17/6/11

«Δημιουργική Καταστροφή» και ελληνική κρίση


Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Ελλάδα ως σύνολο και ως σύστημα φαίνεται ότι έχει κλείσει τον κύκλο της. Τα προβλήματα είναι πολλά και κυρίως δομικού χαρακτήρα, στους περισσότερους -αν όχι σε όλους- τους τομείς της πνευματικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Το «μαζί τα φάγαμε» και άλλες δηλώσεις αντίστοιχου χαρακτήρα, που αποσκοπούν στη δημιουργία αισθήματος συν-ευθύνης στο σύνολο του ελληνικού λαού για την τραγική κατάσταση της χώρας, απεικονίζουν μια πραγματικότητα, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα μια άλλη.
Ναι, ο ελληνικός λαός συμμετείχε σε ό,τι έγινε από το 1974 μέχρι σήμερα μέσω του διαλόγου και των σχέσεων που είχε αναπτύξει με το κράτος και τους πολιτικούς, στους οποίους έδινε αναλόγως κάθε φορά την πολιτική νομιμοποίηση μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Με άλλα λόγια, ναι ο ελληνικός λαός έχει τις ευθύνες του, όμως, το κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι ότι τους κανόνες του παιχνιδιού τους όριζαν πάντα οι πολιτικοί και μάλιστα όχι όλοι, λίγοι, αυτό που αποκαλούμε πολιτική ηγεσία, ελίτ κατά την ορολογία που έχει επικρατήσει. Και ακριβώς εκεί είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας, στην ηγεσία του.
Από το 1974 η πολιτική ηγεσία, οι πολιτικοί, σε συνεργασία με την οικονομική και πνευματική ηγεσία του τόπου, ήταν αυτοί που καθόριζαν τους όρους του παιχνιδιού, και ο ελληνικός λαός συμμετείχε, έχοντας μέρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στη χώρα, με την κύρια ευθύνη να πέφτει στους ώμους πολιτικών, οικονομικών και πνευματικών παραγόντων, της ηγεσίας της χώρας. Είναι αντιπαραγωγικό και ψυχοφθόρο να αναλίσκεται κανείς στις αθλιότητες που διέπραξαν όλοι αυτοί που είχαν επί δεκαετίες την ευθύνη για την πορεία της χώρας. Ο ηθικός, πνευματικός και πολιτικός ξεπεσμός και η ανηθικότητα είναι λέξεις που απεικονίζουν και χαρακτηρίζουν -με μετριοπάθεια θα λέγαμε- την ηγεσία της χώρας. Και δυστυχώς, από την αντίστοιχη συμπεριφορά της ηγεσίας, που όριζε τους κανόνες του παιχνιδιού, επηεράστηκε σε ένα βαθμό και η συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών.
Όσον αφορά τους Έλληνες πολίτες, τον ελληνικό λαό, αποτελεί πεποίθησή μας ότι διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις και ότι μπορεί να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις και από τις συνήθειες των σαράντα τελευταίων  ετών, που είχαν επηρεαστεί από μια αρρωστημένη σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στον πολίτη και τον πολιτικό, στον πολίτη και το κράτος. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών -θέλουμε να πιστεύουμε- δείχνουν ακριβώς αυτό, ότι ο ελληνικός λαός θέλει να αλλάξει, για να αλλάξει και η πορεία της χώρας. Για να γίνει όμως αυτό, προϋπόθεση είναι η αλλαγή της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, γιατί όπως ισχύει το «μαζί τα φάγαμε» για όλο τον ελληνικό λαό, ισχύει και το «μαζί τα κάναμε» για όλη την πολιτική, οικονομική και πνευμτατική ηγεσία του τόπου.
Όπως έρχεται το σαρωτικό κύμμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ένα τσουνάμι που παρασέρνει και επηρεάζει τη χωή και τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, έτσι θα πρέπει να παρασυρθεί και το σύνολο της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ηγεσίας αυτού του τόπου και να βρει τη θέση που του αξίζει, εκεί στα κατάβαθα, στο σκοτεινό βάραθρο της Ιστορίας. Όλοι αυτοί που διακωμώδησαν χρόνια τώρα τις έννοιες της πατρίδας, του καθήκοντος, της ηθικής, της αξιοκρατίας, του έθνους, όλοι αυτοί που δαιμονοποίησαν τον αγνό πατριωτισμό, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις έννοιες του εθνομηδενισμού, του ψευδο-εκσυγχρονισμού, του ψευδο-προοδευτισμού και του άκρατου  λαϊκισμού.
Όλα δείχνουν ότι το τσουνάμι έρχεται και θα παρασύρει και τις ελίτ, όλους αυτούς που δεν είχαν τη δύναμη, την εθνική και ηθική συγκρότηση αλλά και τη βούληση να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης της διαχείρισης του ιστορικού, πολιτισμικού και εθνικού πλούτου της Ελλάδος και του Ελληνισμού. Το θέμα είναι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες, μαζί με τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης που δείχνουν ότι έχουν, να αποδείξουν ότι διαθέτουν ιστρορική μνήμη και πολιτική ωριμότητα, γιατί οι εθνικές τραγωδίες στο παρελθόν έγιναν πάντα ή σχεδόν πάντα στη διάρκεια ανακατατάξεων και μεταβατικών περιόδων, με τελευταία την τραγωδία της Κύπρου, που το 40% του εδάφους της παραμένει υπό βάρβαρη κατοχή του τουρκικού στρατού, κατοχή που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια ανακατατάξεων και την ώρα που η Ελλάδα περνούσε από τη δικτατορία στη Δημοκρατία.
Υπάρχουν φωνές που μιλούν για τον κίνδυνο καταστροφής και κατά κάποιο τρόπο έχουν δίκιο, αφού η καταστροφή σε αρκετούς τομείς έχει ήδη επιτελεστεί. Αν και ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί σε θεωρίες που σχετίζονται με οικονομικά και παραγωγικά-βιομηχανικά μοντέλα, ελπίζουμε στην περίπτωσή μας, στην περίπτωση της δοκιμαζόμενης Ελλάδος, να ισχύσει η θεωρία της «Δημιουργικής Καταστροφής», σύμφωνα με την ένα σύστημα που εμφανίζει δομικά προβλήματα ή τείνει να ολοκληρωθεί και να κλείσει τον κύκλο του, προκύπτει νομοτελειακά η ανάγκη να καταστραφεί ολοσχερώς και η καταστροφή αυτή να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη ενός νέου δημιουργικού ξεκινήματος.
Εμείς ευχόμαστε όλη αυτή η διαδικασία, μαζί με τις υψηλές έννοιες που οδήγησαν στο παρελθόν στη δόξα το ελληνικό έθνος, να αναδείξει τις πιο γνήσιες, δημιουργικές και πατριωτικές δυνάμεις στους θώκους της πολιτικής, πνευματικής και οικονομικής ηγεσίας, για να ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της δημιουργίας.

6 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα έιναι ένα κράτος αναγεννημένο μέσα από πολλές καταστροφές. Αυτό που πιστεύω ότι θα ακολουθήσει είναι και η πολιτική του αναγέννηση και ξεκαθάρισμα των εδραιομένων πολιτικών Αν όχι από τους ίδιους οικεία θελήση ίσως από άλλους που όταν συνομιλούν μαζί τους τους συχαίνονται γιατί άλλα συμφωνούν έξω και άλλα δίγλωσσα και διπρόσωπα πράττουν. Κυρίως οι Ευρωπαίοι θέλουν να απαλλαγούν από αυτούς. Σαν έγινε μετασχηματισμός άλλαξε κάτι; Τα ίδια απαρχαιωμένα πρόσωπα και οι ίδιες πολιτικές του παρελθόντος. Σε παλαιούς ασκούς δε μπαίνει νέο κρασί. Τα απαρχαιωμένα μυαλά τους δεν χωράνε νέες ιδέες. Πόσο πανικόβλητοι έτρεξαν να περισώσουν την νεορομαντική εσωστρέφεια και την φαντασιόπληκτη κενοδοξία τους. Όσο χάλι και να διακατέχει τον Antony μία πράξη συνένωσης τους τάραξε. Δεν αντάχουν τον Άλλο πόσο μάλλον το Λαό τους. Απαιχθάνονται την κοινότητα, βρίσκονται μασαλλόδοξα κλεισμένοι στην αυταπάτη της αυτάρκειάς τους. Σε ένα παγκόσμιο κοινό, όπως τα Κοινά των Ελλήνων κατά τους ελληνιστικούς χρόνους δε μπορείς να κοιτάζεις ως Έλληνας με εσωστρέφεια. Ο Ελληνικός λαός ηταν πάντοτε από την αρχαιότητα εξωστρεφής. Αποικισμοί και άλλες πράξεις, τους ένωσαν με τους άλλους. Είμαστε οι πρεσβευτές της κοινότητας και της οικουμενικής συμβίωσης και από τον πολιτισμό αλλα και, όσοι ακόμη διατηρούν την πίστη τους, εξαιτίας της πλέον και μόνης φιλανθρώπου, "θρησκείας", πίστης. Ο ελληνικός τρόπος ζωής και οι φιλοσοφικές ιδέες των Ελλήνων αναπαράχθηκαν στη γέννεση της σύγχρονης ανθρωπότητας. Και σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό από το Ρωμαϊκό και Χριστιανικό πνεύμα συνδημιουργήσαν τα σύγχρονα έθνη. Πρός τί λοιπόν αυτό το σύγχρονο χάλι. Οι παραδόσεις της Ευρώπης στην ολότητά της και πολλών κρατών στο επι μέρος στοιχείο στηρίζονται σε αυτό τον πολιτισμό. Τί φταίει λοιπόν; Η κακή χρήση της ελευθερίας και του πολιτισμού ή ο σφετερισμός Ξένων Αγαθών μας οδήγησε εδώ;

    Θα φανεί στην πορεία του αμείλικτου χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ εμβριθές άρθρο. Θα ήθελα να προσθέσω μόνο κάτι ως προς το μαζί τα φάγαμε, ότι πράγματι ο λαός έχει μεν ευθύνη αλλά πολύ καλά κάνει και διαμαρτύρεται διότι αυτή η ελίτ δεν ήταν που δαιμονοποιούσε την επιχιερηματικότητα και έπνιγε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται θέσεις εργασίας? Αυτή δεν ήταν που ως αντίβαρο στα παραπάνω δημιουργούσε έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα όπου πάρκαρε, κατόπιν συναλλαγής βεβαιώς, ανθρώπους,όνειρα και ικανότητες σε μια τεράστια μηχανή του κυμα όπου η μόνη παροχή ήταν απλώς ένας σχετικά καλός αργο-μισθός?Αυτή δεν ήταν που έδινε αξία στα απεχθή κομματικά παράσιτα τα οποία αμολούσε προς αναζήτηση αυτής της συναλλαγής? Αυ΄τή δεν ήταν που διήγε προκλητικά, βίο μεγιστάνα, περιχαρακωμένη προνόμια καταλύοντας οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας για την οποία κώπτεται τώρα ότι τάχα κινδυνεύει από τις διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις του κόσμου? Ε λοιπόν το πάρτι τελείωσε οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Ε λοπόν ήρθε η ώρα να αντιμέτωπίσουν τις συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ta pragmata se auth tin xwra pigan strava apo tote pou skotwsan ton Kapodistria.

    Oso gia tin simerini katastash tis xwras, itan anamenomeno.

    Ti kalo na perimeneis otan meta to 74 oi amerikanoi megalwsan duo elit gia na elegxoun tin katastash stin Ellada.

    Peste mou ena thetiko pragma pou ekanan auta ta kommata ta teleutaia 35 xronia, eite stin eswteriki eite stin ekswteriki politiki?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. « .... ο ελληνικός λαός έχει τις ευθύνες του, όμως, το κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι ότι τους κανόνες του παιχνιδιού τους όριζαν πάντα οι πολιτικοί και μάλιστα όχι όλοι, λίγοι, αυτό που αποκαλούμε πολιτική ηγεσία...»

    Χωρίς ιδιαίτερα ευρύχωρα χρονικά περιθώρια αλλαγής της συλλογικής νοοτροπίας μας, αυτό να έχουμε υπόψη μας. Ποιοι πείραξαν τα ζάρια και μας έκλεψαν κάθε αίσθηση προοπτικής. Ποιοι όριζαν το παιχνίδι, χωρίς να ξεχνούμε τα «εργαλεία» τους, κυρίως την ιδιωτική τηλεόραση, τα σκουπίδια που προέβαλλε και συνεχίζει από κεκτημένη ταχύτητα αλλά και αναίδεια να προβάλλει, και την άλωση της Πνευματικής Ζωής της χώρας. Δυστυχώς, ακόμα και εκεί βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι προς εξαγορά.
    Δεν υπάρχει χρόνος ομαλού μετασχηματισμού των κοινωνικών και πολιτικών νημάτων. Η καταστροφή ήδη συντελείται, και μάλλον είναι η μόνη οδός προς την Δημιουργία αυτού που εξαρχής έπρεπε να είναι η μόνη και αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα, άξια της υπόστασης αυτής της Χώρας που καλούμαστε έκπληκτοι να υπερασπιστούμε.
    Η Παιδεία είναι το κλειδί, και όσο η κρατική παιδεία παραμένει ανύπαρκτη ή υπονομευμένη, δεν μας εμποδίζει κανείς να αρχίσουμε να μελετούμε, να διαβάζουμε, να κατανοούμε αυτό που συμβαίνει και να αποκτούμε δικές μας πνευματικές δυνάμεις μέσα στο σπίτι μας. Χωρίς σωστή Γνώση, δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ορθή Γνώμη, και χωρίς ορθή Γνώμη, πως να πράξουμε αυτό που θα μας οδηγήσει κατευθείαν στον στόχο μας ; Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να ρισκάρουμε να χάσουμε ξανά τον Δρόμο μας. Ο Δρόμος μας είμαστε Εμείς, αλλά ποιοι είμαστε Εμείς ; Πάμε πίσω στα Βιβλία, στην Γνώση και στο Παρελθόν, εκεί βρίσκεται η απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αναγέννηση ξεκινάει από τον νού.
    Ο νούς διαλύει την ομίχλη και βλέπουν οι άνθρωποι καθαρά.
    Ναί, είχαμε ευθύνες γιατί αφηνόμασταν χαλαρά στο βόλεμα και έτσι, μέναμε δεμένοι στο άρμα των ολίγων που αποφάσιζαν. Είχαν ευθύνη εκείνοι που εν γνώσει τους διατηρούσαν τα προβλήματα για να τρέφονται απ΄αυτά. Πολιτικοί, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, αποτελούσαν χρόνια τώρα την εγχώρια "τρόικα" που μας κρατούσε κοιμισμένους ή εξαρτημένους.
    Το σόκ της ξένης τρόικας ήταν που μας αφύπνησε τελικά.
    Εχω διαίσθηση όμως, ότι το ελληνικό πνεύμα θα βγεί και πάλι νικητής. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σόκ της ξένης τρόικας ήταν που μας αφύπνησε τελικά.
    ===================================
    Elina, otan daneizesai lefta sunexeia apo allous, den prepei na ta epistrepseis kapote?? Twra o daneistis zitise ta lefta tou pisw.

    Den to kserane oi kuries kai kurioi polites tis Elladas?? Apla pragmata einai.

    O ksenoi, oi dithen summaxoi aplws epeleksan na gonatisoun tin xwra oikonomika kai oxi me opla.

    Allwste, den einai prwth fora pou to kanoun. Poses fores prepei na to kanoun gia na katalavete oti den einai oi filoi tis Elladas kai pote den itan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.