2/6/11

Το ελληνικό Δημόσιο




Tου Aθανασιου Eλλις
Η εμμονή στην απαγόρευση των απολύσεων στο Δημόσιο αποτελεί πρόκληση για τη σιωπηλή πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που επωμίζονται το κόστος της κρίσης. Για ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους το Δημόσιο αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της παραγωγικής διαδικασίας στην Ελλάδα, αλλά αυτή η διαστρέβλωση που, όπως αποδεικνύεται, κόστισε ακριβά στη χώρα, πρέπει να τελειώσει.


Υπό τον φόβο της απώλειας των ψήφων των δημοσίων υπαλλήλων και των συγγενών τους, τα κόμματα εδώ και δεκαετίες δεν τολμούν να μιλήσουν για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και τις περισσότερες φορές οι λίγοι που εμμέσως το τολμούν, σπεύδουν να διανθίσουν τις τοποθετήσεις τους με συμπληρωματικές επεξηγήσεις οι οποίες καταλήγουν σε αυτοδιαψεύσεις. Η στάση αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη «φιλελεύθερη» Νέα Δημοκρατία. Από την πλευρά της, η Αριστερά, υπεραμύνεται της κρατικοποίησης των πάντων. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι απολύσεις αποτελούν συνήθη πρακτική, η οποία τελευταία «συμπληρώνεται» και από περικοπές μισθών. Ομως, οι πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα και η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα οφείλονται, κυρίως, στις αλόγιστες σπατάλες του Δημοσίου που εκτίναξαν τα ελλείμματα και το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.


Τα υπερβολικά προνόμια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνιστούν στοιχείο κοινωνικής αδικίας. Είναι απορίας άξιον πώς οι πολιτικοί επιλέγουν να υποστηρίζουν την προστασία των κεκτημένων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν ο μέσος όρος των αποδοχών τους είναι διπλάσιος από αυτόν των απασχολουμένων στον ιδιωτικό.
Το επώδυνο δίδαγμα της μεταπολίτευσης είναι ότι το κράτος διαστρέβλωσε τα πάντα. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για την πιο αξιοκρατική διανομή του εισοδήματος. Παράλληλα, η συρρίκνωση του κράτους θα περιόριζε τη δυνατότητα διασπάθισης δημόσιου χρήματος από υπουργούς και κομματικά διορισμένους κρατικούς παράγοντες.


Δεν θα έπρεπε να φθάσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας για να σταματήσουν οι αθρόες προσλήψεις και το βόλεμα στο Δημόσιο. Εκεί που δεν υπάρχει παραγωγικότητα και κάποιοι βολεμένοι ζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου να γίνουν απολύσεις, ναι απολύσεις. Δεν χρειαζόταν να έρθει η τρόικα για να αναγκασθεί μια ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει την κατάργηση ή συγχώνευση μεγάλων φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι επιχορηγούνται με τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό.


Αλλά και στην περίπτωση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι πολιτικοί μας φοβούνται να δηλώσουν ευθέως την αυτονόητη αναγκαιότητα, αλλά και χρησιμότητα της πώλησης, ναι της πώλησης, περιουσιακών στοιχείων. Η μεταβίβαση ενός προβλήτα λιμανιού σε Κινέζους, ενός αεροδρομίου σε Γερμανούς, μιας ξενοδοχειακής μονάδας ή ενός καζίνο σε Αμερικανούς, θα έχει δημοσιονομικό και αναπτυξιακό όφελος. Οι ιδιώτες που θα αγοράσουν δημόσια περιουσία θα την αξιοποιήσουν με επενδύσεις και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.


Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν εθισθεί σε μια δυσεξήγητη υπεράσπιση του κρατισμού, ο οποίος αποδεδειγμένα έχει προκαλέσει τόσα δεινά. Είναι καιρός, τουλάχιστον τα δύο κόμματα εξουσίας, να μιλήσουν με ειλικρίνεια, αλλά και με όρους κοινωνικής ισονομίας, υπέρ της ανάγκης να μπει ένα τέλος στον κρατισμό που θα απελευθερώσει το παραγωγικό δυναμικό και θα δημιουργήσει υγιείς θέσεις εργασίας. Κι αν δεν το κάνουν οι πολιτικοί, πρέπει να το απαιτήσει η σιωπηρή πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα που καλείται σήμερα να πληρώσει τα σπασμένα για τις σπατάλες του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες.



9 σχόλια:

  1. Οι ΔΥ θα μειωθούν μόνο με μείωση της γραφειοκρατίας.

    Η γραφειοκρατία κοστίζει αφάνταστα στο κράτος, παράγει τη διαφθορά, και εμποδίζει την παραγωγή και την ανάπτυξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι γράφουν άρθρα σαν να είναι από τον πλανήτη Άρη και να γεννήθηκαν χθες.

    Αν το κράτος πουλήσει περιουσία, θα φάμε μια μέρα, αν νοικιάσει, θα τρώμε κάθε μέρα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το δόγμα της υψηλής απόδοσης «όλα πρέπει να αποδίδουν στο μέγιστο», γιατί μπορεί να ανατιναχτούμε σαν την Φουκούσιμα ή ο μισός πληθυσμός θα είναι άστεγος και ταυτόχρονα οι μισές κατοικίες άδειες.

    Για την γραφειοκρατία ευθύνεται αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας και ο ανταγωνισμός τους. Όποιος ασχολείται με τα κοινά, μαθαίνει πως χρειάζεσαι άδεια για λαϊκή αγορά, γιατί χωρίς άδεια σφάζονται για μια θέση. Χρειάζεσαι άδεια από το υγειονομικό γιατί είναι ικανοί να σου σερβίρουν καφέ από κοπριά. Χρειάζεσαι άδεια από την ΔΕΗ, γιατί οι καφετέριες απλώνουν καλώδια ρεύματος στους δρόμους(π.χ. μέσα στην βροχή) για την τηλεόραση στο πεζοδρόμιο ή πλατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γραφειοκρατία τον τελευταίο 1 χρόνο, αυξάνεται αλματωδώς...! Αν κάνουν και απολύσεις τώρα, δεν θα λειτουργεί τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον τελευταίο 1 χρόνο, η γραφειοκρατία (ειδικά σε υπηρεσίες που προέκυψαν από τον Καλλικράτη)έχει αυξηθεί αλματωδώς και οι υπάλληλοι έχουν λαλήσει, οι δε πολίτες θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
    Αν γίνουν και απολύσεις μαζικά, εκεί να δείτε "γλέντια", δεν θα λειτουργεί τίποτε..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός δ.υ. είναι στο μέσο όρο των υπόλοιπων κρατών (ΟΟΣΑ και Ε.Ε) όπως και το μισθολογικό κόστος.
    Στην παραγωγικότητά τους πάσχουμε, λόγω ανορθολογικού και αναξιοκρατικού συστήματος διοίκησης στο Δημόσιο και λόγω γραφειοκρατίας.
    Εκεί που έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα ως οικονομία, είναι στη φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα, και ιδιαίτερα του τομέα της "παροχής υπηρεσιών". Αν δείτε τα στατιστικά θα φρίξετε...
    Και για αυτό δεν βλέπω να κάνουν τίποτε.
    Μαζική απόλυση δ/υ αυτή την περίοδο, θα γιγάντωνε την ύφεση με αλυσυδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα κλπ.
    Σταδιακή μείωση με ΠΑΥΣΗ προσλήψεων για 5 χρόνια, είναι ρεαλιστική λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Η κρίση πρωτοεκδηλώθηκε και συνεχίζει να φουντώνει στις ΗΠΑ, από όπου και ο κ.΄Ελλις, το άρθρο του οποίου μου έδωσε το έναυσμα για το σχόλιο αυτό. Οι ΗΠΑ είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη Οικονομία στον κόσμο. Η κρίση μεταπήδησε στην ΕΕ, όπου επίσης δεν υπάρχει υπερφορτωμένο Δημόσιο. Αν δεν μπει καλά στο κεφάλι μας αυτή η πραγματικότητα θα συνεχίσουμε να μην καταλαβαίνουμε τίποτα, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε χωρίς τέλος και χωρίς λύση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υποτελείς. Και σ’ αυτό θα φταίμε αποκλειστικά εμείς.
    Εκτός όμως από υπαλλήλους το Δημόσιο έχει και περιουσία. Ο κ. Έλλις, μιλάει με άνεση για καζίνα κλπ αλλά δεν μιλάει για το ψητό. Δηλαδή για τον έλεγχο της Ενέργειας (ΔΕΗ) για τον έλεγχο του νερού (ΕΥΔΑΠ) για τις Επικοινωνίες (ΟΤΕ) και τις ραδιοσυχνότητες. Ρωτώ: θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και κάθε Έλληνας πολίτης να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων ξένοι, Γερμανοί, Ρώσοι, Αμερικάνοι και, όπως διαβάζουμε, Τούρκοι; Μήπως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις; Αλλά και να μην υπάρχουν κανείς άλλος δεν νοιάζεται; Ο πατριωτισμός δεν είναι μόνο λόγια, έχει και πρακτικές πλευρές. Δεν μας παραξενεύει ότι οι ξένοι γι’ αυτούς τους τομείς ενδιαφέρονται;
    Άλλο οι Δημόσιοι υπάλληλοι και άλλο η σπατάλη στο Δημόσιο. Η έντεχνη ανάμιξη των δυο είναι ύποπτη, τουλάχιστον. Τη σπατάλη μόνο η πολιτική ηγεσία μπορεί να την κάνει ή να την ανεχθεί. Μόνο αυτή.
    Τέλος, οι απολύσεις. Με το κύμα ανεργίας να δούμε πόσοι και ποιοι θα κλαίνε για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Διότι εκτός των άλλων οι Δημόσιοι υπάλληλοι με τα «προνόμιά τους» κινούσαν την αγορά. Περιορίζομαι σ’ αυτά διότι σχόλιο θέλω να κάνω, όχι άρθρο περί του Δημοσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οσο το κράτος διατηρείται στο μέγεθός του στην Ελλάδα, η φορολογία θα γονατίζει τον Ελληνα μέχρι που να λειώσει!!!
    Μην ακούτε τίποτα άλλο, ότι και αν σας λένε οι δειλοί πολιτικοί μας.

    Πρόκειται για μία σύγκρουση Ελλήνων ιδιωτών πολιτών με το ελληνικό (παρα) κράτος. Ισοπαλία δεν υπάρχει!!!

    Εκεί, μέχρι που να σκάσει το γαιδούρι που είναι ο ιδιωτικός τομέας θα το φορτώνουν με το τεράστιο δημόσιο!!!

    Σε αλλές χώρες τον Ιανουάριο του 2010 θα είχαν διωχθεί 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι και δεν θα είχαμε 1.000.000 ανέργους τώρα και την οικονομία στα χάλια της.
    Εδώ και τώρα αμοιβή του δημοσίου τομέα με τη συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άρση της μονιμότητας των Δ/Υ ΧΘΕΣ!!!

    Εκτός σωμάτων ασφαλείας κ.λ.π

    Επίσης θέλω να πω στον φίλο που ισχυρίζεται πως τα προνόμια των Δ/Υ κινούσανε την αγορά , οτι δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη κοινωνία να δανείζεται χρήματα ώστε ΄΄προνομιακά ΄΄ να τα ξοδεύουν οι Δ/Υ.
    Δηλαδή πόσο ακόμη χρήμα πρέπει να δανειστεί η πατρίδα για να το κινούνε οι προνομιούχοι Δ/Υ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.