γιατί συρόμαστε άρον-άρον στο Μεσοπρόθεσμο, χωρίς ανάσα. Αυτό το καταλάβαμε...

10 σχόλια:

  1. Elina

    den prokeitai aplos gia mynima, alla gia safi diktatoriki entoli: h to kanete h den pairnete franko!!

    Brikan kybernisi kai mporoun kai diatasoun kai fysika o GAP kai i klika tou kanoun ta panta gia na sosoun ton eafton tous kai oxi tiin Ellada mas. Tin Ellada tha tin xantakosoun gia polles gennaies.

    Kai na deite oti an to petyxoun, tha mas kathisoun ston sberko os sotires pleon ainios.

    Bebaia xrostame, alla o tropos pou mas ebiballoun, oti thithen einai o monadikos, einai aparadektos...

    Yparxoun kai alles lyseis pio logikes kai poio anodynes gia ton lao mas, alla afton fainetai oti diallekse o "sotiras tis Ellados" GAP kai safton exei kollisei symparaserntontas, oxi bebaia xoris ofelos, kai sxedon oli tin EE.

    Alles lyseis den dexetai na diapragmateftei, eno yparxoun (xthes malista ekane kapoies akomi kai o proin Kangellarios SCHMIT)kai edo engeitai i englimatikotita ton prakseon tou...

    Friki !!!

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ξέρω ότι ενώ έχει ξεσηκωθεί μεγάλη μερίδα του διεθνούς επιστημονικού κόσμου. Από την Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, αναλυτές, ιστορικοί, οικονομολόγοι, υποστηρίζουν με απόλυτα λογικά επιχειρήματα, "ότι με αυτόν τον τρόπο, είναι βέβαιη η χρεωκοπία της Ελλάδας", ενώ αντιπροτείνουν άλλες λύσεις για να σωθούμε και εμείς και η ευρωζώνη.
    Διάβασα και τις θέσεις του Αμαρθία Σέν-Ινδού Οικονομολόγου Νομπελίστα, και άλλων. Συνάδουν με αυτά που λέμε.
    Δεν ξέρω πια αν οι ξένοι θέλουν να σώσουν πράγματι την ευρωζώνη, ή αν το θέλουν προσωρινά, επειδή δεν βλέπουν μέλλον στο ευρώ. Την Ελλάδα πάντως, κάποιοι θέλουν να τη λιώσουν με μανία. Η κρίση ανέδειξε ή μάλλον ξύπνησε τα απωθημένα τους και τώρα δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Λές και μας μισούν...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αρον-άρον στο Μεσοπρόθεσμο"

    Εγώ λέω: άρον - άρον όλοι στο Σύνταγμα την ώρα τής ψηφοφορίας, με τη φωνή τού κόσμου απ' έξω να σκεπάζει τις φωνές τών ομιλητών μέσα στη βουλή. Φωνή λαού - οργή θεού και να δούμε ποιός θα αντέξει, οι μέσα ή οι έξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...αφού τόν σταματάγαμε στόν δρόμο καί τού δίναμε έναν μισθό...γιατί τά οικονομικά δέν πάνε καλά;;
    ...πάγκαλε...τά τάνκς έχουν ..καύσιμα;
    ...αλήτες όλοι σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Η Ουγγαρία πρέπει να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση από την Ελλάδα, όπου κατά την τρέχουσα περίοδο προχωρούν σε υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις υπό τον έλεγχο των ξένων για να βάλουν ξανά την οικονομία τους στο σωστό δρόμο», στην ολομέλεια της Βουλής.
    (Viktor Orban Ουγγρος Πρωθυπουργος-
    στην ολομέλεια της Βουλής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ serg
    Εντάξει, καλά τα είπε ο Ούγγρος, και δεν ήταν ο μόνος. Επειτα, η Ουγγαρία μάλλον ακουμπάει τώρα στην Κίνα, που αγόρασε τα ομόλογά της. Για να δούμε πώς θα πάει η δουλειά και εκεί.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελίνα

    Καιρό τώρα με απασχολούν τα διλήματα και οι σκληρές αποφάσεις στις οποίες αναφέρεσαι,και κατέληξα ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που μας λέει η καρδιά μας,και ας μη μοιάζει με ''λογικό''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν καταλαβαίνω γιατί αναρωτιόμαστε αν οι ξένοι θέλουν να μας σώσουν .
    1. Οι ξένοι θέλουν να σώσουν τα λεφτά τους αφού μας πάρουν τα πάντα
    2. Εμείς δεν έχουμε τους ηγέτες για να σωθούμε αφού οι περισσότεροι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τόση ηλιθιότητα μαζεμένη είναι δυνατόν να έχει τόσο θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τους κατέχοντες τα CDS
    3. Τα κεφάλαια και οι αγορές , κατά Κώνστα και άλλων δεν έχουν ούτε πατρίδα ούτε θρησκεία ούτε σύνορα ούτε συνείδηση επιβίωσης ή όχι ενός λαού. Άρα κατά πια λογική να ενδιαφερθούν αν η αγελάδα στο τέλος πεθάνει, αφού θα έχουν στην κυριότητά τους το καλύτερο κομμάτι εσαεί.
    4. Είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε αφού όμως έχουν διασφαλίσει την λιγότερη χασούρα και το μάθημα προς άλλους ότι ‘’να τι παθαίνει όποιος τα βάζει μαζί μας’’

    Δεν υπάρχει λογική ούτε συναίσθημα σε ό,τι γίνεται ή θα γίνει απλά αριθμοί τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η Αφρική της Ευρώπης αφού τις αφαιρεθούν όλα τα ‘’πλούτη’’ είτε οικονομικά είτε εθνικά είτε στο έδαφος είτε στο υπέδαφος. Τελεία και παύλα. Όλα αυτά περί εκβιασμού του θα χρεοκοπήσουμε σήμερα , όχι αύριο όχι μεθαύριο άντε του χρόνου είναι απλά ένας πολύ καλός ψυχολογικός πόλεμος για να καμφθεί η όποια αντίδραση του κόσμου τώρα που δεν έχουν πετάξει οι ξένοι από πάνω τους τα τοξικά ομόλογα. Όπως είπε ο Σαρκοζί η Γαλλία δεν θα γίνει Lyman Brothers αυτό τι σημαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. * Xristina
    ’να τι παθαίνει όποιος τα βάζει μαζί μας’’

    Afti h frasi Xristina ta leei ola.
    Kai brikane ikanous synergates me tin klika tou GAP, gia na mas paradeigmatisoun.

    Giafto tha eprepe na min anexthoume kanena mnimonio, alla den blepo na ginetai kati tetoio, giati etsi tha xasoun oi bouleftes "mas" to psomi tous.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.