29/6/11

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας, για τις ελληνικές καταθέσεις στη χώρα

Έχοντας ως «βάση» τη διατήρηση της ανωνυμίας των Ελλήνων, οι οποίοι διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ελβετικών αρχών. Αναφορά για τις συζητήσεις αυτές, έκανε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι είχε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας για το περίγραμμα της διακρατικής συμφωνίας. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο, η συμφωνία θα έχει ανάλογους όρους με εκείνους, οι οποίοι συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία και τη Γερμανία.


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων θα διατηρούν την ανωνυμία τους. Οι καταθέσεις θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, οι φόροι θα αποδίδονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα υπάρχει ένας «φόρος βάσης» για τα ποσά των καταθέσεων και ένας ετήσιος φόρος για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη διεύθυνση φορολογίας της Ελβετίας, η οποία, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, θα τα αποδίδει στην Ελλάδα.

Ορισμένοι, προσδιορίζουν τις «μυστικές» και μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, σε περίπου 30 δισ. δολάρια. Εάν το ποσό αυτό είναι υπαρκτό και υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, τότε αυτή μπορεί να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ το πρώτο έτος.

Σημειώνεται, ότι υπάρχει ήδη από το 2005 συμφωνία μεταξύ ελβετικών αρχών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς λογαριασμούς καταθέσεων) φορολογούνται στην πηγή με 20% (συντελεστής, που πρόκειται να αυξηθεί σε 35% από τον επόμενο μήνα). Τα ποσά αυτά, παρακρατούνται και αποδίδονται στα κράτη, στα οποία ο καταθέτης έχει τη φορολογική κατοικία του. Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία, η Ελλάδα έλαβε 15,8 εκατ. ελβετικά φράγκα το 2008 και 8 εκατ. το 2009.
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=24547&catid=13 

3 σχόλια:

 1. Και τον αέρα που αναπνέουμε να φορολογήσουν αν δεν μειωθούν οι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου και δεν ''κοντύνουν'' τα χέρια κάποιων ,δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε γκρίζα μέρα , γιατί άσπρη μόνο αν χιονίσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ???ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ???ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 30ΔΙΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ !!!.ΑΠΛΑ ΕΙΝΕΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΟΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ!!!.ΠΑΝΤΟΣ ΕΑΝ ΔΕΙΝΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων είναι και αυτά, μη σκάτε.
  Τώρα τους εκφοβισμούς τους βαφτίζουν κίνητρα.
  Αλλά μια και έκαναν την αρχή, ας ξεκινήσουν διερευνώντας κατ΄ευθείαν αυτούς που χρωστάνε αστρονομικά ποσά στο δημόσιο ή τους πολιτικούς που έφαγαν με χρυσά κουτάλια.
  Η τελευταία δεκαετία, θα έχει μπόλικο πράγμα να δείξει. Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.